Elumatec'in emsal değiştirme isteğine Kızılay'dan yanıt!
Kızılay, Akmerkez'in karşısındaki arsasını 25 yıllığına kiralayan Elumatec'in inşaat metrekaresini artırmak için İBB'ye başvurmasıyla ilgili olarak "Kiralanabilir alan artarsa kira gelirimiz aynı oranda artacak. Sözleşmede yazılı" açıklaması yaptı
Etiler'de Akmerkez'in karşısındaki Kızılay'a ait 2 bin 500 metrekarelik araziyi ihale ile alan Elumatec firmasının emsal değişikliği için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kapısını çalmasından sonra Kızılay'dan jet yanıt geldi. Kurum, "Gelir getirici yapının metrekaresinde artış olması durumunda sözleşme gereği aynı oranda kira bedeli de artacaktır" açıklaması yaptı.
Bölge ile ilgili sözkonusu imar değişikliği talebi dün VATAN Gazetesi'nde "Birileri emsal zengini olacak" başlığı ile verilmişti. İhaleyi düzenleyen Türk Kızılayı dün yaptığı açıklama ile sözkonusu gelişmelere açıklık getirdi. Kızılay sözkonusu ihalenin aslında 70.6 milyon euroya ihale edildiğine, güncellenmiş fiyatın 35 milyon 500 bin euro olduğuna dikkat çekti. Kızılay açıklamasında mevcut arsanın satış fiyatının ihale değerlendirmeleri sırasında 11 milyon euro olarak tespit edildiğine de dikkat çekildi ve şöyle devam edildi:
"Yapılacak gelir getirici yapının yatırım maliyeti yaklaşık 12.5 milyon eurodur. Bu bedel kiracı tarafından karşılanacak. Kiracı firma ayrıca kira bedellerine ilave olarak kurumumuza 3 milyon 25 bin euro da bağış yapmıştır. Akmerkez'deki işyeri kiraları proje değerlendirme esnasında kurumumuz tarafından incelenmiştir. 2 Temmuz 2009 itibarıyla Akmerkez'de metrekare kira bedellerinin 30-40 dolar olduğu görülmektedir."
Mültecilere 2.5 milyon TL
1960'lı yılların başından beri çoğunluğu Sovyetler Birliği, Romanya ve Bulgaristan'dan gelen mültecileri barındıran bina, 1977'de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından "mültecilerin her birinin kendi rızası ile terk edinceye kadar içinde yaşamaya devam etmesi" koşuluyla Türk Kızılayı'na devredilmişti. 1977'de söz konusu binada 109 aileden toplam 266 kişi yaşıyordu. Ancak yıllar içinde evlenme, vefat ve taşınma gibi çeşitli nedenlerle 2006'ya gelindiğinde aile sayısı 28'e, yaşayan mülteci sayısı ise 59'a indi.
Kızılay, binayı Birleşmiş Milletler satın alma kararı verdiğinde ise bu kişilerin barınma sorunu ortaya çıktı. Bu süreci Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Sorumlusu Metin Çorabatır şöyle anlatttı:
"Kızılay ile Birleşmiş Milletler arasındaki yapılan anlaşma çok net. Bu anlamda Kızılay'ın BM'nin izni olmadan işlem yapması imkansız. Uzun yıllar bizimle müzakere yapma isteğinde bulundular. Uzun süre direndik ama bu süreçte Kızılay'a da hak verdik. Çünkü ilk başta dağ başı olan alan gelişti ve değer kazandı. Bu süreçte Kızılay da binaya bakmadı ve bakımsızlaştı. Sonuçta Kızılay ile anlaşma masasına oturduk. 2006'da ise anlaştık. Anlaşmamıza göre orada oturan bütün mültecilere ev alacak parayı verme şartı üzerine anlaştık."
Kızılay'dan yapılan açıklamada ise 28 mültecinin barınma sorunun çözüldüğü ve her aileye 90 bin TL ödeme yapıldığı belirtildi. Buna göre Kızılay binayı boşaltmak için 2.5 milyon TL harcadı.
Öge Demirkan/Vatan
Elumatec, arsasının emsalinin arttırılması için başvurdu