28 / 04 / 2024

Elektriğe yüzde 200 zam! Son dakika şoku: Fatura ödeyenlere yüklü zam kapıda! 

Elektriğe yüzde 200 zam! Son dakika şoku: Fatura ödeyenlere yüklü zam kapıda! 

Son zamanlarda “Elektriğe zam gelecek” iddiaları sık sık gündem oluyor. Elektriğe yüzde 200 zam yapılacağı gündeme geldi. İşte ayrıntılar...



Elektik zammı son günlerde en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Elektrik zammının ne zaman yapılacağı merak ediliyor. 

Elektriğe ne oranda zam geleceği Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirleniyor. Senenin her çeyreğinde uygulanan elektrik zammı ise 2023 yılının başından bugüne kadar henüz uygulanmadı. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; bu durum da “elektriğe zam gelecek” iddialarına güç verdi. Karşılaştırma sitesi encazipcom'un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, elektriğe zam yapılıp yapılmayacağı ile ilgili ve muhtemel zam oranına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Elektriğe yüzde 200 zam! Son dakika şoku: Fatura ödeyenlere yüklü zam kapıda! 

encazipcom'un araştırmasına göre, maliyetle aktif enerji bedeli arasında olan fark gittikçe açılıyor. Piyasadaki elektrik fiyatı 1,95 lira iken, evde düşük kademe 48 kuruş, yüksek kademe elektrik fiyatıysa 1,13 lira. 

Ticarethanelerde düşük kademe 1,45 TL lira iken, yüksek kademe 2,21 lira. Dağıtım bedeli rakamı ise 85 kuruş. 

encazipcom'un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, konuya ilişkin açıklamasında bu oranlara göre evlerde elektriğin zararına kullanıldığına dikkat çekti ve Dağıtım bedeline zam geldi ancak elektriğe gelmedi. Bu durum maliyetle aktif enerji bedeli arasındaki makasın açılmasına sebep oluyor" şeklinde konuştu. 

Elektriğe yüzde 200 zam! Son dakika şoku: Fatura ödeyenlere yüklü zam kapıda! 

Tasarruf uzmanı Çağada Kırım, "Tüm dünyada olduğu gibi evlerde kullanılan elektriğin sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektrik fiyatından fazla olması gerek" açıklamasında bulundu ve tarife ve elektrik maliyetlerine bakıldığında özellikle sanayi ve ticarethanede ciddi bir zam gereksiniminin olmadığını belirtti. 

"Esas gereksinim ev abone grubunda zira tarifede düşük tüketimde yüzde 400, yüksek tüketimde ise yüzde 72’lik bir farkın olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullanan Çağada Kırım, bu farkın bir şekilde sübvanse edilmesinin gerektiğini, bu sübvansiyonun çapraz sübvansiyon adını verilen yöntemle yani sanayi ve ticarethane abone grubunu daha da zamlandırıp ev abone grubunu sabit tutmak şeklinde olmamasının çok önemli olduğunu vurguladı. 

Kırım, "Şu anda evlerde yüklü bir zamma ihtiyaç duyulduğu gerçek ve bunun direkt olarak evlere yapılması lazım" dedi ve tersi durumda ne sanayi ve ticarethane grubuna yüklenilirse enflasyon açısından çok daha olumsuz sonuçlarla karşılaşılacağını dile getirdi. 

Elektriğe yüzde 200 zam! Son dakika şoku: Fatura ödeyenlere yüklü zam kapıda! 

ZAM GELİP GELMEYECEĞİ 1 EKİM'DE BELLİ OLACAK 

Kırım, elektriğe zam geleceğine ilişkin  herhangi bir açıklamanın olmadığına dikkat çekti ve "EPDK tarafından yılın her çeyreğinde yapılan zam bugüne kadar yapılmadı. Yılın son çeyreği yaklaşırken bu iddiaların artması normal. Beklenen zammın her an gelebileceği düşünüldüğü için zam iddiaları gündeme gelmiş olabilir" ifadelerine yer verdi. 

Şu anda kesin olarak evlerdeki zam ihtiyacının göze çarptığını aktaran Kırım, "Nihayetinde en geç 30 Eylül’de yeni tarife açıklanacak ve hepimiz o zaman öğreneceğiz" diye konuştu. 

Elektriğe yüzde 200 zam! Son dakika şoku: Fatura ödeyenlere yüklü zam kapıda! 

ELEKTRİĞE YÜZDE 200 ZAM 

Özellikle evlerde kullanılan elektriğe uzun süredir zam gelmediğinin altını çizen Çağada Kırım, "2023 yılında yapılması beklenen zamlar yapılmadı. Yılın ilk üç çeyreğinde evlerde kullanılan elektriğe gereken zam yapılmadığı için şu anda evlerde kullanılan elektriğe yüzde 200’e kadar zam yapılsa bile bizi şaşırtmaz" açıklamasında bulundu ve yüzde 200’e kadar yapılan zammın tüketici fiyatlarının maliyetlere yaklaştığı fiyat olacağını söyledi. 

Açıklamasında "Yıl içerisinde sanayide kullanılan elektriğe zam yapıldı. Ancak yine evlere değil de sanayiye zam yapılırsa bu zamlar vatandaşı da kötü etkileyecektir. Sanayi elektriğine zam yapılması, enflasyona da olumsuz etki eder" ifadelerine yer veren Kırım, evlerde uygulanacak zammın yalnızca elektrik faturasını artıracağının, fakat sanayi ve ticarethaneye yapılan zam tüm mal ve hizmetlere yansıyarak her şeyin fiyatını artıracağının altını çizdi.  

1 dolarınız varsa bile dikkat! Dolar/TL bugün ne kadar? 27 Eylül Çarşamba dolar kaç lira?

KPSS'den 50 puan alan yaşadı: 6.940 sözleşmeli uzman erbaş alınacak! Jandarma Genel Komutanlığı başvuru şartları neler?

Faizler fırladı! 170 bin TL'nin 32 günlük faiz getirisi resmen uçtu! En çok faiz bu bankada! 


 


Geri Dön