Ekonomi

Elektrikten sonra bir indirim müjdesi de doğalgazdan geldi!

Elektrik ve doğal gazda daha önce sıkça duymaya alıştığımız zam haberler bugünlerde yerini indirim haberlerine bıraktı. Dün sanayi elektriğinde yapılan yüzde 12’lik indirimin ardından bu kez de yine sanayi elektriğinde bir indirim haberi geldi.

Enerji fiyatlarında son günlerde yaşanan düşüş, hem vatandaşı hem de Türkiye ekonomisinin bel kemiği olan sanayiciyi sevindirmeye başladı.

Dün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından sanayi elektriğine yüzde 12 indirim yapılacağının duyurulmasının ardından bugün de sanayide kullanılan doğal gaz için indirim müjdesi geldi.

Yapılan açıklamaya göre, önümüzdeki şubat ayından geçerli olmak üzere elektrik üretim amaçlı gazın satış fiyatında yüzde 16,67, sanayi kuruluşlarında ise yüzde 13,30 ila 17,22 arasında indirim yapıldığı açıklandı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), şubat ayından itibaren elektrik üretim amaçlı gazın satış fiyatında yüzde 16,67, sanayi kuruluşlarında ise yüzde 13,30 ila 17,22 arasında indirime gidildiğini duyurdu.

Kurumun internet sitesinde şubat ayına ilişkin tarife tablosu da yayımlandı.

Buna göre doğal gazda şubat ayında geçerli olacak mesken abonelerinin tarifesi sabit kalırken, sanayi aboneleri ve elektrik üretim amaçlı tarifede indirim yapıldı.

BOTAŞ açıklamasına göre, konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine şubatta uygulanacak satış fiyatı 1000 metreküp doğal gaz için 4 bin 80 TL, sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğalgazda 7 bin 124 TL, kademe 2 için ise 13 bin 727 TL olarak belirlendi.

Diğer yandan elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 15 bin TL olarak duyuruldu.

ELEKTRİĞE DE YÜZDE 12 İNDİRİM GELMİŞTİ

Dün akşam da EPDK tarafından yapılan açıklama ile, enerji tavan fiyatlarında indirime gidildiği duyurulmuş ve bunun sanayi elektriğine yüzde 12 olarak yansıyacağı açıklanmıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz aldıkları kararla serbest piyasada elektrik tavan fiyatını 4200 tl/mwh’den 3650 tl/mwh’ye düşürdüklerini ve böylece serbest piyasada satılan elektrik fiyatı üzerinden elektrik tüketimi yapan özellikle sanayi kuruluşlarında elektriğin bedelinin şubat ayı itibarıyla yüzde 12 düzeyinde düşmesini bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.