28 / 04 / 2024

Elektrik fiyatına Nisan 2010'a kadar zam yok

Elektrik fiyatına Nisan 2010'a kadar zam yok

Doğalgaz ithalatçılarının elektrik üreticilerine yüzde 50 zamlı tarife uygulayacağının ortaya çıkmasının ardından gözler elektrik zammına çevrildi. Enerji kurmayları, Bakanlıkta durum değerlendirmesi yaptı



Doğalgaz ithalatçılarının elektrik üreticilerine yüzde 50 zamlı tarife uygulayacağının ortaya çıkmasının ardından gözler elektrik zammına çevrildi. 2012'ye kadar olası senaryoların yer aldığı planları önceden hazırladıklarını belirten enerji kurmayları, Bakanlıkta durum değerlendirmesi yaptı. Doğalgazdaki bu artışın planlarında değişiklik yaratmayacağını belirten yetkililer, "Yeni gelişmelere göre yaptığımız hesaplara dayanarak belirlediğimiz tarifeyi EPDK'ya gönderdik. 2010 Nisan'a kadar elektrikte herhangi zam öngörmüyoruz" açıklamasında bulundu.

100 DOLARLIK ARTIŞ VAR
Elektriğin yaklaşık yüzde 70'ni doğalgazdan üreten Türkiye'de, doğalgaz fiyatındaki değişiklikler elektrik fiyatlarına da yansıyor. Gaz ithal edip elektrik santralleri ve dağıtıcı firmalara satan ithalatçılar, gelecek yıl için belirlediği birim satış fiyatlarını müşterilerine bildirmeye başladı. Yeni tarifeye göre elektrik santrallerine satılan 1000 metreküp doğalgazın fiyatı ortalama 256 dolardan 360 dolara çıkacak.

GAZ ZAMMI YÜZDE 20
Konutlarda kullanılan doğalgaza zam ihtimalinin de Azerbaycan'la devam eden doğalgaz fiyat görüşmelerine bağlı olduğunu belirten yetkililer, "Doğalgazda fiyat ayarlaması henüz yapılmadı. Ancak Azerbaycan'la yeni yapılacak doğalgaz anlaşmasında fiyatın yükseltilecek olması, zammı işaret ediyor. Zam ve tüketim dengesi göz ardı etmeden yüzde 20'yi geçmeyecek zam gündeme gelebilir. Bu oranın üstünü gerektirecek zam sebepleri mevcut değil" açıklamasını yaptı.

'ZAM SANAYİCİNİN HIZINI KESER'
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Ceyhun Özüm, 2010'da planlanan doğalgaz zammının, çıkışa geçmeyi planlayan sanayici ve üreticinin hızını keseceğini savundu. Özüm, zammın zamanlama ve miktarının iyi düşünülmesini isteyerek, ekonomik göstergelerin yeni bir zamla raydan çıkabileceğini iddia etti.

En son ekim ayında yüzde 10 zam yapıldı

Dağıtım şirketlerinin elektrik satış fiyatları Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında dörder aylık periyotlar halinde belirleniyor. Buna göre 1 Ocak 2009 tarihinde elektriğin kilovat saat ücreti konutlarda yüzde 1,18 oranında artarken, sanayide yüzde 0,45 oranında düşürüldü. 1 Nisan'da orta gerilim sanayi elektriğinin fiyatında yüzde 1,66, konutlarda kullanılan elektriğin fiyatında ise yüzde 1,58 oranında indirime gidildi. 1 Temmuz'dan itibaren geçerli tarifelerde bir değişiklik yapmayan EPDK, TETAŞ'ın eylülde toptan elektrik kilovatsaat fiyatını yüzde 21.08 artırmasının ardından 1 Ekim'den geçerli olarak sanayi elektriğinin fiyatını kilovatsaatte (KWH) yüzde 9,85, konut elektriğinin fiyatını yüzde 9,68 yükseltti.
Mehmet NAYIR/Sabah


Geri Dön