Ekonomi

Elektrik depolamak sorun olmaktan çıkıyor! Yüzde 90’ından çoğunu geri verebiliyor

Elektrik verip paslanma süreci tersine çevirildiğinde şarj edebilebilen batarya üretime geçiyor.                                   Yenilenemeyen bir enerji kaynağıdırlar, yani insan zaman ölçeğinde yenilenemezler

Fosil yakıtlar, ölü bitki ve hayvanların kalıntılarından oluşan başta kömür, fuel oil ve doğal gaz olmak üzere hidrokarbonlardır. Yenilenemeyen bir enerji kaynağıdırlar, yani insan zaman ölçeğinde yenilenemezler. Fosil yakıtlar dünyanın ana enerji kaynağıdır ve elektrik üretmek, binaları ısıtmak ve taşıtları çalıştırmak için kullanılırlar. Bununla birlikte, fosil yakıtların yanması, atmosfere iklim değişikliğine ve hava kirliliğine katkıda bulunan karbondioksit ve diğer kirleticileri salar. Bu nedenle, birçok ülke artık fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmak için rüzgar, güneş ve hidroelektrik enerji gibi alternatif enerji kaynakları araştırmaktadır.

Teknik ve Avantajları

Bataryalar aslında geri döndürülebilen bir çok kimyasal işlemi kullanılarak imaledilebiyor. Sorun bu işlem esnasında her defasında oluşacak yan kimyasal reaksiyonları azaltmak ve tabii ki verdiğinizin en fazlasını geri almak yani yüksek halde verimliliğini sağlamak.

Lityum tabanlı bataryalar genelde olarak 4000 doldur boşalta kadar dayanabilirken, enerjinin %90’ından çoğunu geri verebiliyor. Fakat üretim aşaması ve kullanılan ender elementlere ihtiyaç duymaları sebebiyle oldukça pahalılar.

Bu kullandığımız küçük ürünler için sorun oluşturmaz iken, şebekeyi dengeleyecek, gerektiğinde elektrik imal fabrikası kadar günler boyunca elektrik sağlayacak,  senelerce çalışacak ucuz bir sistem yapmak zor.

 

6'da 1 maliyet

Form Enerji ise bu problemi çözmek için demirin paslanma sürecini kullanarak bir batarya geliştiriyor. Paslandırma için lazım olan şeyler ise demir, hava ve su gibi  en çok bulunan ve ucuz malzemeler. Üstelik gizlenebilen enerji çok ve süreç yavaş işlediği için şarjın bitmesi 150 saatte kadar varabiliyor. Mesela firmanın ilk 
pilot projesi 1 MW güç veren ve 150 saat dayanan 150 MWh kapasiteli bir proje.

Paslanma ve geri döndürme süreci aslında senelerdir bilinen bir batarya türü. Gerek verim gerek ağırlık ve anlık kuvvet kapasitesi sebebiyle üzerine çok düşülmedi. Şimdilerde ise uzun dönem hafızalama teknolojilerine ihtiyaç çoğaldığı için bu teknoloji rafine edildi ve fabrika kurulum aşamasına kadar gelindi.Uzun dönem depolama teknolojileri arasında, hava sıkıştırma, yer çekimi ile potansiyel enerji, türlü kimyasal reaksiyonlar gibi bir çok teknik bulunmakla beraber esas sorun 1 kW/saat elektrik enerjisinin santral hayatı boyunca ne kadara şarj edilip deşarj edilebileceği. Bu rakam lityum tabanlı bataryalarda 120$ seviyelerinde iken demir metali tabanlı Form Enerji bunu 20$ gibi inanılmaz bir rakama indirmeyi planlıyor.

Doğal olarak bu kadar çekici bir firma 2017 senesinden bu yana 850 milyon dolar yatırım aldı. Kurulacak fabrikanın konumu eski çelik endüstri merkezi Batı Virginya / ABD’de. Maliyeti 760 milyon dolar olacak fabrikada 750 kişi çalışacak. Fabrikayı kendi bölgesinde kurulmasını isteyen eyalet süreci 290 milyon dolar ile teşvik edecek. Bunun yanında 75 milyon dolar ederindeki arsanın kullanım hakkını da şirkete devredecek.

BDDK açıkladı! Tüketici kredisinde talep patlaması!

BİM indirim bombardımanı yaptı! Et ve süt ürünlerinde damping! Bu fırsatı kaçırmayın

Odebank'tan muhteşem fırsat! Oran çok yüksek bu kampanya kaçmaz!