Genel

Elektrik faturasındaki zamlar yargıya taşındı!

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), “maliyet kalemlerinin gizlendiği” gerekçesiyle yeni elektrik faturalarının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay’da dava açtı.

Elektrik tüketim bedellerini oluşturan her bir bedelin tarife içerisindeki ağırlığını ve miktarını içermemesi nedeniyle hukuka aykırılık taşıdığı öne sürüldü. Tarife yapısının belirsizliğinin faturalara yansıdığı, sonuçta da elektrik abonelerince ödeme bilgileri denetlenemediği ifade edildi. EPDK yılbaşında elektrik fiyatlarının bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.8 artırılmasına karar vererek, yeni tarife yapısını uygulamaya gitmişti.


EMO’nun dava dilekçesinde, daha önce 1 kilovat saatlik enerji için, “Kayıp/Kaçak Bedeli”, “Dağıtım Bedeli”, “Perakende Satış Hizmet Bedeli”, “İletim Bedeli” ile “Perakende Tek Zamanlı Enerji Bedeli”nin kaç kuruş olduğunun ayrı ayrı belirtildiği, sayaç okuma bedelinin de maktu bir bedel olarak tanımlandığı anımsatıldı. Yeni tarife ile tüm tarife bileşenlerinin “Enerji Bedeli” ve “Dağıtım Bedeli”ne indirgendiği kaydedildi. 


CHP Istanbul İl Örgütü, İstanbul’da toplu ulaşıma yapılan zammın iptali için bölge idare mahkemesine başvurdu. CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iş başına geldiği günden beri temel tüketim maddelerine sürekli zam yaptığını belirterek, 2001’den beri toplu ulaşıma yapılan zammın yüzde 300 olduğunu söyledi. Kamu kurumlarının kar amacı gütmemesi gerektiğini belirten Canpolat, “Zammın geri alınması için bugün dava açtık. Büyükşehir Belediye grubumuz Büyükşehir gündemine getirecek” dedi.


Milliyet 



Bu haber Sözcü Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Elektrik faturasındaki gizli zam ortaya çıktı. Elektrik dağıtım şirketleri aldıkları ücrete 1 yılda yüzde 147 zam yaptı.

Diğer hiçbir kalem değişmese bile bu zam, tüketicinin ödediği faturayı yüzde 19 artırıyor. Ocak 2015′te 100 lira ödeyen abone bu yıl 119 lira ödüyor. EPDK açıklama yapıp zammı kabul etti ama artış için ‘makul’ dedi.


Meydan Gazetesi Ekonomi Editörü Oğuz Karamuk elektrikteki gizli zammı köşesine taşıdı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) zam için ‘makul’ açıklamasını değerlendiren Karamuk, “Enflasyonun yüzde 8,8 olduğu bir ülkede elektriğe yüzde 19 zam makul mü?” diye sordu.


İşte Karamuk’un ‘EPDK bizle eğlenir’ başlıklı yazısı:


Zam yapmadan gerçekleştirilen fiyat artışları nedeniyle milyonlarca tüketicinin en büyük şikayet konularından biri haline gelen elektrik faturaları konusunda nihayet Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) açıklama geldi. EPDK’nın açıklaması ilginç. Aslında hem zammı kabul ediyor, hem de bu artışlara ‘makul’ diyor. Resmi enflasyonun yüzde 8.8 olarak açıklandığı ve elektrik fiyatına zam açıklaması yapılmadan gerçekleştirilen zam ne kadar ‘makul’ sayılabiliyor? Ya da elektrik fiyatındaki bir yıllık değil de, bir aylık artışı gösterip ‘bu kadarcık’ demek ne ölçüde ‘makul’ sayılıyor, bunu bilemiyoruz. Ancak bizim oturduğumuz taraftan pek ‘makul’ görünür bir yanı yok.


Demek ki, yandaş elektrik şirketlerini batmaktan kurtarmak karşılığında kamuda bir koltuk kapmak, tüketicinin yani kulun hakkını yemek, oralardan ‘makul’ gözükebiliyor.


EPDK KELİME OYUNU YAPIYOR


Gelelim EPDK’nın makul dediği zammın ne kadar olduğuna. Hece hece hesaplayıp anlatalım. Öncelikle elektrik faturalarındaki artışın ana nedeni, dağıtım şirketlerinin tüketicilerden kestiği paralardaki rekor artış. EPDK, bunu şu sözlerle açıklıyor:


“Önceki uygulama dönemlerinde dağıtım ve iletim gibi şebeke faaliyeti kapsamındaki bedeller (dağıtım bedeli, iletim bedeli, vs.) ayrı ayrı uygulanmakta iken, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bu bedeller dağıtım bedeli olarak uygulanmaya başlanmıştır. Bu sebeple dağıtım bedelinde yüksek artışlar yoktur ve nihai toplama bakıldığında yalnızca makul seviyelerde fiyat değişimlerinin söz konusu olduğu görülmektedir. Diğer bir deyişle, tüketicinin eski dağıtım bedeli ile yeni dağıtım bedelinin kıyaslaması doğru değildir. Faturayı oluşturan maliyet kalemlerinin ve bedellerin hangi başlık altında yer aldığı hususu ikincil mevzuat kapsamında düzenlenen ve tüketicinin faturasını etkilemeyen bir konudur.”


GEÇEN YIL KİLOVAT BAŞINA 4 KURUŞTU


Görüldüğü üzere EPDK, bırakın ‘makul’ü aslında neredeyse hiç zam yok demeye de getiriyor. Peki öyle mi?


Tabii ki değil. Açıklayalım:


Tabloda elektrik dağıtım şirketlerinin tüketicilere gönderdiği faturalardaki kendileri adına yaptıkları ücret kesintileri şu şekilde belirlenmiş:


Elektrik dağıtım bedeli kilovat başına: 2,98 kuruş


Perakende satış hizmet bedeli kilowat başına: 0,81 kuruş


İletim sistemi kullanım bedeli kilovat başına: 0,88 kuruş


Fatura okuma bedeli abone başına 0,59 kuruş.


Yani ayda 100 kilovat elektrik tüketen bir abone:


Elektrik dağıtım bedeli olarak: 2,98 TL


Perakende satış hizmet bedeli olarak: 0,81 TL


İletim sistemi kullanım bedeli olarak: 0,88 TL


Fatura okuma bedeli olarak da: 0,59 TL ödemiş.


Hepsinin toplam tutarı ise 4.07 TL olarak hesaplanmış.


BU SENE HER KİLOVAT İÇİN 11 KURUŞ ÖDÜYORUZ


Gelelim 2016 Ocak ayı faturasına. Bu faturalarda EPDK’nın yaptığı değişiklik nedeniyle perakende satış hizmet bedeli, iletim sistemi kullanım bedeli ve fatura okuma bedeli çıkartıldı. Geriye sadece elektrik dağıtım bedeli kaldı. Onun da bedeli kilovat başına 10,09 kuruş olarak belirlendi. Böylece ayda 100 kilovat elektrik kullanan tüketicinin ödediği elektrik bedeli 10.09 TL olarak belirlendi.


Yani kullanılan elektrik miktarı aynı olmasına rağmen elektrik dağıtım şirketlerine ödenen hizmet bedeli 4.07 TL’den, 10.09 TL’ye yükseldi. Bu, tüketicilerin cebinden alınarak, elektrik dağıtım şirketlerinin kasasına gönderilen paranın yüzde 147.6 arttığı anlamına geliyor. EPDK zam diyemese de bal gibi ‘zam’ anlamına geliyor.


Peki faturalardaki diğer bütün kesintilerin aynı kaldığını kabul edersek, elektrik dağıtım bedelinin tüketicinin ödediği nihai faturaya toplam yansıması ne kadar oluyo? Yüzde 19.


Yani geçen yıl 100 TL elektrik faturası ödeyen bir vatandaş, resmi zam açıklaması olmadan, sadece elektrik şirketlerinin yaptığı fiyat ayarlamaları nedeniyle bu yıl 119 TL’lik fatura ödüyor.


Peki EPDK bunları göremiyor mu? Elbette ki görüyor. Peki niye yanlış açıklama yapıyor? Sanırım EPDK bizimle eğleniyor…


Sözcü