Genel

Elektrik faturasındaki kayıp kaçak bedellerinin iadesi mümkün mü?

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, elektrik faturalarında tüketiciden "kayıp-kaçak", "dağıtım bedeli", "iletim bedeli", "perakende satış hizmeti" ve "sayaç bedeli" olarak alınan ücretlerin iadesinin mümkün olduğunu bildirdi.

Yılmaz, dernek merkezinde düzenlediği basın toplantısında, elektrik faturasındaki kaçak bedeli ve diğer kalem bedellerinin tüketiciden alınmaması gerektiğini söyledi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kararını hatırlatan Yılmaz, "Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerini kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek, hukuk devleti ve adalet düşünceleriyle bağdaşmamaktadır" dedi.

Yılmaz, Kurul'un kayıp-kaçak bedelinin tüketiciden tahsil edilemeyeceği, tahakkuk ettirilen kayıp-kaçak bedelinin tüketiciye iade edilmesi gerektiği, EPDK'ya elektrik fiyatını belirleme konusunda sınırsız yetki ve görev verilmediği, elektrik kaybını önleme, hırsızlıkları engelleme, hırsızı takip edip bedeli ondan tahsil etmek görevi verildiği kararının, tüketicilerde umut yarattığını vurguladı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun bu kararıyla Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin içtihat değişikliğine gittiğini belirten Yılmaz, "Bunun Daire'nin elektrik dağıtım şirketlerinin abonelerden sadece kullandığı elektrik tüketimine karşılık geleceği faturayı tahsil edebileceği, bunun dışında kalan elektrik kaybı bedelinin veya elektrik hırsızlığı nedeniyle ortaya çıkan kaçak bedelin aboneden tahsil edilemeyeceği şeklindeki kararı tüketicinin umudunu pekiştirmişti" diye konuştu.

Kentteki elektrik dağıtım şirketinin, tüketici lehine verilen hakem heyeti kararının iptali için Bursa 4. Tüketici Mahkemesinde dava açtığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bursa 4. Tüketici Mahkemesi, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin kararlarına, gerekçeli kararında yer vererek abonelerden alınan kayıp-kaçak ve başka ad altında hiçbir şekilde bir ücretin tahsil edilemeyeceğine hükmetti. Dolayısıyla dava, mahkeme tarafından reddedilmiş ve bu kararla tüketiciden alınan kayıp-kaçak, dağıtım bedeli, iletim bedeli, perakende satış hizmeti ve sayaç bedeli olarak alınan 649 liranın iadesi, kesinleşmiştir. Böylece tüm tüketicilerimize sayaç okuma bedeli dahil, bu kalemlerin iadesinin önü açılmıştır."

Yılmaz, kayıp-kaçak ve diğer bedellerin abonelerden alınmasının devleti vergi kaybına uğratmadan, elektrik dağıtım şirketlerini ekonomik darboğaza sokmadan ve tüketicinin hukukunu koruyarak en kısa zamanda bir yasal düzenleme ile çözüme kavuşturulması gerektiğini de sözlerine ekledi.


Yeni Şafak


Bu haber Yeni Alanya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Tüketici Hakları Derneği (THD) Alanya Şubesi Başkanı Cemal Şencan, elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedeli ile ilgili açılan davalarda bilirkişilerin inceleme aşamasında sona yaklaşıldığını söyledi


Konuyla ilgili sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta bir açıklama yapan Şencan, "Elektrikte kayıp-kaçakla ilgili açılan davalar mahkemenin tayin ettiği Bilirkişilerce incelenme safhasında sona yaklaşıldı. Bu konu her aboneye göre son derece karmaşık. Standart bir yol izlemesi yada emsal gösterilmesi de yeterli olmayacağı yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmış bulunuyor. Şöyle ki; alacağı 2.320.00 liraya kadar olan tüketicilerimiz İlçe Hakem Heyetlerine, 3.480.00 liraya kadar olan davaların İl Hakem Heyetlerine, 3.480.00 TL nin üzerinde olan davalarda Tüketici Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurmaları gerekecek. Bu nedenle ilk olarak her abonenin, abonesi olduğu firmaya yazılı olarak başvurarak 10 yıl geriye dönük kayıp- kaçak, okuma bedeli, hat kullanım bedeli, tesis bedeli  gibi kesintilerin yazılı olarak kendilerine bildirilmesini isteyeceklerdir. Firmadan kendilerine verilecek cevabi yazıya göre her tüketici hakkında yetkili merciler ayrı ayrı işlem başlatacaklardır.Bu konuda tüketicilerimize her türlü destek sağlanacak. Daha geniş bilgi için derneğimize başvurabilirsiniz" dedi.


Yeni Alanya