Ekonomi

Elektrikte tasarruf formülü... Fırın kapağına dikkat!

Pandemi ile başlayan ve sonraki dönemde evde geçirilen süre artarken, büyüyen elektrik kullanımı ile birlikte elektrik tasarrufunun da önemi ortaya çıktı. Aydınlatma için harcanan enerji miktarı kullanılan ampul ve lamba çeşitlerine göre değişiklik gösteriyor

Elektriği daha az tüketmek için aydınlatmada ampul seçiminden, elektrikli soba ve klima kullanımına kadar pek çok dikkat edilmesi gereken detay bulunuyor.

Aydınlatma için harcanan enerji miktarı kullanılan ampul ve lamba çeşitlerine göre değişiklik gösteriyor. 15 watt’lık enerji tasarruflu bir lamba, 60 watt’lık normal ampulden yüzde 75 daha az elektrik yakarken, floresan lambalar, halojen ve normal lambalara göre daha da ekonomik oluyor.

Eğer ısınma için elektrikli soba kullanılması gerekiyorsa, sıcaklığı belli bir dereceye sabitleyen termostatlı sobalar tercih edilmeli. Ayrıca yüksek sıcaklıkta kendini kapatan elektrikli ısıtıcılar ve ihtiyaca göre ayarlanabilen kademe ayarlı sobalar enerji tasarrufuna sebep oluyor.

 

Klimayla ısınmada dikkat edilmesi gerekenler...

Tasarruf özelliği yüksek, A enerji sınıfı klimalar da elektrikle ısınmada  önemli bir alternatif olarak yer alıyor. Isıtma için klima kullanılması durumunda; klimayı evde bulunulmadığında kapanacak şekilde programlamak en doğru yöntem olacaktır. Ayrıca 10 yıldan eski klimaları yenileriyle değiştirmek, klimaların hava filtrelerini periyodik olarak temizlemek, cihazın nem ayarını yapmak, klimayı perde vb. eşyalarla kapatmamak da faturadan tasarruf edilmesine katkı sağlayacaktır.

Ayarlı aydınlatma

Dekoratif aydınlatmayı en aza indirmek, kullanılmayan odalar da ışığı kapatmak, özellikle geceleri ışık kontrollü lambaları seçmek, belirli aralıklarla ampulleri temizlemek; bina girişi, apartman koridoru gibi alanlarda sürekli aydınlatma yerine sensörlü ışıklandırmaları tercih etmek de düşük elektrik tüketiminde etkili oluyor.

Fırın kapağına dikkat!

Kullanılmayan cihazları prizde bırakmamak, çamaşır ve bulaşık makinelerini ekonomik modda çalıştırmak, fırın kapağını sık sık açmamak, buzdolabını doğrudan güneş ışığı alacak bir yerde konumlandırmamak ve hava akımını engelleyecek şekilde aşırı doldurmamak da alınabilecek önlemler arasında yer alıyor.

Uzmanlar bu detaylara dikkat edildiği takdirde yüzde 70'e varan seviyelerde enerjide tasarruf sağlanacağını belirtiyor. Tabii bu da gelen elektrik faturalarının düşmesini sağlayacak. Yüksek faturalardan dert yananların bu önerileri dikkate alarak hareket etmelerinde yarar var.

Memur ve emeklinin zam oranı netleşiyor! İşte olası tahminler...

Garanti Bankası kasım ayında vereceği emekli promosyon rakamlarını açıkladı!

Yapı Kredi Bankası kasım ayında emekli promosyon rakamlarını güncelledi!