Ekonomi

Elon Musk'ı geride bırakıp dünyanın en zengini olan Avrupalı "Terminatör" kim? İşte dudak uçuklatan o servet

Twitter'ı satın aldıktan sonra hisse senetlerinin değerinin düşmesiyle serveti eriyen Elon Musk 'ı geride bırakarak dünyanın en zengin ismi olan Bernard Arnault, 38 yılda dev bir servetin sahibi oldu. Arnault'un serveti pek çok ülkenin GSYH'sinden daha fazla... Dünya Bankası’nın 2021 yılı verilerine göre gayrisafi yurt içi hasıla sıralamasında 190 milyar dolar ile Kazakistan 55'inci, 182 milyar dolar ile Macaristan 56'ıncı sırada

Fransız iş insanı Bernard Arnault, Elon Musk’ı geride bırakarak dünyanın en zengini oldu. Dünya Bankası’nın 2021 yılı verilerine göre gayrisafi yurt içi hasıla sıralamasında 190 milyar dolar ile Kazakistan 55'inci, 182 milyar dolar ile Macaristan 56'ıncı sırada. Dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault ise Forbes Dergisi'nin hesaplamalarına göre, 188 milyar dolarlık bir servetle pek çok ülkenin GSMH'dan daha büyük bir paraya sahip.

Bloomberg Milyarderler Listesi'inde ise Elon Musk’ı 164, Arnault ise 171 milyar dolara sahip. Bu durumda da GSMH sıralamasında Arnault 179 milyar dolarlık Katar ile 167 milyar dolarlık Cezayir’in arasında yer alıyor.

Zenginler alıyor servetine servet katıyor

Arnault’un Musk’ı geride bırakmasının sebebi, aslında Musk'ın Twitter’ı satın alınma sürecinde Tesla hisselerinin yarı yarıya değer kaybetmesiyle ilgili. Bu yıl 13 Nisan’da (Twitter’ı satın alma teklifinin götürülmesinden bir gün önce) Tesla hisseleri 340 dolar civarındayken, şu an 160 dolar civarında işlem görüyor. Musk'ın serveti sık sık dalgalanmalara maruz kalıyor.

ABD'li Elon Musk'ın aksine Fransız Bernard Arnault gözlerden ve kameralardan uzak bir yaşam sürüyor. Servetinin kaynağı ise neredeyse tüm süper lüks markaların satışından geliyor. Louis Vuitton, Hennessy, Dior, Arnault’un yönettiği LVMH grubu bünyesinde yer alan 70’den fazla lüks markanın bazıları. LVMH Ocak 2021’de Amerikan mücevher markası Tiffany & Co’yu 15.8 milyar dolar bedelle satın alarak lüks ürünler sektörünün en büyük alımını gerçekleştirmişti.

Lakabı ‘Terminatör’

1984 yılında Fransa hükümeti Christian Dior’un da bir parçası olduğu tekstil ve gayrımenkul holdingi Boussac Saint-Freres’in başına geçirmek için yeni birini arar. Bernard Arnault, Antoine Bernheim ile lüks ürünler sektörüne giriş için Financiere Agache’yi satın alır ve daha sonra Boussac Saint-Freres’i bünyesine katar. İki yıl içinde 9 bin kişiyi işten çıkarır, Dior ve Le Bon Marche hariç, holdingin diğer tüm şirketlerini ise satar. Bu yüzden kendisine terminatör lakabı verilir. Bernard Arnault geçtiğimiz ekim ayında Twitter üzerinden devamlı uçuşlarının takip edilmesinden rahatsız olduğu için özel jetini sattığını açıklamıştı. (Milliyet)