28 / 04 / 2024

Elazığ'daki hasarlı binalarda şaşırtan görüntü!

Elazığ'daki hasarlı binalarda şaşırtan görüntü!

Elazığ Sivrice'de 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından hasar gören binalarda yapılan incelemelerde şaşırtan detaylar ortaya çıktı. Çok sayıda binanın 2005'de yasaklanan elle üretilmiş betondan yapıldığı tespit edilirken, bazı hasarlı binalarda ise betonun parçalandığı görüldü...



Elazığ'da meydana gelen depremlerin ardından ağır hasarlı binalarda inceleme çalışmaları yapıldı. Hasarlı binalarda yapılan çalışmalar sırasında ekipler şaşırtan detaylara rastladı. Hasarlı binalarda inceleme yapan inşaat mühendisleri, kolonların içinden yumruk büyüklüğünde taşların çıktığını belirtirken, 2005 sonrası yapılarda ise ağır ve orta hasarlı binanın yer almadığını belirtti.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen ve bir çok kişi hayatını kaybetmesine neden olan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki inceleme çalışmaları devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şehir genelinde şu ana kadar yapılan hasar tespit çalışmaları kapsamında 8 bin 396 binada ağır, bin 492 binada orta, 17 bin 21 bina da ise az hasar belirlendi.

ÇARPICI SONUÇLAR ÇIKTI

Hasarlı binaların tespit edilmesi ve acil yıkımı gibi önemli konular için özel olarak geliştirilmiş mobil laboratuvar ve insansız hava araçları ile yürütülen süreçte, çökmüş veya ağır hasar almış binalardan alınan numunelerden çıkan sonuçlar şaşırttı. Elazığ'da meydana gelen deprem sonucu hasar gören binaların genelinde, gerekli olan malzeme ve tekniğin kullanılmadığı belirlenirken özellikle taşıyıcı kolonların içerisinden büyük taşlar ise ekipleri şaşırttı.

 

Elazığ daki hasarlı binalarda şaşırtan görüntü!

ELLE ÜRETİLEN BETON KULLANILMIŞ

Türkiye Hazır Beton Birliği'nden elde edinilen bilgilere göre; yıkılan veya ağır hasar gören binalara yönelik yapılan çalışmalarda, yıkım nedenlerinin başında elle üretilmiş beton geliyor. Şantiye ortamında elle üretilen bu betonların yıkanıp elenmemiş dere agregasıyla yapılmasından dolayı numune alınan birçok yapının betonunda 40 ve 50 milimetrelik  iri malzemeler tespit edildi.

Bazı binaların kolonlarından alınan beton örneklerinin ise çıkarma işlemi sırasında parçalandığı görüldü.

DEMİRLERİN ÇAPI VE MİKTARI YETERSİZ

Elazığ depreminde yıkılan binaların tasarım ve yapımında mühendislik hizmeti alınmamış olmasının daha önceki depremlerde de olduğu gibi Elazığ’da da yıkım nedenleri arasında çok önemli bir yere sahip iken hasar gören yapıların neredeyse tamamında donatıların nervürsüz düz çelik olduğu, çaplarının ve miktarlarının da yetersiz olduğu belirlendi.

Elazığ daki hasarlı binalarda şaşırtan görüntü!

KOROZYON TESPİT EDİLDİ

Hasarlı binalarda yapılan çalışmalarda dikkat çeken detaylardan bir diğeri ise binalardaki donatıların korozyana uğramış olması olarak belirtildi. Beton örtüsü kalınlığının yeterli oranda olmamasından kaynaklı meydana gelen korozyonun Elazığ gibi havadaki rutubet seviyesinin düşük olduğu bir şehirde ciddi anlamda risk teşkil ettiği belirtildi.

BİTİŞİK BİNALAR HASARI ARTTIRDI

Elazığ kent merkezinde bulunan binalarda bazı mimari unsurların da hasarı arttırdığı belirlenirken, belli bölgelerdeki ikiz yapışık binalar veya bitişik nizam binaların aralarında olması gereken boşlukların bırakılmamış olmamasından kaynaklı birbirlerini etkileyerek hasarın artmasına sebep olduğu aktarıldı.

Elazığ daki hasarlı binalarda şaşırtan görüntü!

2005 SONRASI AĞIR VE ORTA HASAR YOK

Deprem bölgesindeki ağır hasarlı binalarda inceleme yapan Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Kürşat Esat Alyamaç yaptığı açıklamada, 2005 sonrası binaların depremde orta ve ağır hasar almadığını bunun sebebinin ise söz konusu yılda Elazığ'da kurulan yapı denetim müdürlüğü olduğunu dile getirdi. 2000 ve 2006 yılları arasında ise azda olsa ağır hasarlı bina bulunduğunu belirten Alyamaç, sıkıntılı konutların büyük çoğunluğunun 2000 yılı öncesi yapılar olduğunu aktardı.

Alyamaç, Elazığ genelindeki konutların yüzde 40'nın 2000 öncesi, yüzde 30'unun ise 2000 ve 2005 yılı arasında yapıldığını belirtti.

Elazığ daki hasarlı binalarda şaşırtan görüntü!

YUMRUK BÜYÜKLÜĞÜNDE TAŞ ÇIKTI

İnceleme yaptıkları hasarlı binalarda betonla ilgili çok sayıda sıkıntı olduğunuda belirten Alyamaç, beton içindeki tane dağılımının standartlara uygun olmadığını hatta yumruk büyüklüğünde taşların çıktığını belirtirken, incelemelerde beton sıkılaştırmanın ise yapılmadığının görüldüğünü aktardı.

Alyamaç beton tarafındaki sıkıntıların yanı sıra demir donatısında ve yapısal durumlarda da ciddi anlamda uygunsuzlukların var olduğunu dile getirdi.

SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Öte yandan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Elazığ'da can kayıplarının yaşandığı bazı binalar ile ilgili başlattığı soruşturma da sürüyor.

Hasarlı binalardan alınan numuneler doğrultusunda yürütülen soruşturma kapsamında bir takım ihmallerin tespit edilmesi durumunda, sorumlular Türk Ceza Kanunu’nun 85.maddesi gereği bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan ağır ceza mahkemelerinde 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.

Türkiye’de bulunan 20 milyon konutun 6,7 milyonun depreme dayanıksız olduğu belirtiliyor.

MÜTEAHHİT DE AYNI SUÇTAN YARGILANACAK

Binayı yapan müteahhittin kullandığı malzeme veya yerine getirmediği bir eksiklikten kaynaklı yaşanabilecek bir olumsuzluğa ilişkin açıklamalarda bulunan hukukçular ise''Bina yaparken müteahhidin ve yapı denetim firmasının ilgili kanun ve yönetmeliklere uyarak inşaat yapması gerekiyor. Açılan soruşturma kamu hukukundan kaynaklı olduğu gibi müteahhit de aynı suçtan yargılanacaktır.'' diye konuşuyor.

Elazığ ve Malatya'da depremin izleri siliniyor!


Geri Dön