Elazığ Şehir Hastanesi'ne 288 milyon avro finansman sağlandı!
Rönesans Sağlık Yatırım'ın PPP kapsamında hayata geçireceği Elazığ Şehir Hastanesi, tamamı yabancı yatırımcılardan oluşan yatırımcı grubundan bono ihracı yoluyla 288 milyon avro tutarında finansman sağladı.
Rönesans Sağlık Yatırım'ın (RSY) Kamu Özel İşbirliği (PPP) kapsamında hayata geçireceği Elazığ Şehir Hastanesi, tamamı yabancı yatırımcılardan oluşan yatırımcı grubundan bono ihracı yoluyla 288 milyon avro tutarında finansman sağladı.
Rönesans Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren RSY, Elazığ Şehir Hastanesi'nin finansmanda bir çok ilke imza attı. Buna göre Elazığ proje bonosu, Türkiye'de 20 yıl vade ile tamamı yabancı yatırımcılara ihraç edilen ilk proje bonosu olurken, aynı zamanda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası'nın Çoktaraflı Yatırımlar Garanti Ajansı (MIGA) ile beraber geliştirilen yepyeni bir kredi iyileştirme aracı içeriyor. Bu sayede söz konusu bono, Türkiye'nin, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından Baa2 notu ile derecelendirilen ilk bonosu olma özelliği de taşıyor.
RSY, halihazırda yürütmekte olduğu PPP ile yapılan şehir hastanesi projelerinde ortaklık yaptığı Fransız Yatırım Fonu Meridiam ile beraber, EBRD ve MIGA ile bir kredi iyileştirme aracı geliştirdi. 288 milyon avro tutarındaki bono ihracı, tahsisli satış yoluyla Uluslararası Finans Kurumu (IFC - International Finance Corporation), Japon finans kuruluşu Mitsubishi UFJ Finansal Grup (MUFG), İtalyan finans kuruluşu Intesa Sanpaolo, Alman finans kuruluşu Siemens Financial Services, Fransız finans kuruluşu Proparco, Hollanda Kalkınma Bankası (FMO) ve ICBC'den (Industrial and Commercial Bank of China) oluşan yabancı yatırımcı grubuna yapıldı.
Elazığ proje bonosu aynı zamanda "Yeşil ve Sosyal Bono" olma özelliği de taşıyor. Proje, uluslararası piyasalarda projelerin çevresel, sosyal ve yönetimsel niteliklerini inceleyen Vigeo EIRIS tarafından Yeşil Bono (Green and Social Bond) olarak tasdik edildi.
Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Elazığ Şehir Hastanesi Finansal Kapanış İmza Töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sağlıkta başlattığı dönüşümün bir parçası olmaktan gurur duyduklarını söyledi.
Özellikle büyük şehirler dışında Yozgat, Elazığ, Van, Afyon, Diyarbakır ve Malatya gibi şehirlere ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Ilıcak, sözlerine şöyle devam etti:
"Bugün de bu projelerden biri olan Elazığ Şehir Hastanesi'nin finansal kapanışı için buradayız. Bu imza ile toplamda 288 milyon avro tutarındaki bir bonoyu 20 yıl vade ile ihraç ederek ortaklarımızla birlikte gerçekleştirmenin büyük gururunu yaşıyoruz. Gerçekten de hep inovasyonu konuştuğumuz günlerde bu bono Türkiye için ciddi bir inovasyon. Adana, Yozgat ve Elazığ projelerini Bursa ve İstanbul'daki şehir hastaneleri projeleriyle Rönesans Sağlık Yatırım'ın yüklenicisi olduğu Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun ve Van'da hayata geçecek fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri takip edecek.
Kamu ve özel sektörün iş birliği modeliyle Türkiye'de dönüşüm olarak ifade edebileceğimiz bu işlerin gelişmesinde herhalde en büyük katkı, ortak olmaktan gurur duyduğumuz Meridiam, ilk günden itibaren desteklerini esirgemeyen EBRD ve IFC'nindir. Her üç yabancı kuruluşa da bizlere katkılarından ve Türkiye'ye inançlarından dolayı teşekkür ediyorum."
Ilıcak, 10 Aralık'ta Beşiktaş'ta, 17 Aralık'ta Kayseri'de yapılan saldırılara dikkati çekerken dün de Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un terör saldırılarında hayatını kaybetmesinin üzüntüsünün yaşandığını belirtti. Ilıcak, bu zor günlerde Türkiye'nin aydınlık yarınlarına inananlara, hayal gibi gözüken projelerin gerçekleşmesi için emek verenlere teşekkürlerini de iletti.
- "Bu bizim üçüncü proje finansal kapanışımız"
Rönesans Sağlık Yatırım (RSY) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu ise Elazığ Şehir Hastanesi'nde farklı bir proje finansman yöntemine imza attıklarını belirterek, proje aşamasındaki bir projeye tahsisli proje bonosu ihraç ettiklerini kaydetti.
Türkiye'nin başarılı bir PPP programı başlattığını ve hastane stokunu dönüştürmede kullandığı bu metodun da dünyada çok ilgi gördüğünü ifade eden Yanıkömeroğlu, şunları söyledi:
"Sağlık Bakanlığımızın geliştirdiği yeni nesil PPP modeli bizim Elazığ finansmanında kullandığımız yöntemle kendini ispat etmiş oldu. Bu bizim üçüncü proje finansal kapanışımız. İlki Adana'da oldu, sonra Yozgat hastanemizin proje finansmanı geldi ki bu hastanemizi ay sonu itibarıyla kullanıma açıyoruz. Burada farklı bir proje finansman modeli denememizin sebebi de yabancı yatırımcılardaki çeşitliliği artırmak. Rönesans Sağlık Grubu olarak yaklaşık 10 bin yataklı portföye sahibiz, 6 projeyi üstlendik. 2019 yılı ortasında da hepsi açılmış olacak. 6 projemizde 2020 yılına kadar 4,3 milyar dolarlık yatırımı tamamlamış olacağız."
Meridiam Operasyon Grup Yöneticisi (COO) Gordon Bajnai, Türkiye'deki terör saldırıları nedeniyle Türk halkının zor günler geçirdiğini belirterek, dayanışma içerisinde olmayı diledi.
Grup olarak dünyada henüz tecrübe edilmeyen şeyleri görmekten mutluluk duyduklarını ifade eden Bajnai, şunları kaydetti:
"Meridiam, kamu-özel iş birliği projelerine tüm dünyada yatırım yapıyor. Dünyanın farklı yerlerinde 50'den fazla yatırımı olan bir grubuz ama bu kadar büyük bir dönüşüm programı başka hiçbir yerde görmedik, Türkiye'deki sağlıkta dönüşüm programından bahsediyorum. Bu program gerçekten son derece harika bir şekilde Türkiye'yi değiştiriyor, dönüştürüyor. Bugünkü projemizle birlikte aslında yükselmekte olan piyasalardaki kamu-özel iş birliği projelerinin geleceğini de dönüştürüyor."
Bajnai, Elazığ Şehir Hastanesi için ihraç edilen bononun son derece benzersiz bir özelliğe sahip olduğunu anlatarak, "Bu yeşil ve sosyal bir bono. Türkiye'de ilk kez görüyoruz bunu. Türkiye'deki finansmanda bir sıçrayış yaratacak ve Avrupa'daki finansman sınırlarına varmasını sağlayacak." dedi.
Meridiam Grubunun, Türkiye'de ortaklarıyla birlikte 5 projeye yatırım yaptığını anlatan Bajnai, "Toplamda 2 milyar avroya ulaşan proje miktarından bahsediyoruz. Ortaklaşa sırf bu 5 hastane projesiyle 42 bin kişiye istihdam sağlayacağız." diye konuştu.
Bajnai, Türkiye'deki dönüşüm projelerinin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını aktararak, hükümetin vizyonunu paylaştıklarını, Türkiye'yi dünyada sağlık alanında lider hale getirmek ve vatandaşlara daha iyi yaşam sunulmasını istediklerini söyledi.
- "Bütün yatırımcılar stratejik finansal açıdan bu yatırımları değerlendirmelidir"
EBRD Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet, Türkiye'de çok zorlu günlerden geçildiğini, bu nedenle iyi haberlere ihtiyaç olduğunu söyledi.
EBRD olarak Türkiye'nin hastane programına destek vermekten dolayı çok mutlu olduklarını belirten Marquet, bunun destekledikleri 6. proje olduğunu, şimdiye kadar yarım milyar avro destek sağladıklarını, daha da fazlasının geleceğine dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:
"950 milyon avroluk bir zarf da hazır. Önümüzdeki senelerde yeni projelere imza atmaya devam edeceğiz. Türk yetkilileri de kutlamak istiyorum. Bu gerçekten dünya çapında bir PPP projesi. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vizyonuyla birlikte, gerçekten çok ciddi bir motivasyon ve pragmatizmle, Sağlık Bakanlığınca gerçeğe dönüştürüldü. Ve gerçekten çok başarılı projeler gerçekleştirildi.
EBRD olarak 2 hafta sonra bu senelik Türkiye'deki toplam yatırımımızı açıklayacağız. 2 milyar dolara yakın... Bu Türkiye'ye taahhüdümüzün çok önemli bir göstergesi. Türkiye'ye taahhüdümüzü sürdüreceğiz. Önümüzdeki sene de çok yüksek tutarlı yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Biz Türkiye'ye inanıyoruz, Türkiye'de çok ciddi bir yatırım hikayesi var. Bütün yatırımcılar stratejik finansal açıdan bu yatırımları değerlendirmelidir."
MIGA Kıdemli Yöneticisi Nkem Onwuamaegbu, MIGA olarak bir çok PPP projelerinde yer aldıklarını belirterek, bu projeleri çok önemsediklerini söyledi.
IFC Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Sanayi, Tarım ve Hizmetler Direktörü Carsten Mueller ise kurum olarak her zaman sağlam Türkiye projelerine finansman sağlamaktan memnuniyet duyduklarını kaydetti.
- Elazığ Şehir Hastanesi günlük 20 bine yakın kişiye hizmet verecek
RSY'nin portföyünde yer alan Elazığ Şehir Hastanesi, 355 bin metrekarelik kapalı inşaat alanı ve toplam bin 38 yatak kapasitesiyle günlük 20 bine yakın hasta ve hasta yakınına hizmet verecek.
Projenin 2018 yılının ağustos ayında tamamlanması planlanırken, bölgeye bugüne kadar kazandırılmış en büyük sağlık yatırımı olacak.
Tamamlandığında dünyanın deprem izolatörlü en büyük hastaneleri arasındaki yerini almaya hazırlanan söz konusu hastane, sadece Elazığ'ın değil, tüm bölgenin sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak.
Kamuya ait yatırımların özel sektör tarafından yapılması ve 25 yıl süreyle devlete kiralanması yönteminin uygulandığı PPP modelinde, kira süresi boyunca özel sektör, kamunun arzu ettiği bazı hizmetleri de sağlamakla yükümlü kılınıyor.
Tıbbi hizmet yine devlet tarafından verilirken, tüm doktor ve hemşire kadrosu da devlet tarafından sağlanıyor. Dünyadaki örnekleri 15 yıldan 30 yıla kadar uzanan bu iş birliği modelinde, Türkiye'deki projeler için ise süre 25 yıl olarak belirlendi.
Konuşmaların ardından Elazığ Şehir Hastanesi finansal kapanış imza töreni gerçekleştirildi.
AA
Haber PR ajansı tarafından şu şekilde servis edildi
Rönesans Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren ve Türkiye’nin sağlık yatırımı konusunda en önemli firmaları arasında yer alan Rönesans Sağlık Yatırım (RSY), “Kamu Özel İşbirliği” (PPP-Public Private Partnership) projeleri kapsamında hayata geçireceği Elazığ Şehir Hastanesi için, bir çok ilk’e imza attığı bir finansman sağladı.
Elazığ proje bonosu, Türkiye’de 20 yıl vade ile, tamamı yabancı yatırımcılara ihraç edilen ilk proje bonosu olup, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası’nın Çoktaraflı Yatırımlar Garanti Ajansı (MIGA) ile beraber geliştirilen yepyeni bir kredi iyileştirme aracı içeriyor. Bu sayede Türkiye’nin kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından Baa2 notu ile derecelendirilen ilk bonosu olma özelliğini taşıyor.
Rönesans Sağlık Yatırım, halihazırda yürütmekte olduğu Kamu Özel İşbirliği Modeli ile yapılan Şehir Hastanesi projelerinde ortaklık yaptığı Fransız Yatırım Fonu Meridiam ile beraber, EBRD ve MIGA ile yenilikçi bir kredi iyileştirme aracı geliştirdi. Bu sayede Moody’s, projeyi Baa2 notu ile derecelendirdi.
288 Milyon Euro tutarındaki bono ihracı, tahsisli satış yoluyla IFC (Dünya Bankası), MUFG (Japon Finans Kuruluşu), Intesa Sanpaolo (İtalyan Finans Kuruluşu), Siemens Financial Services (Alman Finans Kuruluşu), Proparco (Fransız Finans Kuruluşu), FMO (Hollandalı Finans Kuruluşu) ve Industrial and Commercial Bank of China-ICBC’den (Çin Finans Kuruluşu) oluşan yabancı yatırımcı grubuna yapıldı.
Elazığ proje bonosu aynı zamanda uluslararası arenada büyük önem taşıyan ‘Yeşil ve Sosyal Bono’ olma özelliğini taşıyor. Proje, uluslararası piyasalarda projelerin çevresel, sosyal ve yönetimsel niteliklerini inceleyen Vigeo EIRIS tarafından Yeşil Bono (Green and Social Bond) olarak tasdik edildi.
HEDEF DAHA FAZLA YATIRIM ÇEKMEK
EBRD Altyapı Direktörü Thomas Maier, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu yenilikçi kredi iyileştirme araçlarını geliştirmemizin temel hedefi, yükselen pazarlardaki riskleri azaltarak, altyapı çalışmaları için ihtiyaç duyulan yatırımı çekmek” diyor. Bu mekanizmayı Türkiye’de başlattıklarını ve yatırım yaptıkları diğer ülkelere de taşımayı amaçladıklarını aktaran Maier, “Fonların reytingini artırmak için MIGA ile güçlerimizi birleştirmemiş olmamız, uluslararası finans kurumlarının çevreye duyarlı, sürdürülebilir yatırımları desteklemeye ne kadar yakın olduğunun da bir göstergesi” diye vurguluyor.
IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams, konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “Sermaye piyasaları, toplumun büyük kesimine uygun maliyetli sağlık hizmetlerinin sağlanabilmesinde çok önemli bir rolü olan uzun vadeli istikrarlı finansman kaynaklarına erişim sağlıyor. Elazığ için yapılan bu başarılı bono ihracının sektöre liderlik etmesini ve Türkiye’nin sağlık sektöründe yer alan diğer projelerin de benzer modellerden faydalanarak sektöre uzun vadeli finansman sağlamasının yolunu açmasını bekliyoruz” dedi.
Proje'nin finansmanı ile ilgili değerlendirmede bulunan HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı; yabancı yatırımcılardan finansman sağlayarak, Türkiye’nin en büyük sağlık yatırımlarından birinin gerçekleşmesinde rol oynamaktan mutluluk duyduklarını belirtti ve şöyle devam etti: “Bu işlem uluslararası finans kuruluşlarının uzun vadede Türkiye’ye olan inancının ve yenilikçi finansman yapılarına gösterdikleri ilginin bir örneğidir."
ELAZIĞ PROJESİ MOODY’S’DEN Baa2 REYTİNG ALDI
RSY Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu ise bu önemli anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Rönesans Sağlık Yatırım olarak ortaklarımızla birlikte Elazığ’da toplam 288 Milyon Euro tutarında bir bono finansmanına imza atmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diyor. “Projemizin bono finansmanını, yabancı yatırımcıların ilgisini çekebilmek amacı ile EBRD’nin ve MIGA’nın ortak olarak sağladığı kredi iyileştirme araçları ile destekledik” diyen Yanıkömeroğlu, “Türkiye’de ilk kez bir finansmanda böyle yeni bir kredi iyileştirme aracı uygulandı. Bononun büyük kısmını 20 yıl vade ile ihraç ettik. Bunlara ek olarak uluslararası piyasalarda projelerin çevresel, sosyal ve yönetimsel niteliklerini inceleyen Vigeo adlı kuruluş tarafından projenin çevresel ve sosyal faydaları değerlendirildi ve Elazığ projemizin bonosu Yeşil Bono (Green and Social Bond) olarak tasdik edildi” bilgilerini veriyor.
Yanıkömeroğlu sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ortağımız Fransız Yatırım Fonu Meridiam, EBRD ve MIGA ile beraber geliştirdiğimiz kredi iyileştirme aracı sayesinde, projemizin ratingi Moody’s tarafından Türkiye ülke notunun iki not üzeri olan Baa2 olarak derecelendirildi. 288 Milyon Euro tutarındaki bonoları tahsisli satış metodu ile aralarında Rönesans Holding’de ortağımız olan IFC’nin de bulunduğu uluslararası yatırımcılara ihraç ettik. Toplam 360 Milyon Euro tutarındaki yatırımın ve Moody’s tarafından Baa2 ratingi ile derecelendirilen Türkiye’nin bu ilk proje bonosunun, yabancı yatırımcılardan yeni yatırımlar alabilmek hususunda çok önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. İlk finanse ettiğimiz hastane projemiz Adana Şehir Hastanesi’nden beri projelerimize destek veren EBRD ve IFC’ye özel teşekkürlerimizi iletmek istiyorum. EBRD, Kamu Özel İşbirliği modeli hastaneleri ve başka projelerimize de kredi vermiş olan, aynı zamanda Rönesans Holding’den çıkardığımız tahvile yatırım yapmış olan çok önemli bir stratejik iş ortağımız. IFC ile bu yıl yaz aylarında Holding’e sermaye katılımları ile çok güzel bir ortaklığa imza attık. Her iki kuruluşun Kamu Özel İşbirliği projelerimizde de bizlerle çalışması bize ve ülkemize olan güvenlerinin altını çiziyor, yabancı yatırımcılar nezdinde de bunun çok önemli bir gösterge olduğunu düşünüyoruz.”
Projenin aldığı ratingi vurgulayan Kamil Yanıkömeroğlu, Sağlık Bakanlığı’nın projelere verdiği desteğin önemi hususunda sözlerine devam ediyor:
“Bu rating notu ve EBRD ve IFC başta olmak üzere yabancı yatırımcıların ve kredi verenlerin projelerimize desteği, Sağlık Bakanlığımız tarafından Türkiye’de ilk kez geliştirilen Kamu Özel İşbirliği modelinin uluslarası arenada ne ölçüde takdir gördüğünün de bir kanıtıdır. Bakanlığımıza projelerin bu şekilde yapılandırılmasında verdikleri destekten ötürü teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu sayede Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelere de ihraç edebileceği bir model geliştirmiş olduğunu düşünüyorum.”
ELAZIĞ’DAN TÜM BÖLGEYE HİZMET VERECEK
Türkiye’nin sağlık sektöründe bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük program olarak adlandırılan Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde hayata geçirilen, ülkemizi çok sayıda modern hastaneye kavuşturacak “Kamu Özel İşbirliği” (PPP-Public Private Partnership) projeleri kapsamında, Rönesans Sağlık Yatırım (RSY) çalışmalarına büyük bir hızla devam ediyor. RSY’nin portföyünde yer alan Elazığ Şehir Hastanesi, yatak kapasitesi, büyüklüğü, üstün teknolojisi ve deprem izolatörlü tasarımıyla bölgenin tüm sağlık ihtiyaçlarına çözüm olmayı hedefliyor.
Elazığ Şehir Hastanesi, 355 bin metrekarelik kapalı inşaat alanı ve toplam 1038 yatak kapasitesiyle günlük 20 bine yakın hasta ve hasta yakınına hizmet verecek. 2018 yılı Ağustos ayında tamamlanması planlanan projenin, bölgeye bugüne kadar kazandırılmış en büyük sağlık yatırımı olacağı ifade ediliyor.
Tamamlandığında dünyanın deprem izolatörlü en büyük hastaneleri arasındaki yerini almaya hazırlanan sağlık kampüsü, sadece Elazığ’ın değil, tüm bölgenin sağlık ihtiyaçlarına çözüm olacak.
Kamuya ait yatırımların özel sektör tarafından yapılması ve 25 yıl süreyle devlete kiralanması yönteminin uygulandığı PPP modelinde, kira süresi boyunca özel sektör, kamunun arzu ettiği bazı hizmetleri de sağlamakla yükümlü kılınıyor. Tıbbi hizmet yine devlet tarafından verilirken, tüm doktor ve hemşire kadrosu da devlet tarafından sağlanıyor. Dünyadaki örnekleri 15 yıldan 30 yıla kadar uzanan bu işbirliği modelinde, Türkiye’deki projeler için ise süre 25 yıl olarak belirlendi.
Haber Milliyet'te şöyle yer aldı
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet, “Türkiye’de çok ciddi bir yatırım hikâyesi var. Biz Türkiye’ye inanıyoruz. Bütün yatırımcılar stratejik finansal açıdan Türkiye’deki bu yatırımları iyi okumalı” diye konuştu
Rönesans sağlık Yatırım, kamu-özel işbirliği (PPP) kapsamında hayata geçireceği Elazığ Şehir Hastanesi için tamamı yabancı yatırımcılardan oluşan yatırımcı grubundan bono ihracı yoluyla 288 milyon euro tutarında finansman sağladı. Buna göre Elazığ proje bonosu, Türkiye’de 20 yıl vade ile tamamı yabancı yatırımcılara ihraç edilen ilk proje bonosu olurken, aynı zamanda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası’nın Çoktaraflı Yatırımlar Garanti Ajansı (MIGA) ile beraber geliştirilen yepyeni bir kredi iyileştirme aracı içeriyor.
Elazığ Şehir Hastanesi’nin finansal kapanış imza töreninde konuşan EBRD Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet, bunun destekledikleri altıncı proje olduğunu, şimdiye kadar yarım milyar euro destek sağladıklarını belirterek, “950 milyon euro’luk bir zarf da hazır. Önümüzdeki yıllarda yeni projelere imza atmaya devam edeceğiz” dedi. Marquet, şöyle konuştu:
“EBRD’nin Türkiye’deki toplam yatırımı 2 milyar dolara yakın. Bu Türkiye’ye taahhüdümüzün çok önemli bir göstergesi. Taahhüdümüzü ve çok yüksek tutarlı yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Biz Türkiye’ye inanıyoruz, Türkiye’de çok ciddi bir yatırım hikayesi var. Yatırımcılar finansal açıdan bu yatırımları değerlendirmelidir.”
‘Ciddi inovasyon’
Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Elazığ Şehir Hastanesi’nin finansal kapanışı için atılan imzanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Ilıcak, “Bu bono Türkiye için ciddi bir inovasyon. Yüklenicisi olduğumuz şehir hastanelerini Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun ve Van’daki fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri takip edecek” diye konuştu.
6 projede 10 bin yatak
Rönesans Sağlık Yatırım (RSY) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, “Rönesans Sağlık Grubu olarak yaklaşık 10 bin yataklı portföye sahibiz, 6 projeyi üstlendik. 6 projemizde 2020 yılına kadar 4.3 milyar dolarlık yatırımı tamamlamış olacağız” dedi. Meridiam Operasyon Grup Yöneticisi (COO) Gordon Bajnai ise, “Dünyada 50’den fazla yatırımı olan bir grubuz ama bu kadar büyük bir dönüşümü başka yerde görmedik. Bu program, harika şekilde Türkiye’yi dönüştürüyor. Bu projemiz yükselmekte olan piyasalardaki kamu-özel işbirliği projelerinin geleceğini de dönüştürüyor” diye konuştu.Toplam 1038 yatak kapasiteli Elazığ Hastanesi Ağustos 2018’de açılacak.
Milliyet
Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı
Rönesans Holding, Elazığ’a 360 milyon Euro’luk yatırımla şehir hastanesi kuruyor. Hastane için tamamı yabancı yatırımcılardan oluşan yatırımcı grubundan ‘yeşil bono’ ihracı yoluyla 288 milyon Euro’luk finansman sağlandı.
RÖNESANS Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Rönesans Sağlık Yatırım (RSY), ‘Kamu Özel İşbirliği’ (PPP-Public Private Partnership) projeleri kapsamında hayata geçireceği Elazığ Şehir Hastanesi için, tamamı yabancı yatırımcılardan oluşan yatırımcı grubundan bono ihracı yoluyla 288 milyon Euro’luk finansman sağladı. Elazığ proje bonosu, Türkiye’de 20 yıl vade ile tamamı yabancı yatırımcılara ihraç edilen ilk proje bonosu oldu. Bono, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası’nın Çok Taraflı Yatırımlar Garanti Ajansı (MIGA) ile beraber geliştirilen yeni bir kredi iyileştirme aracı içeriyor. Bu sayede Türkiye’nin kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından Baa2 notu ile derecelendirilen ilk bonosu da oldu.
20 BİNE YAKIN HASTA
288 milyon Euro tutarındaki bono ihracı, tahsisli satış yoluyla IFC (Dünya Bankası), MUFG (Japon Finans Kuruluşu), Intesa Sanpaolo (İtalyan Finans Kuruluşu), Siemens Financial Services (Alman Finans Kuruluşu), Proparco (Fransız Finans Kuruluşu), FMO (Hollandalı Finans Kuruluşu) ve Industrial and Commercial Bank of China-ICBC’den (Çin Finans Kuruluşu) oluşan yabancı yatırımcı grubuna yapıldı. Elazığ proje bonosu aynı zamanda ‘Yeşil ve Sosyal Bono’ olma özelliğini taşıyor. Elazığ Şehir Hastanesi, 355 bin metrekarelik kapalı alan ve 1038 yatak kapasitesiyle günlük 20 bin hasta ve hasta yakınına hizmet verecek. Projenin, 2018 Ağustos’unda tamamlanması planlanıyor.
Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, “Elazığ Şehir Hastanesi 360 milyon Euro yatırımla gerçekleşiyor. Adana, Yozgat ve Elazığ projelerini, Bursa ve İstanbul’daki şehir hastaneleri projeleri ile Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun ve Van’da hayata geçirilecek fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri, psikiyatri hastaneleri ve yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastaneleri takip edecek. ‘Kamu-Özel Sektör İşbirliği’ modeli kapsamında 2020 yılına kadar 4.3 milyar dolarlık yatırımla 3.2 milyon metrekare sağlık kompleksi inşa edeceğiz. Toplam 9.500 yatak kapasitesi planlıyoruz” dedi.
TÜRKİYE YATIRIMDA BÜYÜK BİR HİKÂYE
EBRD olarak Türkiye’de 6 hastane programına destek verdiklerini belirten EBRD Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet, “Şimdiye kadar yarım milyar Euro destek sağladık. 950 milyon Euro’luk bir zarf da hazır. Bu sene Türkiye’deki toplam yatırımımız 2 milyar dolara yakın. Biz Türkiye’ye inanıyoruz, Türkiye’de çok ciddi bir yatırım hikâyesi var” dedi.
UZUN VADELİ FİNANSMAN
IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams da, “Elazığ için yapılan bu başarılı bono ihracının sektöre liderlik etmesini ve Türkiye’nin sağlık sektöründe yer alan diğer projelerin de benzer modellerden faydalanarak sektöre uzun vadeli finansman sağlamasının yolunu açmasını bekliyoruz” dedi.
Hürriyet