Elazığ’da hasar tespiti yapılan binalar yıkılıyor!
Elazığ’daki depremin ardından hasar gören binaların tespitleri yapılıyor. Hasarlı olduğu tespit edilen binaların yıkım çalışmaları devam ediyor.
Günışığı Gazetesi’nden M.Nafiz Koca, bugünkü yazısında Elazığ’daki depremden sonra hasar tespit ve yıkım çalışmaları konusunu ele aldı.İşte o yazı…
Depremin üzerinden yaklaşık iki hafta geçti, bir taraftan enkazlar kaldırılıyor, diğer taraftan hasar tespitleri yapılan binalar yıkılıyor.
Bir taraftan da yıkılan hasarlı binaların enkazları kaldırılarak içerisindeki hurdalar birileri tarafından tırlarla şehir dışına çıkartılıyor.
Bu enkazların hafriyatlarını kaldıranlar kim, enkazlardan çıkartılan tonlarca hurdaları götürenler kim henüz bilmiyoruz.
Bu konuda bir istismar söz konusu mu, değil mi, malumat sahibi değiliz.
Normalde bu tür durumlarda kurulan afet koordinasyon merkezi anında bu işleri de organize eder ve İl Özel İdaresi yetkilendirilerek tez elden ihaleye çıkartılarak enkazların kaldırılması işi ihaleyi kazanan yüklenici firmalara verilir.
Tabi depremin olduğu anda bu tür şeyleri düşünmeye fırsat olmadığı için Bakanlık Bürokratları bu işleri ihalesiz verebilirler, kuvvetle muhtemeldir ki verdiler de, çünkü bir taraftan hala binalar yıkılıyor diğer taraftan yıkılan binaların enkazları kaldırılıyor.
Konuyu dün itibariyle gündeme taşıdık. Akabinde gazetemize gelen bilgilere göre yıkılacak binalar için İl Özel İdaresi ihaleye çıktı.
İhale haberi duyulur duyulmaz bazı fırsatçı firmalar ihaleye girmek için dosya vermek isteyen firmalarla bir araya gelerek şöyle bir ahlaksız teklif sunuyorlar: “Teklif atmayalım, kurum üste para verecek şekilde ihaleye çıksın.”
Bu tür durumlarda normalde ihaleye çıkılırken bir birim fiyatı belirlenir ve bu fiyatın üzerinden açık arttırmaya gidilir. Netice de yıkımı üstlenen firma kurumdan para almak bir tarafa kuruma belirlenen miktarda para öder.
Dolayısıyla dışarıdan gelerek ahlaksız teklife sıcak bakan firmalar teklif atmıyor.
Bunların içerisinden bir Elazığ firması verdiği teklifle rakiplerini alt ederek ihaleyi kazanıyor.
Dolayısıyla an itibariyle binaların yıkım işi Elazığ İl Özel İdaresi tarafından ihaleye çıkmış ve ihale bir Elazığ firmasında kalmış.
Bundan sonra yapılacak ilk iş şu ana kadar yıkım işini ihalesiz yapan firmaya Bakanlık dur demeli ve işten el çektirmeli.
Zira Yıkım işini üstlenen firmaların görevi sadece binaları yıkıp içerisindeki demir hurdalarını götürmek değildir.
Binaları yıktıktan sonra ortaya çıkan molozları kaldırmak da onların görevleri arasındadır.
Hatta gerek binaların yıkımı esnasında gerekse enkazları kaldırma esnasında çevreye zarar verirlerse o zararları karşılamak da yıkımı gerçekleştiren firmaya aittir.
Ancak şu ana kadarki işleyişte binaları yıkan firma sadece içindeki demirleri götürüyor ve enkazdan geriye kalan molozları kamu kurumları kaldırıyor.
Bu nedenle afet koordinasyon merkezindeki yetkililerin bu tür fırsatçılara izin vermemesi adına uyarıyoruz.
Yıkım işleri ile alakalı işleyiş yukarıda bahsettiğimiz gibi olduğu için bu yıkımı gerçekleştirenlere devlet olarak artı bir ücret ödenmemeli.
Yıkılan binaların enkaz kaldırım işlemleri de yıkımı alan firmalara kaldırtılarak devlete artı külfet getirilmemeli.
Valilik ve afet koordinasyon merkezi hala depremin yaralarını sarmakla meşgul oldukları için gözden kaçırmış olabilirler ama biz önemine binaen yetkililerin dikkatini çekmek için sormak zorundayız:
-İhale süreci İl Özel İdaresi tarafından başlatıldığı halde, dışarıdan getirtilen makas sahibi firmalara ihaleye girmeden yıkım işi verilmeye devam edecek mi?
-Bu firmalara kim hangi şartlarda bu işi verdi?
-Şu ana kadar yıkımı gerçekleştirilen binaların sayısı ne kadardır?
-İhalede molozlar yüklenici firma tarafından kaldırılacakken, şu an ihalesiz yıkımı yapılan binaların demiri alındıktan sonra molozları kim kaldırıyor?
-Kısacası bu şehrin mağduriyetini kim ve kimler mezar soygunu gibi ranta çeviriyor?
Kilis'ten deprem bölgesine ‘konteyner ev’ desteği!
Memduh Büyükkılıç, Elazığ'da yıkımı devam eden binaları inceledi!