Elazığ'da 102 hanenin 4'ü ayakta kaldı
8 Mart'taki depremin ardından köydeki 102 haneden sadece 4'ü ayakta kaldı
Elazığ'da 8 Mart'taki depremden sonra enkazın kaldırılması ile köylerin depremle yerle bir olduğu gerçeği gözler önüne serildi. 102 hane, 1 cami ve 1 okulun bulunduğu Yukarı Kanatlı Köyü'nde ağır hasar gören 98 ev, okul ve cami yıkılıp enkazı kaldırılınca, köyde sadece ayakta 4 ev kaldı. Deprem bölgesine yapılacak yeni konutlar için depremzedelerden tapu istenmesi tepkiyle karşılandı. Depremzedeler köylerde tapulularının bulunmadığını belirterek, "Bu durumda yeni evler yapılamaz" dedi.
Elazığ'da 8 Mart'ta saat 04.32'de 42 kişinin ölümüne neden olan merkez üssü Karakoçan İlçesi Başyurt Beldesi olan 6.0 büyüklüğündeki depreminde ardından hasar gören binaların enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. DSİ ve İl Özel İdaresi'ne bağlı iş makineleri depremin etkili olduğu Yukarı Kanatlı, Aşağı Kanatlı, Tabanözü, Durmuşlar, İncedal ve Yeni Çam köylerinde hasar tespit çalışmasından yıkılmasına karar verilen 400'ün üzerinde evden şimdiye kadar 270'i yıkıldı.
Okçular, Göçmezler, Yukarı Demirci, Aşağı Demirci ve Kayalar'da yıkım ve hafriyat kaldırma çalışmaları sürerken; depremden bir gün önce 102 hanesi, okulu ve camisi olan Yukarı Kanatlı Köyü'nde, depremden sonra enkaz ve hafiyatın kaldırılması ile sadece 4 konut ayakta kaldı.
Yukarı Kanatlı köyü gibi Yukarı Demirci köyü de enkazın kaldırılması ile 35 haneden sadece 3'ü ayakta kalırken, enkaz ve hafriyatın kaldırılması ile köyler adete haritadan silinmiş oldu. Hafriyat kaldırılırken, vatandaşlar enkazlarda kalan halı, yatak, tabak ve çanaklarını kurtarmaya çalıştı. Enkazlardan alınan hafriyat da köylerin dışına taşındı. Yukarı Kanatlı'da oturan Mahmut Cirit, şu anda konut dışında hiçbir ihtiyaçlarının bulunmadığını ve devletin kurumlarının her türlü yardımı getirdiğini belirterek, verilen sözlerin konut dışında gecikmeli de olsa yerine getirildiğini söyledi.
Depremin 14 can aldığı Yukarı Demirci köyünde Filit Demirtaş ise, gıda ve giyim konusunda bir sıkıntılarının bulunmadığını, yardımların geldiğini ifade ederek, "Havalar ısınmaya başladı. Acilen bize soğutucu ve buzdolapları lazım. En önemlisi de konutların bir an evvel yapılması gerekir. Bunun dışında bir sıkıntımız yoktur"dedi.
Yeni konut için tapu isteniyor
Okçular Köyü'nde depremzede Menderes Çiçek, köyde elektrik ile ilgili bazı sorunların bulunduğunu bunun yanı sıra depremzedeler için yapılması düşünülen konutlar için kendilerinden tapu istendiğini söyledi. Çiçek, "Daha önce hiç kimsenin tapusu yoktu. Ancak, elektrik parası ödüyorduk. Şimdi bizden konut için tapu ve borç senedi istiyorlar. Bunu doğru bulmuyorum. Eğer böyle bir uygulamadan vazgeçmezlerse kimseye konut yapamazlar. Çünkü kimsenin tapusu yoktur" dedi.
Radikal