Ekonomi

Elektrik ve doğal gaz faturaları zamlanacak mı?

Kış aylarında vatandaşın en çok merak ettiği konu elektrik ve doğal gaz faturalarına zam gelip gelmeyeceği, faturaların ne kadar olacağı. Peki enerji kulislerinde neler konuşuluyor? EPDK ve BOTAŞ ne yapacak? Avrupa, Rusya kaynaklı bir enerji kriziyle boğuşurken Türkiye'nin durumu Avrupa'ya göre göreceli olarak daha avantajlı

Karakışa sayılı günler kala vatandaşın en fazla merak ettiği konuların başında elektrik faturası ile doğal gaz faturasının ne kadar yükseleceği var. Avrupa, Rusya kaynaklı bir enerji kriziyle boğuşurken Türkiye'nin durumu Avrupa'ya göre göreceli olarak daha avantajlı. Rusya'nın Türkiye'de bir gaz merkezi kurulması teklifi ve Rusya ile sürdürülen iyi ilişkiler en azından gazın kesilmeyeceğine işaret ediyor. Arada İran gazıyla ilgili kesintiler olsa da doğal gaz depolarının da dolu olduğu tekrarlanıyor. Öte yandan iktidar mensupları pek çok defa doğal gazda faturanın yüzde 80'inin devlet tarafından ödendiğini ve uygulanan sübvansiyon nedeniyle en ucuz doğal gazın Türkiye'de olduğunu söylüyor. Ama sonuçta vatandaş faturaları üst üste koyduğunda ortaya çıkacak manzaradan hayli tedirgin. En büyük merak ise elektrik ve doğal gaz faturalarının kış aylarında ne kadar geleceği ya da ne kadar zamlanacağı.


 

Gazete Durum'dan Olcay Aydilek'in aktardığına göre enerji kulislerinde seçime kadar hanelerde kullanılan elektriğe zam yapılmayacağı konuşuluyor. Ankara'da enerji kulislerinde, seçime kadar elektriğe zam yapılmayacağı görüşü hakim. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), 1 Ekim-31 Aralık 2022'yi kapsayan 3 aylık dönemde elektrik fiyatlarını sabit tuttuğu hatırlatılırken “Hükümetin, seçim öncesinde elektriğe zam yapması çok düşük bir olasılık” görüşü savunuluyor. Öte yandan küresel piyasalarda doğal gaz fiyatlarının da bir miktar gevşediği ifade edilirken BOTAŞ'ın bu sürçte uluslararası piyasalarda oluşan fiyatlar nedeniyle ciddi bir zararla karşı karşıya olduğu vurgulanıyor. BOTAŞ'ın sübvansiyonlarının devam etmekle birlikte bazı abone gruplarına sattığı doğal gazda izleyen aylarda zam yapmasının mümkün olabileceği de ileri sürülüyor. Habere göre Rusya-Ukrayna Savaşı, küresel piyasalarda enerji fiyatlarını uçurdu. Bu dönemde doğal gaz fiyatı, rekor üstüne rekor kırdı. BOTAŞ'ın, yıllık doğal gaz ithalat maliyetleri haliyle katlandı. Elektrik sektörü de bu süreçten fazlasıyla etkilendi ve elektrikte, birim üretim maliyetleri hızlı bir artış kaydetti. 

"Konutlarda yok sanayide var"

Enerji yönetimi geçtiğimiz aylarda bir yandan dolar kurunun diğer yandan da küresel piyasaların etkisiyle artan enerji maliyetlerini, tüketicilere belli oranlarda yansıttı. Doğal gazda, gerek sanayi gerekse elektrik üreten santraller, art arda çok yüksek zam oranlarıyla karşı karşıya kaldı. Öte yandan BOTAŞ, konutlara da zam yaptı. Ancak açıklamalara göre konutlara, zam yapılsa da gerçek maliyetler yansıtılmadı, konut abonelerine yönelik sübvansiyon devam ediyor. İktidar ve muhalefet, 2023 yılında yapılacak seçimler için hazırlıklarını sürdürürken milyonlarca abone de iktidarın seçim sürecinde doğal gaz ve elektrik fiyatlarıyla ilgili izleyeceği politikayı merak ediyor.  Gazete Durum'un enerji sektörü temsilcilerinden aldığı kulis bilgilerine göre seçime kadar konutlarda sübvansiyon devam edecek ancak sanayi ve elektrik üreten santrallere zam yapılması yoluna gidilecek.

 

AVM'lerin en önemli problemi elektrik maliyetleri!

Elektrik faturasına eklendi vatandaş kuzu kuzu ödedi. İşte faturaları şişiren o yöntem

Tüketimi azalttı elektrik faturası 1400 lira arttı. İşte seç baş yolduran elektrik faturası