01 / 09 / 2024

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’yle fahiş fiyatların önüne geçilecek!

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’yle fahiş fiyatların önüne geçilecek!

15 Eylül tarihinde devreye girecek olan yönetmeliğin, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zorunlu olarak uygulanacağına değinen İzmir Emlak Komisyoncuları esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, bu uygulamayla fahiş fiyatların önüne geçileceğini kaydetti.



Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Eylül tarihinde devreye girecek “Doğrulanmış ilan” düzenlemesiyle gayrimenkul sektöründe de yeni bir dönem başlayacak. Egedesonsöz’den Muhittin Akbel imzalı habere göre elektronik İlan Doğrulama Sistemi üzerinden yapılacak satışlarda yönetmelik gereği emlak komisyoncularının sorumluluklarına değinilirken,  İzmir  Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konuyla ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Geçtiğimiz günlerde ülkemizin dört bir tarafından gelen oda başkanlarıyla İzmir’de gerçekleştirilen toplantıda da gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını anımsatan Başkan Güleroğlu, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü, TOBB ve TESK’e, yönetmelikteki eksiklerin giderilmesi için 11 maddelik sonuç bildirgesini gönderdiklerini belirtti.


ARTIK EMLAK DOLANDIRICILARI İŞ YAPAMAYACAK

15 Eylül tarihinde devreye girecek yönetmeliğin, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zorunlu olarak uygulanacağına değinen İzmir Emlak Komisyoncuları esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, bu uygulamanın emlak sektörüne, satıcılara ve alıcılara önemli avantajlar sağladığını dile getirdi.

Mesut Güleroğlu açıklamasında “Söz konusu bu yönetmelikle, bu sistemle her şeyden önce emlakçılık işini kaçak, yetki belgesiz yapanların önüne geçilmiş olacak. 2.’si de emlak dolandırıcılıkları olmayacak. 3.’sü gerçek fiyat üzerinden satışı hazırlayacak ve gerçek rakam üzerinden vergilendirme sağlanmış olacak. 4.’sü de fahiş fiyatlı ilan verenlerin kim tarafından veriliyorsa tespit edilip cezalandırılmasını sağlayacak. Söz konusu bu uygulama kiralamada da geçerli olacak. Kısaca EİDS adını verdiğimiz Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin altyapısı hazır fakat küçük rötuşları kaldı. İzmirli emlak komisyoncuları olarak yeni döneme hepimiz hazırız” diye konuştu.

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’yle fahiş fiyatların önüne geçilecek!

YETKİ BELGESİZ EMLAK İŞLETMELERİ İLAN GİRİŞİ YAPAMAYACAK

Sö konusu bu uygulamaya göre, konut satacak kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, karşılarına çıkan pencereden emlakçısını yetkilendirecek. Böylelikle emlakçılar da almış oldukları yetkiyle sitelere ilan girebilecek. Yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. 1 Ocak tarihinden itibaren yetki doğrulaması olmadan kesinlikle herhangi bir ilan verilemeyecek. Aynı gayrimenkule ilişkin, birden çok emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. Yine konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre e-Devlet yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından verilmiş olan yetkinin iptali mümkün olacak, ancak yetkilendirmenin iptali durumunda söz konusu ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacak. Yetki süresi asgari olarak 3 ay olacak. EİDS uygulaması ayrıca kiralık ilanları için de zorunlu olacak.

YÖNETMELİKTEKİ EKSİKLERİ TESPİT ETTİK, İLETTİK

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada İzmirli emlakçıların bu uygulama konusunda bilgi sahibi ve uygulamaya hazır olduklarını anımsatan Oda Başkanı Mesut Güleroğlu, ülkemizin dört bir tarafından İzmir’e gelen oda başkanlarıyla yaptıkları toplantıda, yönetmelikteki bazı eksikleri tartışıp o eksiklerin tamamlanması amacıyla bakanlığa bir bildiri gönderdiklerini dile getirdi.

15 Eylül tarihine kadar yönetmeliğin, bizler, bu işin uzmanları tarafından tespit ettiği eksiklerin tamamlanmasıyla dört dörtlük bir uygulamanın ortaya çıkacağını kaydeden Başkan Güleroğlu, toplantı ve eksikler hakkında şunları dile getirdi: “Çok verimli bir toplantıydı. Eksikler de ortada. Mesela biz yetkinin bir kişiye verilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Yönetmelik, pek çok kişiye yetki verilebileceğini öngörüyor. Bunun da bazı sakıncaları var. Mesela bir vatandaş bana yetki verdi, başka emlakçılara da yetki verdi. Ben konutu sattım, o zaman yetki verilen diğer emlakçılar komisyon almak durumuna düşebilir. Burada yurttaş mağdur olur. Yetki süresinin uzatılması gerekli. Çünkü bir ayda, üç ayda o mülkün satılması mümkün de olmayabilir. Söz konusu bu yönetmelik kusursuz uygulanırsa hem yurttaş kazanacak, hem emlakçı kazanacak, hem de devlet kazanacak. Hem de hiçbir şekilde fahiş fiyatlar olmayacak, yurttaşlar dolandırılmayacak, kafasına göre hareket edip bu işi yetki belgesiz yaparak vergi ödemeyenlerin yolu da kapanacak.

 

2002-2024 yılları arasında hangi yatırım aracı dolar bazlı ne kadar kazandırdı? 

Belediyelerden Bursa ve Antalya’da satılık 6 arsa! 4 taksitle arsa fırsatını kaçırmayın!

Altını olanlar dikkat!  İslam Memiş 'hazır olun diyerek’ uyardı!


Geri Dön