Ekonomi

Elektrik faturasında hayat kurtaracak küçük ama etkili ipuçları

Evinizde hiç fark etmeden elektrik tüketimini dolayısıyla da faturayı balon gibi şişirdiğinizi farkında mısınız? Her gün elinize aldığınız ütü ve saç kurutma makinesinin buzdolabınızdan daha fazla elektrik tükettiğini biliyor musunuz? Peki ya sadece çoklu ve düğmeli priz alarak tüketimi yüzde 5 düşüGazete Vatan'da yer alan habere göre evde en yüksek elektrik tüketenler beyaz eşyalar

Enerji Verimliliği Uzmanı Altuğ Karataş, evlerdeki tüketim canavarı olan aletlere dikkat çekerek faturadan tasarrufun püf noktalarını aktardı. Gazete Vatan'da yer alan habere göre evde en yüksek elektrik tüketenler beyaz eşyalar. Beyaz eşya içinde en yüksek tüketimi ise buzdolapları yapıyor. Eski dolaplar yılda 700 kilovat elektrik tüketirken yeni nesil enerji tasarruflu dolaplar ise yılda 350 kilovat civarında elektrik tüketiyor. Yani eski topları yenileriyle değiştirmek elektrik tüketimini yarı yarıya düşürüyor.

Enerji Uzmanı Karataş'a göre önemli tasarruf noktalarından biri de bulaşık ve çamaşır makinelerinde elektrik tüketiminin sıcaklık ayarı ile bire bir ilişkisi var. Çamaşır ve bulaşık makinesi düşük sıcaklık ayarlarıyla kullanılırsa yüzde 30 oranında elektrik tasarrufu sağlam mümkün.

Saç kurutma makinesinin buzdolabından daha fazla elektrik harcadığını ifade eden Karataş, saç kurutma makinesinin da saçın nemi iyice alındıktan sonra kullanılması gerektiğini dile getirdi. Aynı şeyin ütü için de geçerli olduğunu anlatan Karataş, ütülerin buzdolabından 7 kat daha fazla enerji harcadıklarını söyledi.

Ütü kullanırken elektrik tasarrufu sağlamak için suyunun tam olarak doldurulmaması gerektiğine dikkat çeken Karataş, ütünün enerjisini içindeki suyu buharlaştırmak için harcadığını bu nedenle az su kullanılmasının büyük tasarruf sağladığını bildirdi.

Evlerde en çok elektrik tüketen esas elektrik canavarının ise çamaşır kurutma makineleri olduğuna işaret eden Karataş, çamaşırların serme yöntemiyle kurutulmasının da elektrik faturasından tasarruf edilmesinin önemli püf noktalarından biri olduğunu söyledi.

Elektronik eşyaların standby modunda elektrik harcamaya devam ettiğini de vurgulayan Karataş, bu duruma hayalet tüketim adı verildiğini belirtti. Bu gibi aletler için çoklu ve düğmeli prizler alıp gece veya evde yokken kapatıldığı zaman yüzde 5 elektrik tasarruf sağlanabileceğini kaydetti.

 

Doğal gaz, elektrik ve odun kömür faturalarını düşürmenin 14 basit yolu!

Elektrik faturasına eklendi vatandaş kuzu kuzu ödedi. İşte faturaları şişiren o yöntem

Tüketimi azalttı elektrik faturası 1400 lira arttı. İşte seç baş yolduran elektrik faturası