Ekonomi

Elinde TL bulunanlar dikkat! Mevduat faizleri yüzde 39,5’i buldu!

TL mevduat faizi aylık yüzde 38,3 aylık vadede ise yüzde 39,5’e çıktı. İhtiyaç kredisi faiz oranları da yüzde 34 seviyesini aştı. 3 aya kadar vadeli TL mevduatta ortalama faiz oranı ise 12 Mayıs haftasında yüzde 30,47 seviyesine kadar yükseldi

3 aya kadar vadeli TL mevduatlarda da azami faiz oranı yüzde 39,5'e çıkarken, 1 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz ise yüzde 38 bandında seyrediyor. 3 aya kadar vadeli TL mevduatta ortalama faiz oranı ise 12 Mayıs haftasında yüzde 30,47 seviyesine kadar yükseldi. 5 Mayıs haftasında faiz yüzde 29,05 olarak kayıtlara geçmişti.

 

Toplam 2,3 trilyon TL’ye ulaşan Kur Korumalı Mevduat (KKM) büyüklüğü döviz ve TL mevduatın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sıklıkla gündeme getirilen ‘KKM’nin Hazine üzerindeki yükü’ doğrultusunda çok net bir cevap verdi. Bakan Nebati, “Önümüzdeki süreçte bütçe üzerinde ciddi bir maliyet yaratması beklentiler dahilinde değildir” ifadelerini kullandı.

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZ ORANLARI YÜZDE 34’Ü AŞTI

12 Mayıs haftası verileri kapsamında, ihtiyaç kredisinde uygulanan faiz oranı son 60 günde hızla artarak yüzde 34 seviyesini geçti. Tüketici kredisinde faiz ise yüzde 30 sınırında yer alırken, politika faizi ise yüzde 8,5 seviyesinde bulunuyor.

İşte detaylar...

MERKEZ BANKASI’NIN KARARLARI ETKİLİ OLDU

Geçen hafta piyasa faizlerinde meydana gelen artışta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın getirdiği ek dönüşüm hedefi etkili oldu. Menkul Kıymet Tesis Hakkında Tebliğ’de düzenleme yapılarak Merkez Bankası, 26 Mayıs-28 Temmuz tarihleri arasında gerçek kişi döviz hesabından TL’ye ek yüzde 10 seviyesindeki dönüşüm hedefine ulaşamayan bankalara eksik kalan kısım kadar menkul kıymet tesisi yükümlülüğü getirmişti.

 

Bunun yanı sıra, 28 Temmuz sonrası için de kademeli Türk Lirası’na geçiş düzenlemesi yapıldı. Bu doğrultuda, 28 Temmuz tarihi sonrasında gerçek kişiler için dövizden Türk Lirası’na dönüşüm oranında yüzde 30 seviyesini tutturamayan bankalar için yüzde 10 ek menkul kıymet tesisi yapılacak.

KKM’DE YENİ REKOR

KKM hesaplarında faiz üst sınırının kaldırılması ile beraber yurttaşların talebi yeni rekor getirdi. Toplam 2,3 trilyon TL’ye erişen KKM büyüklüğü döviz ve TL mevduatın büyük bir bölümünü oluşturdu.

İZTOMÜD: ‘Ekonomik sorunlara çözüm bekliyoruz’

İlk 4 aylık dönemde 94 milyar TL yeni borç oluştu!

ŞOK’ta temizlik ürünlerinde kaçırılmayacak indirimler! Leke çıkarıcı 131 TL, domestos 50 TL, deterjan 180 TL...