Genel

El Nino Tarım Üretimini Tehdit Ediyor! Türkiye'ye Ne Zaman Ulaşacak?

El Nino, tarım ürünlerinin hasadında ve gıda fiyatlarında büyük bir tehdit oluşturuyor. Yerel hava durumu üzerindeki etkisinin Türkiye'ye de ulaşması bekleniyor. Bu durum, şimdiden tarım üretimi ve hasadında büyük tehdit oluşturuyor. İşte El Nino hakkındaki tüm detaylar…Türkiye'ye ulaşma durumunun olması tarımsal üretimi tehdit ediyor

El Nino, küresel çapta iklim değişikliğine neden olacak büyük değişimlerden biri olarak görülüyor. Türkiye'ye ulaşma durumunun olması tarımsal üretimi tehdit ediyor. Meyve ve sebze ekimini olumsuz etkileyeceği belirtilirken tarım alanında faaliyet gösteren çiftçiler şimdiden endişeleniyor. Yakın süre içinde Türkiye’ye de etkilerinin gelmesi beklenen El Nino için uyarı verildi. 

Afrika sıcakları bu hafta ortasından itibaren Türkiye’ye de vuracak 

Tarımsal kuraklığın tehdidi önceki yıllarda görülürken şimdi de El Nino etkisi tehdidi başladı. Afrika sıcaklıklarının bu hafta içinde Türkiye'yi de etkilemesi bekleniyor. Bu süreçte aşırı sıcakların yaşanması kaçınılmaz olacağa benziyor. El Nino iki ila yedi yıl aralıkla düzensiz olarak meydana gelmektedir. Kuraklık etkisinin yanı sıra aşırı yağış, şiddetli dolu ve sel etkileri de vardır. Bu etkilerle dünya üzerinde iklimsel değişikliklere ve tarımsal faaliyetlerde kendini göstermesi bekleniyor.

Hangi tarımsal ürünler etkilenecek?

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez,  El Nino etkisinin bazı tarımsal ürünlerde tehdit oluşturabileceğini ifade etti. Yaşanabilecek sel ile birlikte tüm tarım ürününün olumsuz olarak etkilenebileceğini dile getirdi. Suiçmez, Şiddetli dolu yağışının ise şeker pancarı, buğday, ayçiçeği, karpuz ve kavun ürünlerinin hasadında kayıp yaşanabileceğini de belirtti.

El Nino etkisi gıda enflasyonunu artıracak mı?

Sene başında ilk etkileri görülen tarımsal kuraklık öncelikle hububat ürünlerini olumsuz etkileyeceği beklentisiyle gündeme gelmişti. Ancak bu kuraklık, sadece hububat ürünlerini değil, aynı zamanda sebze ekim alanlarını da daraltması ve hasadı olumsuz etkilemesi gıda enflasyonunu daha da yükseltme potansiyeline sahipti.  Türkiye'de bu haftadan itibaren etkisini gösterecek olan El Nino'nun ürünleri ne derece etkileyeceği belli değil. Ancak bazı alanlarda ve ürünlerde hasat kaybı olması durumunda gıda fiyatlarında yeniden bir artış olabileceği öngörülüyor.

El Nino etkisi başlıyor! Aşırı sıcaklık 2024'e kadar sürecek!

2014 için kritik sıcaklık uyarısı yapılıyor!

Çiftçiler dikkat! Tarım Kredi arpa alımlarını düşük fiyat üzerinden yapacak iddiası!