Emlak Terimleri

Elektrik güvence bedeli nasıl ödenir?

Elektrik güvence birim bedelleri, EPDK’nın Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde yer alıyor. Peki, elektrik güvence bedeli nasıl ödenir? Elektrik güvence bedeli 2016 ne kadar?

Elektrik güvence bedeli nasıl ödenir?

Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin 26 ncı maddesi gereği güvence bedeli "Perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi, kullanım yerinin değişmesi ve/veya perakende satış sözleşmesinin sona ermesi veya sözleşmenin feshi halinde, müşterinin elektrik enerjisi tüketim bedelini ödememesi ihtimaline karşılık olarak, borcuna mahsup etmek üzere" güvence bedeli talep edilebiliyor.


Güvence birim bedelleri, EPDK’nın Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde yer alıyor. Peki, elektrik güvence bedeli nasıl ödenir?


Güvence bedeli, makbuz karşılığında nakit ya da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından teminat vermesi uygun bulunmuş finans kuruluşlarınca düzenlenen süresiz ve kesin teminat mektubu (teminat mektubu) olarak verilebiliyor.


Elektrik güvence bedelini teminat mektubu olarak vermişseniz; bağlantı gücünüzde veya abone grubunuzda değişiklik olduğunda güvence bedeliniz son bedellere göre yeniden hesaplanıyor. 


Fark güvence bedeli; asıl güvence bedeli teminat mektubu olarak verilmiş ise teminat mektubu olarak, nakit verilmiş ise nakit olarak veriliyor.


2016 yılında uygulanacak güvence bedelleri şu şekilde;


Abone Grupları  Güvence birim bedeli TL/kW

Sanayi ve Ticarethane  56,0

Mesken, Şehit Aileleri ve Muharip Gaziler 19,8

Tarımsal Sulama, Aydınlatma ve Diğer  26,6


Elektrik açma bedeli 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com