Elazığ'da binaların görünümüne önem veriliyor!
Elazığ Mimarlar Odası Başkanı Kazım Sanaç, Elazığ'da Mimarlık Fakültesi'nin açılmasıyla birlikte mimarlık mesleğinin geliştiğini belirterek. Elazığ halkının daha çok binaların görünümüne önem verdiğini söyledi.
Elazığ Mimarlar Odası Başkanı Kazım Sanaç, "İnsanlar ev alırken binanın cephesiyle, girişiyle ve merpenleriyle ilgilenmiyor, sadece kendi evinin büyüklüğüne, manzarasına ve mutfağına bakıyor, oysaki bina bir bütündür. Bu bilinç henüz Elazığ insanında oluşmadı" dedi.
Sanaç, sorularımıza şu yanıtları verdi:
Elazığ ile Türkiye arasında mimari açıdan ne gibi benzerlik ve farklılıklar var?
Elazığ ile Türkiye arasında benzerlik çok fazla yok. Elazığ'da Mimarlık Fakültesi yeni açıldı. Dolayısıyla bir şehirde Mimarlık Fakültesi'nin ve mimarlık öğrencilerinin olması, öğrencilerin mezun olduktan sonra o şehirde öğrendiklerini pekiştirmeleri onları çok iyi bir şekilde geliştirir. Elazığ'da Mimarlık Fakültesi yeni açıldığı için bundan sonra Türkiye'nin mimarlık trendine yaklaşabiliriz. Şu an Türkiye'ye göre çok geride bir mimarlık çizgisine sahibiz. Bunun sebebi, insanların mimarlık hakkında çok fazla bilgi sahibi olmamaları ve mimarın ne iş yaptığını ya da bina yapımına ne kadar katkı koyduğunu bilmeyişidir. Ayrıca insanlar ev alırken binanın cephesiyle, girişiyle ve merpenleriyle ilgilenmiyor, sadece kendi evinin büyüklüğüne. manzarasına ve mutfağına bakıyor, oysaki bina bir bütündür. Bu bilinç henüz Elazığ insanında oluşmadı. Bu bilinç olmadığından iyi işler çıkarsak bile kent dokusuna yansımıyor. Konya ve Kayseri mimarlık konusunda çok iyidir. Orada insanlar yaptıkları her binanın farklılığıyla ve cepheleriyle övünürler. Bizim şehrimizde maalesef böyle değil.
Mimarların çalışma şartları ve Elazığ'da ortalama gelir durumları nedir?
Şu an itibariyle biraz sıkıntılı olsa da, devlet dairesinde çalışan bir kişiden birkaç milyar fazla alarak çalışıyorlar. Kendi işinin sahibi olan mimarlar 5 milyardan başlayıp 10 milyara kadar ücret alabiliyor. Mimarların çalışma şartları hak ettikleri düzeyde değil. Çok klasik bir cümle ama mimarlık hakkını veremiyor. Kaliteli elaman ya da kalitesiz eleman diye bir ayrım yapılmıyor. Bu tür ayrımlar yapılmadığı için çalışma şartları şu an ağır. Kişinin seçilmesinin nedeni mimarlık olmadığı için ağır. Yani ekonomik, tanışıklık ve yöresel nedenlerden dolayı insanların tercih sebebi olduğu için piyasada iş kalmadı.
Öğrencilerin mimarlık okumalarını önerir misiniz?
Kesinlikle öneriyorum. Daha önce İstanbul Dershanesi tercih döneminde bizi çağırıyordu. Orada mimarlığı tavsiye ettiğim kişiler arasında Mimarlar Odası'na üye olmuş kişilerde var. Lise son sınıf öğrencilerinden tavsiyemizi dinleyip mimar olan ve dönüp bize teşekkür edenlerde oldu. Onlara mimarlığı doğru anlattığımıza inanıyoruz. Mimarlık tercihi yapmalarını öneriyorum. Çünkü etraflarında bir mimar varsa o mimardan mesleğinin içeriğini öğrenerek, benim kafamdaki meslek buydu demesi bile öğrencilerin ne kadar da mutlu olduğu bir meslek olduğunu ortaya koymuştur. Mimarlık ekonomik ve piyasa şartları çok ağır olan ancak mutluluğu da en çok olan bir meslektir. Az veya çok ürettiğiniz bir binanın şeklini siz belirliyorsunuz.
Elazığ'ın mimari yapıları hakkında neler söylemek istersiniz?
Ben Elazığ'ın yapılarını özel ve dönel yapılar olmak üzere ikiye ayırıyorum. Özel yapılar, özel olarak üzerinde uğraşılmış ve mimarlık anlamında belirli bir çizgiye getirilmiş yapılardır. Bir de kopyala yapıştır yapılar var. Bu tür yapılarda maalesef çoğunlukta yer alıyor. Ama bu arz ve talep dengesinden kaynaklanıyor. İnsanımız halen alacağı binanın estetiği ve cephesiyle ilgilenmiyor. Yavaş yavaş Mimarlık Fakültesi'nin oluşmasıyla birlikte yeni mimarların yetişeceğini ve bu mimarlar sayesinde tatlı bir rekabetin oluşacağını düşünüyoruz.
İnşaat sektöründe kaliteli eleman sıkıntısı var mı, varsa nasıl giderilebilir?
Hiçbir masraftan kaçınmadığını iddia eden insanımızın ev alırken eve kaç defa bakmış, planını kaç defa incelemiş? Mesela bir mobilya almak istiyorsunuz, illaki birkaç firmayı gezersiniz. Oysaki Elazığ'da bunu yapan yok. Onlar için önemli olan evin kaç odası olduğudur. Yani gösterişe elverişli olan binalar. Elazığ'da işçilik yok. Evet, bu doğru. Ama işçilik kaliteli elemanla ilgili değildir. Çünkü bina yaptırırken veya alırken kimle ya da neyle muhatap olunduğu çoğu kez bilinmez.
Elazığ'da kaç tane mimar bulunmaktadır?
Normalde 90 kayıtlı üyemiz olmasına rağmen kadrolu olarak çalışan 30 mimar bulunmaktadır. Ama aktif olarak çalışan 15 kişi. Tabi ki bu sayı kentimize göre çok düşük bir sayıdır.
Mimarların görünümü kötü ilan binalarda suçu var mı ve mimarların buradaki rolleri nasıl sorgulanmalıdır?
Mimarların suçu vardır. Ama burada olayların ekonomik kısmını kastetmiyorum. Yaptığın proje 10 liralık olsun, 1 liralık olmasın. Bu senin mesleğine olan borcundur. İşin fiyatı ucuzladığı zaman işte ucuzluyor. Sen mimarsın bugün 1 liraya, yarın 10 liraya, diğer gün 100 liraya yaparsın. Maddiyat ile estetik kaygıyı birleştirmemeleri lazım. Her mesleğin olduğu gibi bu mesleğinde zekatı öğretmektir.
Fırat Gazetesi