Elazığ'da 3 konuttan biri sigorta korumasında!
24 Ocak günü 6.8 şiddetinde depremle sarsılan Elazığ'da, konut sigorta oranı yüzde 35 olarak belirlendi. Elazığ'da 123 bin 310 adet konuttan sadece 43 bin 137 adet konutun DASK poliçesi bulunuyor...
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından tüm Türkiye'nin dikkati bölgeye çevrildi. Depremle sarsılan Elazığ’da Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) kapsamında olan bina oranı çok düşük seviyelerde. Türkiye geneli yürürlükteki DASK poliçe oranı yüzde 53,50 seviyesindeyken, bu oran depremin vurduğu Elazığ’da yüzde 35’e kadar iniyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise konut sigortası oranı yüzde 40.
Dünya gazetesinden Selçuk Altun'un haberine göre, 2000 senesinde hayatımıza giren DASK’la beraber toplam 17 milyon 882 bin 80 adet konutun olduğu ülkemizde, deprem sigortalı konut oranı yüzde 53.50 seviyelerine ulaştı. Toplam 777 bin 20 adet konutun olduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise bu oran yüzde 40.20 seviyesinde görülüyor. DASK verilerine göre, depremin vurduğu Elazığ’da ise toplam 123 bin 310 adet konut var, konutlardan sadece 43 bin 137 tanesinin DASK poliçesi bulunuyor. Yüzde 35 gibi çok düşük oranda sigortalılık oranının olduğu Elazığ’da üretilen primin ise 250 bin lira seviyesinde olduğu belirtiliyor.
Depremlerin sık yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi’nde en yüksek zorunlu deprem sigortalılık oranının olduğu il ise yüzde 72.10 ile Bingöl şehrimizde bulunuyor. Toplam 30 bin 780 adet konutun bulunduğu Bingöl’de 22 bin 254 adet konutun sigortası var. Depremlerle hatırlanan bir başka kentimiz olan Erzincan’da 45 bin 80 adet konutun 29 bin 65 adetinin sigortası bulunurken, 2011'de büyük bir depremle sarsılan Van’da ise 80 bin 720 adet konutun 37 bin 791 adedi sigorta korumasında bulunuyor. Depremlerle büyük yaralar alan Erzincan’da sigortalılık oranı yüzde 63.40, Van’da ise sadece yüzde 46.80 seviyesinde olduğu tespit edildi.
Malatya'da yüzde 38 oranında konut DASK'lı
Son depremde Elazığ ile birlikte can ve mal kayıplarının yaşandığı diğer bir şehrimiz Malatya’da da zorunlu deprem sigortasına olan ilgi beklenenin çok altında seyrediyor. DASK verilerine göre, toplam 165 bin 690 konutun olduğu Malatya’da sadece 62 bin 997 konutun zorunlu deprem sigortası poliçesi mevcut. Söz konusu ilimizde sigortalılık oranı ise sadece yüzde 38 olarak belirtiliyor.
DASK bugüne kadar 204 milyon lira tazminat ödedi
2000'de hayatımıza giren DASK, 2019 senesi sonuna kadar toplam 29 bin 758 adet hasara, 204 milyon lirayı aşan tutarda tazminat ödemesi yaptı. 2019 yılı DASK’ın bugüne kadar en çok tazminat ödemesi yaptığı ikinci yıl olarak kayıt edildi.
23 Ekim 2011 tarihinde Van’da gerçekleşen 6.6 şiddetinde deprem sonrasında 5 bin 731 adet hasara 116 milyon lirayı geçen tutarda tazminat ödeyerek ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seren DASK, 26 Eylül 2019 tarihinde İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 şiddetindeki deprem sonrasında ise 3 bin 842 adet hasar dosyasına 10 milyon 567 bin lira tazminat ödemesi yaptı. DASK, 2019 yılı genelinde ise 5 bin 250 adet hasara toplamda 16 milyon 528 bin lira tazminat ödedi.
İlk anca 750 ihbar geldi
DASK, cuma akşamı gerçekleşen ve Elazığ ile Malatya'da can ve mal kayıplarına sebep olan deprem sonrası hemen çalışmalara başladıklarını belirtti. DASK açıklamasında, "Elazığ ve Malatya başta olmak üzere çevre illerden ihbarlar geliyor. Biz de DASK ekibi olarak çalışmalarımıza hızla başladık. Çağrı merkezimiz ve internet sitemiz üzerinden hasar ihbarları alıyor; deprem bölgesindeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Şu ana kadar 750'ye yakın ihbar aldık. Bölgede kurtarma çalışmaları sürerken, DASK olarak biz de ekiplerimizle birlikte hasar tespitine en kısa sürede başlamak için gerekli organizasyonu yürütüyoruz. Enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından saha çalışmalarına başlayarak hızla hasar tespitlerini gerçekleştireceğiz." şeklinde ifadelere yer verdi.
Sigorta sektörü harekete geçti
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, sigorta sektörü olarak deprem hasarı olan Elazığ, Malatya ve civar bölgelerdeki sigortalılar için çalışmaları başlattıklarını belirterek, "Öncelikli olan arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte sigorta şirketlerinin hasar eksperleri ihbarda bulunan sigortalıların zararlarını tespit edecek. Hasar ödemelerinin en kısa zamanda sigortalılarımıza ulaşmasını sağlayacağız. Sektör olarak hasar anında sigortalıların yanında olmak en büyük sorumluluğumuzdur" şeklinde konuştu.
AXA Sigorta CEO'su Yavuz Olken ise, sektörde deprem bölgesine ulaşan ilk yetkililerdendi. Depremin etkileri ve bundan sonra yapılacaklarla ilgili bilgi veren Ölken, bölgedeki dayanışmanın insanımızın farkını ortaya koyduğunu söyledi. Arama kurtarma çalışmalarının özveriylesürdürüldüğünü gözlemleyen Ölken can kaybının sebebininse deprem değil, çürük binalar olduğunu belirtti. Ölken, aynı sitede yıkılan binaların yanında yıkılmayan binalar olduğu, komşu binaların birinden yürüyerek çıkanlar varken diğerinde insanların enkaz altında kaldığı acı gerçeğine dikkat çekti. Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, deprembölgesini yakından takip ettiklerini vurgulayarak, "yardım kamyonlarımız bölgeye ulaştı" dedi. Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar ise, Gölcük depremini yaşamış biri olarak Elazığ'da yaşananlarıyakından takip ettiğini bildirdiYaşar, "Arkadaşlarımız Genel Müdür Yardımcısı Halil Alaeddinoğlu, Hasar Koordinatörümüz Hakan Alkan Direktörümüz Mustafa Çalık, Bölge Müdürümüz Arif Kösmene acentelerimiz ve sigortalılarımızla birlikte bölge insanının ihtiyacını karşılamak üzere Elazığ Sürsürü'deyiz" şeklinde konuştu.
Elazığ'da konutların yüzde 35'i DASK'lı!