20 / 11 / 2024

Elumatec, arsasının emsalinin arttırılması için başvurdu

Elumatec, arsasının emsalinin arttırılması için başvurdu

Akmerkez'in karşısındaki Kızılay'ın arsasını kiralayan şirket, Kızılay'ın adını kullanıp, imar durumunu otel ve alışveriş merkezine çevirtti




Akmerkez'in tam karşısında yer alan ve 2. Dünya Savaşı'nda Naziler'den kaçan mülteciler için yapılan bina, 25 yıllığına 35.5 milyon euro karşılığı Elumatec A.Ş'ye kiralanmıştı. Kiralayan firma, emsalin ikiden üçe çıkarılması ve 21.5 metre olan yükseklik sınırının kaldırılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdu

İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler'den kaçan mülteciler Türkiye'ye sığındı. Birleşmiş Milletler ise bu sığınmacılara Beşiktaş Etiler'de 2 bin 500 metrekare üzerine mülteci sığınma binası yaptı. 1960 yılında ise bu bina Kızılay'a 'Son mülteci ölene kadar burada yaşayacak' şartıyla devredildi. Kızılay da gelir getirmesi için binayı satmaya karar verdi. Ancak sonradan satış yerine 25 yıllığına yap işlet devret modeli ile kiralama yöntemi tercih edildi.

2008 yılında söz konusu arazi için ihale düzenlendi. İhaleye Taner Triko, Altaca İnşaat, Kapıcıoğlu İnşaat, Türkerler İnşaat, Yıldırımlar İnşaat ve Elumatec Makine ve İnşaat katıldı. Mülkiyeti Kızılay Derneği Genel Müdürlüğü'ne ait, 55 parselinde kayıtlı 2 bin 453 metrekarelik arazinin 25 yıllık kullanım ihalesini 35.5 milyon euro kira bedeli ile Elumatec Makine ve İnşaat firması kazandı. Firma ihaleyi kazandıktan kısa süre sonra faaliyete başladı. Birleşmiş Milletler tarafından, Nazi Almanyası'ndan kaçan multeciler için yapılan apartmanda tahliye işlemi başlatıldı. Binada kalan mülteciler çıkartıldı. Bu aşamadan sonra da imar tadilatı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kapısı çalındı. Ancak bu talep İBB'ye Elumatec Makina ve İnşaat'ın talebi olarak değil, Kızılay'ın talebi olarak geldi. Çünkü hazırlanan evraklarda mülkiyet bölümünde 'Kızılay' ifadesi kullanıldı.

İmar planlarında konut alanı olarak görünen yerin hem işlevinin hem de bina yapım koşullarının değiştirilmesi talep edildi. Öncelikle konut alanının otel alanına çevrilmesi istendi. Daha sonraki taleplerde ise daha büyük bina yapmak için izin talep edildi.

Var olan imar koşullarına göre bu alana ancak 2 emsal ve 21.5 metre yüksekliğinde bina yapılabiliyor. Bir başka ifadeyle yapılacak inşaat toplam 5 bin 92 metrekare ile sınırlandırılmış. İhaleyi kazanan Elumatec firması ise söz konusu alana 3 emsal inşaat izni isterken yüksekliğin ise serbest bırakılmasını talep etti. Yani bir başka ifadeyle inşaat alanının 5 bin 92 metreden 7 bin 359 metrekareye çıkartılmasını talep etti. Kafe ve restoranların yapılacağı terasın ve bodrum katlarının emsal dışında bırakılması da istendi.

İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Planlama Müdürlüğü söz konusu talep için değerlendirme yaptı. Raporunda ise bu değişiklik talebine karşı çıktı. Söz konusu plan teklifi kabul edilirse, trafik ve nüfus yoğunluğunu artırıcı, boğaz sulietini olumsuz etkileyici, emsal teşkil edici, çevresindeki fonksiyon ve yapılaşma koşullarına uyumsuz, plan niteliklerini bozucu niteliklere sahip olduğunun altı çizildi. Bu rapor önümüzdeki günlerde İBB Meclisi'ne gelecek. Eğer rapora rağmen imar tadilatı değişikliği kabul edilirse Akmerkez'e komşu yeni bir otel yapılmış olacak.

Kirası Akmerkez'deki 133 metrekarelik dükkan kadar

Elumatec söz konusu arsayı 25 yıllığına 35.5 milyon euro'ya kiraladı. Bu da yıllık 1 milyon 420 bin Euro demek oluyor. Aylık fiyat ise 118 bin euro. TL bazında ise aylık 254 bin 290 TL yapıyor. Kızılay'ın yerinin hemen karşısında ise Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Akmerkez bulunuyor. Burada ise kiralar son ekonomik krizden sonra metrekaresi 1.250 dolara indi. TL bazında 1.900 TL yapıyor. Bir başka ifadeyle Akmerkez'de 133 metrekarelik bir mağaza için ödenen kira bedeli karşılığında Kızılay'ın yeri kiralandı.

Elumatec kimdir?

Araziyi 25 yıllığına kiralayan Elumatec Makina AŞ'nin kökeni 1980'li yıllarda atıldı. Alümünyüm ve PVC üretimi yapan makinalar üretmeye başladı. Murat Makina adıyla kurulan şirketin ortakları ise Hulusi Bulduk ve Murat Buda. Şirket kısa zamanda büyüdü ve 75 ülkeye ihracat yapmaya başladı.
Öge Demirkan / Vatan


Geri Dön