09 / 05 / 2024

Elbistan Hastanesi'nde çalışmalar devam ediyor!

Elbistan Hastanesi'nde çalışmalar devam ediyor!

Elbistan’ın ve bölgenin sağlık alanındaki yatırımları arasında en ön sırada gelen 300 Yataklı Bölge Hastanesi’nin inşaat çalışmalarında deprem izolatörlerinin yerleştirilmesi aşamasına gelindi.



Elbistan’ın ve bölgenin sağlık alanındaki yatırımları arasında en ön sırada gelen 300 Yataklı Bölge Hastanesi’nin inşaat çalışmalarında deprem izolatörlerinin yerleştirilmesi aşamasına gelindi.


Elbistan’a sağlık alanında 100 milyon TL’lik bütçesi ile tek kalemde yapılan en büyük yatırım olan 300 Yataklı Bölge Hastanesi’ndeki çalışmalar, kış şartlarına rağmen aralıksız sürüyor. Bir yandan temel kazma ve beton dökme işlemleri yapılan inşaatta tüm hazırlıklar hastane binasını yıkıcı şiddetteki depremlerden bile etkilenmemesini sağlayacak sistemin yurtdışından geleceği tarihe odaklandı.


Temeli; Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak,  Orman ve Su işleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal başta olmak üzere birçok üst düzey bürokrat ve siyasinin katılımıyla atılan 3. Nesil Hastane konseptindeki Elbistan 300 Yataklı Bölge Hastanesi’nin inşaat çalışmalarının daha kolay ve hızlı ilerlemesi için de ilk etapta 1 adet 39 metre yüksekliğindeki kule vincin kurulumu da tamamlandı.


300 Yataklı Bölge Hastanesi’nin yapımını üstlenen KLV İnşaat firması, hastane alanındaki temel kazma işlemlerini ise Ekim ayı içerisinde başlattı. Yaklaşık 2 ayda 40 bin metreküp hafriyat yapılırken 3 ila 13 metre arasında değişen derinlikte kazılan temele de 6 bin metreküp beton döküldü. Bu çalışmalarda her geçen gün aşama kaydedilirken hava şartları müsaade etiği sürece devam edeceği belirtildi.


Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü İnşaat ve Onarım Daire Başkanlığı’nın internet sitesinde de hastanenin fiziki gerçekleşmesinin yüzde 8 olarak gösterildiği inşaat çalışmalarının en önemli sac ayağı ise sayısı 600’e yaklaşan deprem izolatörleri.


Yurtdışında üretimi gerçekleştirilen deprem izolatörleri yerleştirildikten sonra hastane temeli yükselmeye başlayacak. İzolatörlerin test aşamalarının tamamlandığı ve Mart ayı içerisinde teslimata başlanacağı bildirildi. Bölge Hastanesi’nin temeli ile taşıyıcı sistemleri arasına yerleştirilen bu izolatörler, yıllardır birçok depreme rağmen ayakta kalmayı başaran Süleymaniye Camisi ve Ayasofya Müzesi'nin temellerinde de kullanıldığı belirtilen sistemin modern versiyonu olarak nitelendiriliyor.


Yatay kuvvetlerin etkisiyle hareket edebilen bu izolatörler deprem anında çok yumuşak ama büyük salınımlar yaparak deprem enerjisini sönümlüyor ve böylece depremin yıkıcı etkisi üstteki yapının taşıyıcı sistem elemanlarını etkilemiyor. Bu durumda sismik izolatör tekniği uygulanmış bir yapı, olası bir depremden çok daha az etkileniyor ve depremden hemen sonra da hizmet etmeye devam edebiliyor.


Sismik yalıtım sistemleri, yapının salınım periyodunu artırarak yıkıcı özellik taşıyan kritik bölgeden uzaklaşmasını ve yatay deprem kuvvetlerinden minimum şekilde etkilenmesini temin ediyor. Sismik yalıtım yapının depreme dayanma kapasitesini arttırmak yerine, binaya gelen sismik enerjiyi binaların periyodunu uzatarak azaltma esasına dayanan depreme dayanıklı bir düzenleme yaklaşımı" olarak da ifade ediliyor.


300 Yataklı Bölge Hastanesi’nin bütün kolonlarının üzerinde zemin kat ile birinci kat arasında 580 deprem izolatörleri bulunuyor. Yurtdışında imal edilen deprem izolatörleri her yöne hareket edebilecek. Şimdiye kadar çok az sayıda binada uygulanan bu sistemde deprem izolatörleri 110 cm çapında oluyor ve deprem anında her yöne 50 cm’den fazla hareket edebiliyor. Böylelikle deprem anında


Akıllı bina konseptinde kendi elektriğini kendisi üretecek hastanede, 125 adet poliklinik odasının yer alacağı hastanemizde 13 adet görüntüleme odası, 8 adet ameliyat salonu, 14 adet diyaliz yatağı, 20 yataklı genel yoğun bakım ünitesi, 10 yataklı yeni doğan yoğun bakım ünitesi ve 35 yataklı acil servisi bulunuyor. 


Objektif Gazetesi 


Geri Dön