Teknoloji

Elinizde Çin menşeili bir akıllı telefon varsa hemen bunu yapın! O listede olabilirsiniz

Güvenlik araştırmacıları birkaç farklı Android akıllı telefonu incelediler ve casus yazılım yüklü olduklarını iddia ettiler.Üçüncü taraf izleyicilerin etkinliğinizi gözetlemesini ve verilerinizi Android uygulamalarında satmasını engelleyinÇalışma, Bilgisayar Bilim Adamları tarafından çevrimiçi olarak yayınlandı ve bazı büyük Android telefon markalarının isimlerini verdi

Tüm popüler cihazlar Çin'de üretilip satılıyor ve iddiaya göre kullanıcı verilerini rızaları olmadan sızdırıyor.

Üçüncü taraf izleyicilerin etkinliğinizi gözetlemesini ve verilerinizi Android uygulamalarında satmasını engelleyin

Çalışma, Bilgisayar Bilim Adamları tarafından çevrimiçi olarak yayınlandı ve bazı büyük Android telefon markalarının isimlerini verdi.

Şunları ekledi: “Çin şu anda en fazla sayıda Android akıllı telefon kullanıcısına sahip ülke.

"Çin'deki en popüler üç satıcıdan Android akıllı telefonlara önceden yüklenmiş sistem uygulamaları tarafından iletilen verileri incelemek için statik ve dinamik kod analizi tekniklerinin bir kombinasyonunu kullanıyoruz.

"Önceden yüklenmiş çok sayıda sistem, satıcı ve üçüncü taraf uygulamasına tehlikeli ayrıcalıklar verildiğini tespit ettik."

Çalışma, Xiaomi, OnePlus ve Oppo Realme tarafından yapılan Android cihazları ile adlandırılıyor.

Cihazlar aracılığıyla çok büyük miktarda hassas veri toplanabileceğini ve hatta insanların izlenebileceğini iddia ediyor.

Araştırmacılar, telefonların konumunuz, telefon numaranız ve hangi uygulamaları kullandığınız gibi bilgileri üçüncü taraflara iletebileceğini söyledi.

Bunun kullanıcıları hiç düşünmeden gerçekleştiği söyleniyor.

En Çok Okunan Telefonlar ve Aygıtlar

Arama geçmişi ve “sosyal ilişki” verileri de bilmeden telefon aracılığıyla üçüncü şahıslara gönderilebilir.

Araştırmacılar, "Bu, kullanıcı ülkeyi terk ettiğinde Çin dışına yayılan ciddi anonimleştirme ve izleme riskleri oluşturuyor ve yakın zamanda kabul edilen veri gizliliği yasasının daha sıkı uygulanmasını gerektiriyor" dedi.

Şu sonuca vardılar: "Genel olarak bulgularımız, dünyanın en büyük Android pazarındaki kullanıcı verileri gizliliğinin durumu ve teknoloji şirketlerine halkın güvenini artırmak için daha sıkı gizlilik kontrollerine acil ihtiyaç olduğu konusunda rahatsız edici bir tablo çiziyor." birçoğu kısmen devlete ait olanlara ışık tutuyor.”

Android, akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlar için Linux çekirdeğini temel alan açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Google liderliğindeki Open Handset Alliance tarafından geliştirildi ve ilk olarak 2008'de piyasaya sürüldü. Android, ayda 2 milyardan fazla aktif cihazla dünyanın en yaygın kullanılan mobil işletim sistemidir.

Android işletim sistemi, telefon araması yapma, kısa mesaj gönderme, fotoğraf çekme, internete erişme ve uygulamaları çalıştırma gibi cihazın işlevlerini yönetmek ve bunlara erişmek için birleşik bir arabirim sağlar. Android'in benzersiz özelliklerinden biri, geliştiricilerin Google Play Store aracılığıyla kendi uygulamalarını oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanıyan uygulama ekosistemidir.

Android, hem ana ekran hem de sistem ayarları için çok çeşitli özelleştirme seçenekleriyle son derece özelleştirilebilir olacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca, giriş seviyesi akıllı telefonlardan üst düzey tabletlere kadar çok çeşitli cihazlar için uygun hale getiren çeşitli donanım yapılandırmalarını da destekler.

Genel olarak Android, dünyanın en popüler mobil işletim sistemi olmasına yardımcı olan esnek, kullanıcı dostu ve özelleştirilebilir bir deneyim sunar.