Genel

Elektrik dağıtımında son ihale 24 Kasım'da yapılacak!

Özelleştirme  İdaresi Başkanlığı (ÖİB), bayram sonrası elektrik dağıtım özelleştirmelerindeki son raundu gerçekleştirecek. İstanbul Anadolu, Toroslar ve Akdeniz Elektrik dağıtım şirketlerinin satışı için 24 Kasım'da son teklifler alınacak.

 ÖZELLEşžTİRME İdaresi Başkanlığı (ÖİB), bayram sonrası elektrik dağıtım özelleştirmelerindeki son raundu gerçekleştirecek. İstanbul Anadolu, Toros-lar ve Akdeniz Elektrik dağıtım şirketlerinin satışı için 24 Kasım'da son teklifler alınacak. Önümüzdeki yıla ise elektrik üretim tesislerinin, şeker fabrikalarının satışı ile köprü ve otoyolların özelleştirilmesi damgasını vuracak.
ELEKTRİK DAĞITIMDA SON RAUNT
2010 yılında dev şirketlerin yarıştığı enerji dağıtım ihaleleri gündeme damgasını vurmuştu. İşte bu maratonun son adımı için de takvim ilerlemeye başladı. 6 milyonu aşkın aboneye hizmet veren İstanbul Anadolu Yakası, Toroslar ve Akdeniz Elektrik Dağıtım şirketleri için son teklif 24 Kasım 2010 tarihinde alınacak. İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım İstanbul Anadolu Yakası'nı; Toroslar Elektrik Dağıtım Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kilis ve Os ¬maniye; Akdeniz Elektrik Dağıtım ise Antalya, Burdur ve İsparta illerini kap ¬sıyor. Dört elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesi blok satış yöntemiyle gerçekleştirilecek.
Böylece 19 elektrik dağıtım şirketinin tamamı satılmış olacak. Elektrik Enerjisi Sektörü Reformu ve Özelleştirme Strateji Belgesi ile Türkiye'nin dağıtım şebekesi coğrafi yakınlık, yönetimsel yapı, enerji talebi ve diğer teknik mali etkenler dikkate alınarak 21 dağıtım bölgesine bölündü.
Bunlardan 20'sinin sahibi olan özelleştirme programına alınan bölgelerin her birinde anonim fir kel slalüsünde dağıtım şirketi kuruldu. Un dağıtım şirketlerinden Başken I EDA S, Sakarya EDAşž ve Meram BEDAşž ( yılında özelleştirildi. Kayseri ve civarı ile Aydın-Denizli-Muğla böiftlcı ı ise 3096 sayılı kanun çerçevesinde 'I şirketler tarafından işletiliyor.
çoruh, Osmangazi ve Yeşilırmak EDAşž'ın 6 Kasını 2009'da; Uludağ, çamlıbel, Fırat ve Vangölü EDAşž'ın şubatta; Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle EDAşž'm ise geçen ay özelleştirme ihaleleri tamamlandı. Göksu EDAşž ise 3096 sayılı kanun çerçevesinde devredilebilmesi için özelleştirme programından çıkarıldı. Devir henüz tamamlanmamış olmakla birlikte, bu bölgenin devir süreci bakanlık tarafından yürütülüyor. 25 Eylül 2008'de ihalesi yapılan Araş EDAşž'ta ise Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı bulunuyor. ÖIB karara itiraz ederken, davanın esastan görüşülüp karara bağlanmasından sonra ihale süreci devam edecek ve tekrar ihaleye çıkılacak.
ÜRETİM ÖZELLEşžTİRMELERİ BAşžLIYOR
Elektrik Üretim A.şž'ye (EÜAşž) ait santrallerin özelleştirilmesine ilişkin sü ¬reç de 2011 yılında hızlanacak. EÜAşž'a ait 103 hidroelektrik ve 19 termik san ¬tral bulunuyor. Elektrik üretim özelleş ¬tirmelerine ilk etapta 52 hidroelektrik santrali (HES) ile başlanmıştı. Elektrik üretim özelleştirmelerinin bir kısmında varlık satışı, bir kısmında hisse satışı ve bir kısmında da işletme hakkı devri yöntemi izlenecek. Özelleştirmelerde, ön ¬celikli 4 termik üretim tesisi portföy gruplarından ayrı olarak özelleştirilecek. Bu tesisler Hamitabat (1.120 MW), Soma A-B (1.034 M W), çan (320 MW) ve Seyitömer (600 MW) olarak belirlendi. Büyüklükleri 356 MW ile 2.795 MW aralığında değişen 9 portföy grubu oluş ¬turuldu. Bunlardan 3'ü sadece termik santrallerden, 2'si termik ve hidroelek ¬trik santralleri içeren karma portföyden, 4'ü ise sadece hidroelektrik san ¬trallerden oluşuyor.
SANTRAL SATIşžLARI
Santrallerin satışı sırasında birtakım vatırım kriterleri olacak. Özelleştirme
İdaresi portföyüne alınmaksızın şirketler Enerji Bakanlığı'nın yönetimindey ¬ken varlık satışı yöntemiyle özelleştirilecek. İlk olarak Hamitabat Termik Santrali'nin özelleştirilmesiyle başlanması bekleniyor. Fiyatlarda belli bir dengeyi sağlamak için Atatürk, Keban, Karakaya, Karkamış ile çEAşž ve Kepez gibi bazı santrallerin içinde yer aldığı ünitelerin belirli bir süre özelleştirilmemesi planlanıyor. Bunların toplam kurulu gücü yaklaşık 7.500 MW düzeyinde bulunuyor. Yüksek maliyetli elektrik üretimine neden olan santraller nedeniyle fiyatlarda paçallama yapabilmek için daha düşük maliyetli enerji üretenlerin özelleştirilmemesi planlanıyor. Bu paçallamayla ortalama fiyat aşağı çekiliyor ve yüksek oranlı zamların da önü kapatılıyor. Sınırı aşan sularda Suriye gibi ülkelerle anlaşmalar olduğu için de EÜAşž'm elinde kalacak santraller olacak. Ancak bu barajlar için önümüzdeki dönemde halka arzın düşünülebileceği belirtiliyor.
Para/Özlem Doğaner