Emlak Terimleri

Elektrik tarife başvurusu nasıl yapılır?

Elektrik tarifesi, Elektrik enerjisinin iletimi, dağıtımı, satışı ve/veya kapasitenin kullanımı ve satışı ile bunlara dair hizmetlere ilişkin fiyatları, hükümleri ve şartları içeren düzenlemeleri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, elektrik tarife başvurusu n

Elektrik tarife başvurusu nasıl yapılır?

Elektrik tarifesi, Elektrik enerjisinin iletimi, dağıtımı, satışı ve/veya kapasitenin kullanımı ve satışı ile bunlara dair hizmetlere ilişkin fiyatları, hükümleri ve şartları içeren düzenlemeleri olarak karşımıza çıkıyor.


Peki, elektrik piyasasında düzenlemeye tabi tarifelerin hazırlanmasına, incelenmesine, değerlendirilmesine, değiştirilmesine ve onaylanmasına ilişkin usul ve esaslarını belirleyen yönetmelik gereğince elektrik tarife başvurusu nasıl yapılır?


Tarife başvurusu

(1) Tarifeler, tarifeleri düzenlemeye tabi tüzel kişiler tarafından ilgili mevzuat hükümleri uyarınca hazırlanarak Kurul onayı alınmak üzere Kuruma sunulur.


(2) Tarife önerisinin Kuruma sunulması ile birlikte varsa düzeltme bileşenlerine ilişkin hesaplamalar ile bu hesaplamalara temel teşkil eden bilgiler de Kuruma sunulur.

(3) Tarifesi düzenlemeye tabi şirketlerin başvurusunu zamanında yapmaması ve/veya eksiklikleri öngörülen sürede gidermemesi halinde 20 nci madde hükümleri uygulanır.


İnceleme, değerlendirme ve onay

(1) Tarife önerilerinin inceleme ve değerlendirilmesi ilgili mevzuatta belirtilen yürürlük tarihinden önce Kurum tarafından sonuçlandırılır.


(2) Tarife önerilerinin inceleme ve değerlendirilmesi sırasında ihtiyaç duyulan her türlü ek bilgi ve belge lisans sahibi tüzel kişilerden istenebilir ve tüzel kişiler doğrudan görüşme yapmak üzere çağrılabilir.


(3) Tarife önerisinin uygun bulunması halinde tarife onaylanır. Kurul, mevzuat çerçevesinde uygun bulmadığı tarife tekliflerinin revize edilmesini ister veya gerekmesi halinde resen revize ederek onaylar. Tarifeleri düzenlemeye tabi tüzel kişiler güncel tarifelerini kamuoyuna duyurmakla ve kendi internet sitelerinde sürekli şekilde yayımlamakla yükümlüdür.


Yükümlülüklerin yerine getirilmemesinin hüküm ve sonuçları

(1) Mücbir sebepler dışında, tarifeleri düzenlemeye tabi bir tüzel kişinin;

a) Tarife başvurusunu zamanında yapmaması,

b) Tarife başvurusundaki eksiklikleri kendisine verilen süre içerisinde gidermemesi

hallerinde yükümlülükler yerine getirilmemiş sayılır ve Kanunun 16 ncı maddesi hükümleri uyarınca gerekli işlemler başlatılır. Gerekmesi halinde söz konusu tarifeler Kurul tarafından resen belirlenir.


(2) Mücbir sebeplerin gerçekleşmesi halinde, mücbir sebeplerin tarife önerisinin sunulmasına ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesine olan etkileri giderilene kadar Kurul tarafından resen revizyon yapılmaması halinde yürürlükte olan tarifelerin uygulanmasına yeni tarifeler onaylanıncaya kadar devam edilir.



Elekrik piyasası tarifeler yönetmeliği tam metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com