Ekonomi

Elinde altını olanlar, bu sene altın alacaklar dikkat! Dünyanın en büyük uzmanlarından biri duyurdu!

Geçtiğimiz yılı beklendiği gibi kapamayan altında 2023 için çok olumlu yorumlar geliyor. Uzmanların çoğu 2023’ün ‘altın yılı’ olacağı görüşünde. Peki bu değerli madende 2023 gerçekten ‘altın yıl’ olacak mı? Dünyanın en büyük uzmanlarından biri işte bu sorunun yanıtını verdi! gününde de yükselişini devam ettirdi

Dünyanın en fazla rağbet gören yatırım araçlarından altının gram fiyatları, yeni yılın 4. gününde de yükselişini devam ettirdi.

Bu emtiadaki fiyatlar, piyasadaki çalkantı ve artan durgunluk beklentilerinin yarattığı güvenli liman talebi ve merkez bankalarının yaptığı altın alımının talebi desteklemesiyle kasım ayının başından bu yana genel bir yükseliş içine girdi.

Diğer yandan, son günlerde büyük ekonomiler için daha yoğun şekilde seslendirilen resesyon uyarıları ve Çin'de önlemlerin hafifletilmesiyle yaşanan şiddetli virüs dalgası da değerli metale güvenli liman talebinin daha da artmasına neden oldu.

Fiyatlardaki günlük yükseliş yüzde 1’i aşarak son 6 ayın en yüksek seviyelerine tırmanırken, gram altında yeni rekorlar bugün de devam etti.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Ons fiyatı bugün yüzde 1,07 artışla 1857 dolardan işlem görürken, gram altın fiyatı, yüzde 1,3 değer kazancıyla 1120 liraya yükseldi. Ayrıca çeyrek altın 1840, Cumhuriyet altını da 7 bin 450 liradan alıcı buldu.

2023’TE BEKLENTİ YÜKSEK

Konuyla ilgili yorum yapan Saxo Bank’ta emtia stratejisti Ole Hansen, “Genel olarak, durgunluk ve borsa değerleme riskleriyle desteklenen, altın dostu bir 2023 bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında, dolardaki duruma dikkat çeken Hansen, “Zayıf dolar ve enflasyonun eski seviyelerine dönememe ihtimaliyle birlikte merkez bankası faizlerinde zirvenin görülecek olması altını destekliyor” diye konuştu.

KRİTİK TUTANAKLAR BEKLENİYOR

Diğer yandan İntegral Yatırım’ın altın fiyatları ile ilgili yayımladığı bilgi notunda ise, bugün Federal Rezerv'in son para politikası toplantı tutanaklarının yayınlanacağı hatırlatılarak, buradan çıkacak notların ons altının yönü açısından oldukça önemli olacağı değerlendirmesi yapıldı.

Söz konusu bültende, “Fed toplantı notları beklentilerden daha yavaş bir hızda faiz artırımı ve beklentilerden daha düşük politika faizine bir gönderme gelirse ons altın fiyatında yukarı yönlü hareketlilik söz konusu olabilir” ifadelerine yer verildi.