Elif Kınıkoğlu'ndan bebek ve genç odaları için tüyolar!
şema Mimarlık firmasının sahibi tasarım ve iç mimarı uzmanı Elif Kınıkoğlu, bebek ve gençlerin yaşam alanlarının daha keyif alacakları mekanlara dönüştürmenin mümkün olacağını belirtti
Günümüzün konut tiplerinde evin en küçük ve dar odaları, ailenin genç bireylerine ayrılmaktadır. Bu küçük mekanları, onların gelişmekte olan zihinlerine, bireyselliklerine ve yaratıcılıklarına destek olacak şekilde düzenlemek için neler yapabileceği konusunda bilgi veren şema Mimarlık firmasının sahibi tasarım ve iç mimarı uzmanı Elif Kınıkoğlu işin sırrının detaylarda gizli olduğunu doğru aydınlatma ve dekorasyonda kullanılan objelerle bebek ve gençlerin yaşam alanlarının daha keyif alacakları mekanlara dönüştürmenin mümkün olacağını belirtti.
Kınıkoğlu'nun verdiği bilgiye göre bebek çocuk ve genç odaları;
- çocuk odaları, ihtiyaçları karşılamanın yanında, çocukları çalışmaya, oyun oynamaya ve hayal kurmaya teşvik etmeli. Kullanılacak dinamik renkler ve formlar gençlerin hareketli yaşamları ile uyumlu olmalı. Bu odalarda mekan izin verdiği takdirde, çok neşeli tasarımlar yapmak mümkündür. İlgi alanları ve favori renklerinden yola çıkarak, onları içinde yasamaktan keyif alacakları mekanlarla tanıştıralım.
- Odalarının kendileri için özel olarak yapıldığını bilmeleri bile, onlara mutluluk ve güven verecektir.
- Odası ile ilgili kararlar alırken kendi zevklerinizi çocuğunuza dayatmayın. Sahip olmak istediği mobilyalar ve favori renkleri hakkında fikrini alın. Ancak bunu yaparken zevklerinin yıldan yıla tahmin edemeyeceğiniz kadar değişebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Eğer beğendiği renklerin odayı boğacağını düşünüyorsanız ya da çocuğunuzun birkaç yıl içinde o renklerle mutlu olmayacağını hissediyorsanız; nevresim, halı, duvar kağıdı, perde gibi değiştirmesi zahmetsiz ve az maliyetli olan ürünlerde bu renkleri kullanma yolunu seçebilirsiniz.
- çocuğunuzun odasını düzenlerken, mekan ne kadar küçük olursa olsun, oyun/ kişisel alan için mutlaka bir yer ayırın. Bu alanların odanın en çok ışık alan bölümünde olması önemlidir. Giysi dolabı gibi büyük yer kaplayan, hareketsiz mobilyaları odanın kuytu bölgelerine yerleştirin. Giysi dolaplarında sürme kapak kullanmak yer kazandırır, unutmayın.
- Rafları ve askıları onun ulaşabileceği yükseklikte olacak şekilde monte edin. Böylelikle çocuğunuzu odasını toplaması ve organize olabilmesi için teşvik edebilirsiniz.
- Bebek odaları ise daha çok annelerin vakit geçireceği bir yer olacağından, annenin de kendisini rahat hissedeceği ve bebeğini güvenli olarak büyütebileceği şekilde planlanmalıdır. Bebeğinizin odası sıcak, samimi ve güven verici olmalıdır. Açık ve pastel renklerle ve natürel dokularla bu atmosferi yakalayabilirsiniz. Biraz ilerleyen yaşlarda, fosforlu veya canlı renkler zevkle seçilebilir.