Kent Haberleri

Elazığ'da depreme karşı yeni binalar yapılıyor!

Yaşanan depremlerin ardından alınan önlemlerin başında olası bir depreme karşı yeni binaların yapılması ile kentsel dönüşüme başladık. Elazığ'da bu alanda bazı çalışmalar yapıldı.

Yapılan çalışmaların bir bölümünün tamamlanması ve Bakanlık tarafından onaylanması ile ilimizde bu alandaki çalışmaların yapılacağı açıklandı. Ancak yapılacağı belirtilen bu çalışmaları ben göremedim.

 

Ülkemizdeki birçok şehirde olduğu gibi ilimizde de yıkılması gereken binaların var olduğu biliniyor. Bu ilimizdeki resmi kurumların yaptığı çalışmalarda elde edilen sonuçlarda görüldüğü gibi, odaların yaptığı çalışmalarda da belirtiliyor. Nitekim devlet de 128 Evler'in bu çalışma kapsamına alınmasını kararlaştırdı. Ancak bu ilimiz için yeterli mi? Bence değil. Çünkü ilimizde özellikle 2000 yılından önce yapılmış binaların veya konutların önemli bir bölümü yığma bina. Bu binaların da önemli bir bölümünün sıkıntılı olduğu da belirtiliyor. 


Elazığ deprem haritasında birinci derece deprem bölgesi olarak yer alıyor. Bu Elazığ'ın olası bir depreme en iyi şekilde hazırlanması gerekliliğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Ancak özellikle şehir merkezinde belirli mahallelerde kerpiç ve yığma binaların çokluğu görülmesine karşılık kentsel dönüşüm çalışmalarında ilimizin sadece bir bölgesinin alınması akıllarda soru işaretlerine yol açıyor. 


Salıbaba, Kesrik, Zarfan, Yeni Mahalle, Yıldızbağları, Sürsürü, Kızılay, Ulukent, Kırklar gibi mahallelerde yukarıda belirttiğim bina ve konut tipinde yüzlerce ev ve işyeri bulunuyor. Yetkililer, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 7.9 büyüklüğünde bir depremin beklendiğini son günlerde sürekli telaffuz etmeye başladılar. Bu fay hattındaki depremin nerede olacağını bilmek mümkün değil ancak riskli bölgeler içinde Elazığ da yer alıyor. Olası bu depremin Elazığ'da meydana gelmesi durumunda hasarın çok büyük olması kaçınılmaz olur. 2000 öncesinde yapılan binaların varlığı bu konudaki en büyük endişe kaynağı. 


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili diğer kurumların bu konuda il merkezinde detaylı bir çalışma yapıp, depreme dayanıklı olmayan bina ve evleri tespit ederek bu ev ve binaların akıbetini sorgulamaları gerekiyor. Vatandaşların da bu konuda üzerine düşeni yapması gerekiyor. Çünkü gerekli önlemlerin alınmaması durumunda Allah göstermesin büyük bir depremin ardından çok olumsuz sonuçları yaşayacaklarını bilmeleri gerekir. Sonradan dövünüleceğine baştan önlemlerin alınması daha mantıklı olacaktır.


 Biz millet olarak kadere inanırız. Ancak kader deyip gerekli önlemleri almamak mantık ve akıl karı değil. Tevekkül edeceğiz ancak gerekli önlemleri de alacağız takdiri de Allah'a bırakacağız. 



Elazığ Birlik Haber Gazetesi