Ekonomi

Elektrik sektöründe büyük skandal! Milyarlarca lira iade edilecek

Elektrik sektöründe üretici şirketler ve perakendecilerin milyarlarca lira haksız kazanç elde ettikleri bir skandal patlak verdi. EPDK'nın konuyla ilgili çalışması sürürken bu şirketlerin de elde ettikleri kazançları iade edeceği bildirildi. Bazı elektrik üretim şirketleri ve perakendecilerin belirlenen tavan fiyatı delerek yüksek fiyat üzerinden müşterilerine elektrik sattıkları ve milyarlarca lire haksız kazanç elde ettikleri otaya çıktı

Elektrik sektörü, son dönemin en büyük skandallarından biriyle çalkalanıyor. Bazı elektrik üretim şirketleri ve perakendecilerin belirlenen tavan fiyatı delerek yüksek fiyat üzerinden müşterilerine elektrik sattıkları ve milyarlarca lire haksız kazanç elde ettikleri otaya çıktı.

Gazete Durum'dan Olcay Aydilek'in haberine göre bazı şirketler Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), elektrikte tavan fiyatla ilgili mevzuatını delerek müşterilerine (serbest tüketicilere), mevzuatta öngörülen birim elektrik fiyatının üzerinde tutarlarla elektrik satışı yaptı. Durum Gaziantep OSB'de bir sanayicinin elektrik fiyatlarındaki farklı ilgili şikayette bulunması üzerine ortaya çıktı. Söz konusu şirketin, mega olarak nitelendirilen, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen köprü ve otoyol ihaleleriyle öne çıkan dev holdinglerin çatısı altında faaliyet gösterdiği ifade edilirken skandalla ilgili incelemelerin sürdüğü ifade edildi. Habere göre söz konusu şirketlerin haksız şekilde elde ettikleri milyarlarca lirayı iade edecekleri de belirtildi.

Tavan fiyatlar delindi yüksek fiyattan sattılar

Edinilen bilgiye göre EPDK mart ayında elektrik üretim santrallerinde 6 ay süreyle tüketiciyi ve maliyeti yüksek üretimi destekleme bedelinin belirlenmesinde kullanılacak azami uzlaştırma fiyatlarının belirlemişti. 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere göre, azami uzlaştırma fiyatları megavat başına ithal kömür, doğal gaz, fuel oil nafta, LPG ve motorin kullanan santraller için 2 bin 500 TL, diğer kaynakları kullanan santraller için ise bin 200 TL olmuştu. EPDK'nın izleyen aylarda, yakıt maliyetlerini dikkate alarak azami uzlaştırma fiyatlarını artırdığı belirtilirken bazı elektrik üretim şirketlerinin bu mevzuatı delerek, söz konusu tutarları aşacak biçimde müşterilerine yüksek fiyattan elektrik sattığının saptandığı ifade edildi.

Milyarlarca lira iade edilecek

Haberde bilgilerine başvurulan kaynaklar bu şirketlerden birinin çatısı altında olduğu holdingin, büyük bir köprü ve otoyolu da işlettiğini kaydederek söz konusu şirketin 1.2 milyar TL'yi iade edeceğini, benzer özellikleri taşıyan bir başka şirketin ise 1,6 milyar TL iade edeceğini aktardı. Bu şekilde iade yapacak çok sayıda şirket olduğu belirtilirken bu şirketlerin söz konusu tutarları Enerji Piyasaları İşletme AŞ'ye (EPİAŞ) aktaracakları kaydedildi. EPDK'nın konuyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü kaydeden enerji yönetimi yetkilileri, "Böyle bir istismara izin verilemez. Bu mevzuatın amacı tüketiciyi de üreticiyi de korumaktı. Bu göz ardı ediliyor. Gereken her şey yapılacak” ifadelerini kullandı.

 

AVM'lerin en önemli problemi elektrik maliyetleri!

Elektrik faturasına eklendi vatandaş kuzu kuzu ödedi. İşte faturaları şişiren o yöntem

Tüketimi azalttı elektrik faturası 1400 lira arttı. İşte seç baş yolduran elektrik faturası