Ekonomi

Elektrik faturalarını düşürmenin püf noktaları! Elektrik hangi gün ve saatlerde daha ucuz? Bakmadan geçmeyin!

Elektrik faturaları vatandaşın bütçesindeki en önemli masraf kalemlerinden birisi. Tüketirken hangi gün ve saatlerde daha ucuz fiyat tarifesinin olduğunu bilmekte yarar var. Encazip.com’un araştırmasına göre, tüketiciler gün ve saatlere dikkat ederse faturalarını yüzde 10 ucuzlatabilir.Uzmanlar, doğru yönetilen bir sistemle bu durumun tüketicilerin avantajına olabileceğini belirtiyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) son kararına göre artık orta ve büyük ölçekteki işletmeler, elektrik faturasını serbest piyasa takas fiyatı üzerinden ödemeye başladı. Uzmanlar, doğru yönetilen bir sistemle bu durumun tüketicilerin avantajına olabileceğini belirtiyor. Özellikle elektrik tedarik anlaşmalarını, saatlik fiyatları dikkate alarak yapan tüketiciler, tüketimlerini fiyatların düşük olduğu saatlere kaydırırsa ciddi anlamda tasarruf edebiliyor. Bu yüzden elektrik piyasa takas fiyatlarının takip edilmesi önemli.

Elektriğin piyasa takas fiyatlarını araştıran karşılaştırma sitesi encazip.com’un verilerine göre, geçen yıl orta ve büyük ölçekli işletmelerde kullanılan elektriğin en pahalı olduğu gün çarşamba, en ucuz olduğu gün ise pazar oldu.

Sanayi kuruluşları da dahil orta ve büyük ölçekli kuruluşların kullandığı elektriğin fiyatı arz ve talep durumuna göre saptanıyor. Arz ve talebin eşleşmesiyle oluşan referans elektrik enerjisi fiyatı ise piyasa takas fiyatı (PTF) olarak adlandırılıyor.

Elektrik hangi gün daha ucuz?

EN UCUZ ELEKTRİK PAZAR GÜNÜ

encazip.com’un araştırmasına göre, birçok şirketin izin günü olan pazar günü, elektrik birim fiyatı, kilovatsaat başına 2,314 lira olarak gerçekleşti. Elektriğin en yüksek fiyattan kullanıldığı gün çarşamba günleri ise elektrik birim fiyatının 2,582 lira oldu. Elektriğin en pahalı olduğu diğer günler ise çarşambanın dışında Salı ve pazartesi günleri. Pazarın ardından elektriğin en ucuz olduğu gün ise tahmin edilenin aksine cumartesi günü değil, perşembe. Cumartesi günü elektrik birim fiyatı 2,529 olurken, Cuma günleri ise 2,552 lira oldu.

Elektrik hangi saatlerde daha ucuz?

HANGİ SAATLER DAHA UCUZ

Ülkemizde piyasa takas fiyatı ‘merit order’ adlı yöntem ile belirleniyor. Buna göre, saatlik tüketim talepleri piyasa katılımcılarından toplanarak her bir günün her saati için gereksinim duyulacak elektrik enerjisi miktarı bir gün önceden tahmin ediliyor. Tüketim arttıkça santraller sırayla devreye alınırken,  tüketim düştükçe ise devreden çıkartılıyor. encazip.com’un araştırmasına göre, elektrik kullanımının en pahalı olduğu saat aralığı 17.00-21.00 arası, en ucuz olduğu saatler gece 01.00-07.00 arası olduğu gözlendi. Öğlen 12.00-13.00 arası da elektriğin uygun olduğu saatler olarak dikkat çekti.

UZMANINDAN ÖNERİLER

encazip.com’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, elektrik kullanımının yoğun olduğu gün ve saatlerde fiyatının da daha yüksek olduğuna dikkat çekerek,şu önerilerde bulundu: “Pazar günleri çok sayıda şirket izin günü olduğu için elektrik daha az tüketiliyor ve birim fiyatı daha uygun. Çarşamba günü ile pazar günü elektrik fiyatlarında yüzde 10 civarında bir fark sözkonusu. Elektriğin az kullanıldığı gün ve saatlerde çalışan şirketler de daha karlı. Pazar günü yerine Çarşamba gününü tatil yapmak elektrik faturalarında yüzde 10’luk bir düşüş demek. Bu kapsamda bütün tüketiciler, elektrik tüketim süreçlerini iyi yöneterek daha ucuz elektrik imkanına kavuşabilir.”