Köşe yazıları

Elbirliği mülkiyetindeki bir ortak hissesini satabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bir gayrimenkulün iştirak halinde ortaklarından biriyim. Bir başka ortağın vasisi, kısıtlının hissesinin satışı için mahkemeden izin alıp, hisseyi sattı. Şimdi bu durumda iştirak halindeki mülkiyet, tüm ortaklar için mülkiyete dönüşmüş müdür?' sorusunu yanıtladı.

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir gayrimenkulün iştirak halinde ortaklarından biriyim. Bir başka ortağın vasisi, kısıtlının hissesinin satışı için mahkemeden izin alıp, hisseyi sattı. Şimdi bu durumda iştirak halindeki mülkiyet, tüm ortaklar için mülkiyete dönüşmüş müdür?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Bir gayrimenkulün iştirak halinde ortaklarından biriyim. Bir başka ortağın vasisi, kısıtlının hissesinin satışı için mahkemeden izin alıp, hisseyi sattı. Şimdi bu durumda iştirak halindeki mülkiyet, tüm ortaklar için mülkiyete dönüşmüş müdür? l S.Ç. 

***

Okuyucumun aklına gelen husus, önemli ancak yanıt vermeden önce bir açıklama yapma ihtiyacı duyuyorum. Okuyucumun sözünü ettiği iştirak halindeki mülkiyetin bugün adı değişti ve ‘elbirliği mülkiyeti’ oldu. Yani bahsettiği gayrimenkul elbirliği mülkiyetiydi. Bunun bir başka ifadesi ise şu; bu yer kendilerine miras kalmış. Miras olarak kalan mallar, mirasçılara elbirliği mülkiyeti olarak geçer ama mirasçıların bu mallarda hisseleri belirsizdir.

Herkes ortaktır ama kimin hissesi ne kadardır net değildir. Bu nedenle elbirliği mülkiyetindeki bir ortağın hissesini satması mümkün değildir. Hisse satışı yapılacaksa önce ortaklığın paylı mülkiyete dönüştürülmesi gerekmektedir. Okuyucumun ‘tüm ortaklar için mülkiyete dönüşmüş müdür?’ cümlesi, ‘tüm ortaklar için paylı mülkiyete dönüşmüş müdür?” şeklinde anlaşılmalıdır.

Kısıtlının hissesi satıldığına ve elbirliği mülkiyetinde hisse satışı yapılamayacağına göre, anlaşılan o ki kısıtlının hissesi belirlenmiş ve ona ait hisse satılmış. Böyle bir gayrimenkulde bir kişi için paylı mülkiyet oluşturulmaz. Tüm hissedarlar için oluşturulur ve bu durumda da diğer ortaklar için artık elbirliği mülkiyeti, paylı mülkiyete dönüşmüştür.

Yani bugün okuyucum dahil diğer mirasçıların da o gayrimenkul üzerinde payları bellidir. Bunun için tapu müdürlüğünde usulüne uygun şekilde bir işlem yapılması yeterlidir. Olması gerektiği gibi gayrimenkul üzerindeki hisseler, miras paylarına eşit oluşturulmuştur.