Sektörel

Elektrik gaz un derken fırınlar bir bir kapanıyor

Belçika'da son süreçte hızla artan elektrik ve doğalgaz fiyatları fırınları zor durumda bırakırken, bazı işletmeler de ortaya çıkan zor koşullar altında maliyetlerini karşılayamadıkları için bir bir kapanmak zorunda kalıyor.Çeşitli ekmek ve unlu mamullerin üretimi için işletmelerin uzun saatler durmaksızın faaliyetlerini sürdürmeleri gerekiyor

Gıda sektörünün merkezinde yer alan fırınlar enerjiyi yoğun kullanan sektörler arasında yer alıyor. Çeşitli ekmek ve unlu mamullerin üretimi için işletmelerin uzun saatler durmaksızın faaliyetlerini sürdürmeleri gerekiyor.

Bu durum fırıncılar için çok ise yüksek fiyatlardan yüksek doğalgaz ve elektrik tüketimi anlamına geliyor. Aynı zamanda fırınların soğutucularını da 24 saat boyunca çalıştırmaları, aydınlatma sitemlerini de bütün gün açık tutmaları gerekiyor.

Bu nedenle fırınların faaliyetinde enerji giderleri en önemli fiyat kalemleri arasında yer alıyor.

ENERJİ KRİZİNİN ETKİSİYLE YÜKSELEN FİYATLAR

Avrupa'da yaşanan enerji krizi Belçika'yı da çok önemli ölçüde etkiliyor.

Belçika genelinde fırıncılar da peş peşe artan enerji faturalarının baş edilemez bir hal almasından dert yanıyor.
Yaklaşık 8 kat artan doğalgaz fiyatları nedeniyle son dönemde Belçika genelinde de pek çok fırının kapanması dikkatleri çekiyor.
 

KAPANAN BELÇİKALI FIRINLAR

En son Valonya'da yer alan ve yaklaşık 19 yıldır faaliyet gösteren Dumont fırını da artan enerji giderleri yüzünden kapandı.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan söz konusu fırın, 2021 yılı başında aylık enerji faturasının bin 342 avro olduğunu, faturanın 2022 başında bin 860 avroya çıktığı belirtildi. Enerji tedarikçisi firmanın son olarak eylül ayında fırının aylık faturasını 11 bin 836 euroya yükselttiğine işaret eden Dupont fırını, başka seçenekleri kalmadığı için kapattıklarını bildirdi.

Sektörün yaşadığı sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve Brüksel'de fırıncılık yapan Adem Ezel, "En önemli sorunumuz elektriğe ve doğalgaza çok zam gelmesi." dedi.

30 senedir bu işin içinde olduğunu, 15 senedir de Brüksel'de fırın işi yaptığını anlatan Ezel, "Gaz faturası bin 400 avrodan 10 bin 800 euroya çıktı. Elektrik faturası 2 bin 800 euro geliyor. İkisi birden aylık yaklaşık 15 bin euro geliyor. Bu çok büyük para." diye konuştu.

SADECE ENERJİ DEĞİL, UN FİYATI DA ARTTI

Ezel, diğer maliyetlerin de hızla arttığına dikkati çekerek, unun tonunun 450 eurodan 850 euroya çıktığını daha önceleri 90 sente aldıkları yağın kilosunun ise 4 euroya yükseldiğini vurguladı.

Artan maliyetler nedeniyle Belçika'da bazı fırınların kapandıklarını söyleyen Ezel, fiyatları bir nebze yükselttiklerini ancak satışlarının da bu nedenle azaldığını belirtti.