Elektrik faturalarıyla ilgili flaş gelişme! Kim ne kadar fatura ödeyecek!
Yeni yıla girilmesi ile birlikte elektrik faturalarında kademeli tarife ile abonelerin elektrik tüketimleri limiti altı ve üstü olarak iki kategoriye ayrılarak ayrı hesaplanacak.Aylık ortalama tüketim olarak belirlenen sınır değer olan 150 kilovatsaat (kWh) tüketimde fatura bedeli 206 lirayı geçmiyor
Yeni yıl itibarıyla abonelerin elektrik tüketimi, elektrikte kademeli tarife ile limit altı ve üstü olmak üzere iki kategoride hesaplanmaktadır. Aylık ortalama tüketim olarak belirlenen sınır değer olan 150 kilovatsaat (kWh) tüketimde fatura bedeli 206 lirayı geçmiyor. Ancak aylık toplam 150 kilovat saati aşan abone sayısı ikinci aşamaya geçmektedir.
A Haber'de yer alan habere göre; Elektrikte kademeli tarifeye geçişle birlikte vatandaşlar elektrik faturalarındaki hesaplama detaylarını ve kademeli faturanın uygulama yöntemini merak etmeye başladı. Kademeli tarifenin detayları şu şekildedir:
ORTALAMA TÜKETİMDE 206 LİRA GEÇİLMİYOR
1 Ocak 2022 tarihinden itibaren konut abonelerinin günlük 5 kWh'e kadar olan elektrik tüketimleri düşük tarife, bunun üzerindeki kısım ise üst tarife üzerinden faturalandırılmaktadır. Tarifeler vergi, fon ve paylar hariç alt kademe için 112 kuruş, üst kademe için 167 kuruş olarak hesaplanıyor.
Dağıtım şirketlerinin doğrudan tüketim miktarları ile çarpımı birim fiyat, alt kademede 137 kuruş, üst kademede 206 kuruş olarak hesaplanmıştır. Aylık elektrik tüketimi günlük 5 kwh'den hesaplanmış olup, aylık 150 kwh'ı geçmeyen abonelerin fatura üst limiti 206 liradır. Bu miktarın altında tüketenler daha düşük fatura öderken, günlük 5 kWh'yi aşan faturalar ikinci aşamaya geçmekte ve sadece ortalamayı aşan kısım için yüksek tarife uygulanıyor.
Peki, ay içinde hangi kademeden ne kadar elektrik kullanıldığı nasıl anlaşılacak? İşte merak edilenler...
FATURA DETAYLARINDA BİLGİLER YER ALIYOR
Ay içinde hangi kademeden ne kadar elektrik kullanıldığı, elektrik faturalarındaki fatura detayı bölümlerinde yer alıyor. Elektrik şirketleri, hangi kademeye ne kadar birim fiyat uyguladıklarını da faturada belirtmek zorunda. Faturalarda, günlük kullanıma ve 5kWh'lik sınırın aşılıp aşılmadığı bilgisine de ulaşılabiliyor.
MÜDDET HESAPLAMAYI ETKİLEMİYOR
Elektrik faturaları, 25 ila 35 günlük periyotlarla okunuyor. Faturanın 25 gün mü 35 gün mü üzerinden hesaplandığı, günlük tüketim esas alındığı için, hesaplama yöntemini etkilemiyor. Ancak ödenecek meblağ, aradaki gün kadar değişebiliyor. Vergiler de kullanılan elektrik tutarının üzerine otomatik olarak ekleniyor, kademeye göre değişmiyor.
ŞUBATTA SİSTEM OTURACAK
Elektrik faturasındaki tüketim, o dönemin birim fiyatlarına göre faturalandırılacak. Ocak ayında Türkiye genelinde gönderilen elektrik faturalarında hem kademeli hem de kademesiz sistemler için dönemler bulunmaktadır. 1 Ocak 2022 tarihinden önceki tüketimler bir önceki tarifeye, sonraki tüketimler tedrici tarifeye tabidir. Ocak ayı itibarıyla yürürlüğe giren elektrik zamları da bu aydaki tüketime bağlı. Aralık ayındaki harcamalar zam öncesi tarifeye göre hesaplanırken, iki aylık ortalama ve yeni tarife de vatandaşlar arasında kafa karışıklığına neden oldu. Şubat faturaları, fiyatlandırma konusunda daha net bilgiler içerecek.
İSTEMEYEN KADEMELİDEN ÇIKABİLİYOR
1 Ocak 2022 tarihinden itibaren tek seferlik tüm konut aboneleri kademeli sisteme geçti. Kademeli tarifeye dahil olmak istemeyenler, 3 farklı saat diliminde uygulanan çok zamanlı abone grubuna geçerek kademeli tarifeden vazgeçebilirler. Bunun için öncelikle elektronik bir sayaç gereklidir. Elektronik sayaç varsa elektrik tedarik firması ile iletişime geçilir. Çoklu tarifede elektrik tüketimi 06.00-17.00, 17.00-22.00, 22.00-06.00 saatleri arasında farklı birim fiyatlar üzerinden hesaplanıyor. Çoklu tarife, gündüz saatlerinde tek seferlik tarifeden daha pahalıdır. Ancak özellikle 22:00'den sabaha kadar yapılan harcamalarda önemli bir avantaj sağlıyor. Bu nedenle elektrik tüketiminin önemli bir kısmını gece geç saatlere kaydırabilenler için bir alternatif olabilir.
ORTALAMA TÜKETİM İHTİYAÇLARI KARŞILIYOR
Kademeli tarifede üst limite geçiş için sınır olarak belirlenen aylık 150 kWh'lik miktar, aydınlatma ve temel ev araçları gibi tüm kullanımlara yetiyor. Yapılan hesaplamalara göre haftanın her günü yaklaşık 10 saat açık kalan ortalama bir televizyon ayda yaklaşık 27 kWh, 7 gün 24 saat çalışan bir buzdolabı ayda 30 kWh, haftada 3 gün çalıştırılan çamaşır makinesi ayda 19 kWh, haftada 2 gün çalıştırılan bir bulaşık makinesi 10 kWh, her gün 1'er saat yakılan 6 tane normal ampul ayda 10 kWh, haftada 2 gün 1'er saat kullanılan ütü 19 kWh elektrik kullanıyor. Bununla birlikte diğer ihtiyaçlarda dahil edildiğinde 150 kWh ortalama kullanıma ulaşılıyor.
Elektrik faturasında yeni tarife! Ocak ayı faturalarına dikkat! |
Elektrik faturası 140 TL ve üzeri gelenle müjde! Bunları yaparsanız...
Altın fiyatları bugün ne kadar? Gram altın, çeyrek altın kaç TL?
Kripto ödemelerde Bitcoin zirveden düşüyor!
2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?
20 Ocak A101 aktüel ürünler kataloğunda neler var? Bu haftaki dev fırsatlar! |