Sektörel

Elazığ'da mermercilik sektörü canlandı!

Elazığ'da en önemli sektörlerden olan mermercilikte bu yıl büyük canlılık yaşanıyor. Uzak Doğu ve Arap ülkelerindeki yapılaşma sektöre olumlu yansıdı.

Elazığ Mermerciler ve Madenciler Odası Başkanı Ali Seyran, günışığına yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde Çin ve Hindistan'da düzenlenen mermer fuarlarına katıldıklarını, bu fuarlarda sektörel bazda önemli anlaşmalar yapıldığını söyledi. 


Elazığ'dan 8 firma ile fuarlara katıldıklarını belirten Seyran, yerli firmaların da bu fuarlardan memnun bir şekilde ayrıldığını kaydetti. 1,5 Milyar nüfusa sahip olan Çin'in mermer sektörü için önemli bir pazar olduğunu belirten Ali Seyran, bu yıl Çin'de büyük şehirlerin kurulduğunu, bunun da her sektöre olduğu gibi mermercilik sektörüne de önemli katkısı olacağını aktardı. 


Mermercilik sektörünün 2015 ve 2016 yıllarında yaşadığı durgunluğu 2017'de telafi edeceğine inandıklarını belirten Seyran, şöyle konuştu; "Dünyada 3 tane önemli fuar var. Bu fuarlardan bir tanesi Çin'de yapılan fuardır. Bunun yanında Hindistan ve Türkiye'de yapılan İzmir Fuarıdır. Bu 3 tane ana fuarlar üzerine planlar, projeler yapılıyor. Bir ay önce Hindistan fuarı vardı. Hindistan fuarına biz 5 firma ile katıldık. Hindistan'da eskiden bir kota vardı. Bu kotaların bir kısmı kaldırıldı. Hindistan piyasası açıldı. Oradan büyük umutlarla geldik. İyi anlaşmalarla geldik. Kesin anlaşma yapan firmalar da oldu. Ondan sonra Çin'e gittik. Çin'deki fuar dünyanın en büyük fuarıdır. Hem katılımcı açısından hem ticaretçi açısından dünyanın en büyük fuarıdır. Çin'de de tabi bizim görüşmelerimiz oldu. Çin'deki 2015-2016 yılındaki inşaatın durgunluğu bitti. Çin'de inşaat sektöründe bir hareketlenme başladı. Çin'de büyük şehirler inşa ediyorlar. Çin nüfusu olarak çok büyük bir ülke. 40 milyon kişinin yaşayacağı büyük metropoller inşa ediyorlar. Orada sadece bir yerleşim yerinde 15 milyon metrekare bir iş vardı. Çok büyük projeler yapılıyor. Tabi büyük projelerde de büyük malzeme gidiyor. Çin'de mermer üretimi çok az. Türkiye mermer üretimi açısından çok zengin. Onun için Türkiye'yi tercih ediyorlar. Türkiye'nin hem malı kaliteli, hem zengin ocaklar var. Bu büyük mega projeler devam ettiği müddetçe inşallah üretimimiz ve satışlarımız aratacaktır. 2015 ve 2016 yıllarında çok büyük bir durgunluk yaşamamakla birlikte yüzde 15 gibi bir düşüş olmuştu satışlarımızda. Ama Çin'de bu sene birçok firma önemli anlaşmalar yaptılar. İnşallah bu yıldan çok umutluyuz. 2015-2016 yıllarının açıklarını bu yıl kapatmayı umuyoruz. Yatırımlar şuanda Çin, Amerika, Rusya ve Hindistan üzerinden gidiyor. Bahsettiğimiz fuarlardan hem Türkiye'deki üreticiler, hem de Elazığ'ın üreticileri memnun ayrıldı. İnşallah 2015-2016'da kaybettiğimiz performansı 2017'de kazanacağımızı ümit ediyoruz." 


Türkiye'de de bu yıl inşaat sektöründe hareketlilik yaşandığını belirten Ali Seyran, "İç piyasaya baktığımız zaman ülke genelinde büyük bir hareketlilik söz konusu. Elazığ açısından bakıldığında ise Elazığ'da 1500'e yakın proje çıkmış belediyeden. İnşaat ruhsatı çıkmış. Bunların hepsi mermer kullanacak. Türkiye genelinde de aynı durum söz konusu. Dünya pazarında olduğu gibi iç piyasada da projelere mal yapıyoruz. Bu da sektörümüz için mutluluk vericidir." dedi. 


Mermercilik sektörünün Elazığ için büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Seyran, "Elazığ ihracatının yüzde 75'ini mermer ve maden sektörü karşılıyor. 2016 rakamlarına göre Elazığ'ın ihracatı 230 Milyon Dolar. Bunun 80 Milyon dolarını sadece mermercilik sektörü oluşturuyor." diye konuştu.



Günışığı