Yeni Şirketler

El Maktum 26 milyon $'ı garajda yakmaya hazır

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'ın `Çekinmeden ödeyin' açıklaması İETT Garajı'nı kazanan ancak davalar sürdüğü için ödeme yapmayan Sama Dubai'de olumlu karşılanmadı.

Şirketin `Dava 5 yılı bulabilir. Daha bir yılı bile geçmedi' diyerek iptal halinde 26 milyon dolarlık teminatı yakmaya da hazır olduğu belirtildi



İETT Garajı ihalesini mart ayında 705 milyon dolara kazanan ancak süren davalar nedeniyle parasını ödemeyen Dubai Şeyhi El Maktum'un ortağı olduğu Sama Dubai, 26 milyon dolarlık teminatını yakmaya hazır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın `Çekinmeden ödeyin, kararımızın arkasındayız' açıklamasının Sama Dubai'de karşılık bulmadığı öğrenildi. 46 bin metrekarelik arazi satışın durdurulmasına ilişkin davada geçtiğimiz günlerde yetkisizlik kararı verilmişti. Ancak Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ile mimarlar odasının imar planının iptaline ilişkin açtıkları davanın bilirkişi aşamasında olduğunu hatırlatan Sama Dubai'ye yakın kaynaklar `Temyizi ve Danıştay aşamasıyla birlikte davanın 4-5 yıl sürmesi bekleniyor. Daha 1 yıl bile geçmedi. Sama Dubai tüm dünyada iş yapan bir şirket ve hukuki dayanağı garanti olmayan işlere girmeme prensibi var. Dava bitmeden para kesinlikle ödenmez' dediler.


PARA İMARA GÖRE DEĞİŞİR


ÖTE yandan İETT Garajı'nın bulunduğu bölgede 9 kuleyle ilgili benzer davaların yıllarca sürdüğüne dikkat çeken yetkililer `O binalar çoktan bitti. Ancak Sama Dubai `gerekirse iptal olur yeni ihale olursa gireriz' düşüncesinde' diye konuştu. Sama Dubai'nin CEO'su Farhan Faraidooni, imar değişikliğinin söz konusu olmasından endişe ettiklerini, imara göre rakam değişeceği için bugünden ödeme yapmak istemediklerini belirtmişti. Faraidooni, belediyenin ihaleyi iptal etmesi halinde de buna saygı duyacaklarını ifade etmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise diğer projelerde kullanmak üzere en kısa zamanda garajdan elde edeceği gelire ihtiyaç duyuyor.



Plancılara göre ihale iptal edilmeli



ŞEHİR Plancıları Odası İstanbul Şubesi yetkilileri İETT Garajı ile ilgili davanın bilirkişi aşamasında olduğunu ve davanın temyiz aşamalarıyla birlikte en az iki yıl daha sürmesini beklediklerini belirttiler. Bu aşamada ihalenin çoktan iptal edilmesi gerektiğini de vurgulayan yetkililer, `Gerekirse suç duyurusunda bulunma hakkımız var. Ancak davanın gidişatını görmek istiyoruz. Şu aşamada ihale iptal edilmediği için suç duyurusunda bulunmayı düşünmüyoruz' dediler. İETT Garajı'nın dışında Zorlu Holding'in aldığı Karayolları arazisi için de imar planı davasının bilirkişi aşamasına geldiği öğrenildi. Bir ay içerisinde bilirkişinin tayin edileceği ve daha sonra bir ay içerisinde de ilk görüşün ortaya çıkmasının beklendiği ifade edildi.



TAHSİN AKÇA/STAR