Dekorasyon

Elvin Tekstil yanmayan perde üretiyor!

Bursa'da, siparişlere göre özel projeler üreten firmanın, güç tutuşan, ateşe dayanıklı, antibakteriyel, antialerjik, leke itici, kendini temizleyen, koku gideren teknik tekstil ürünü perdeleri, Çin'in de aralarında bulunduğu 82 ülkeye satıyor....

Elvin Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Canan Sönmez,  yaptığı açıklamada, otel ve hastaneler ile gezi gemisi, tren, deniz otobüsü ve yat gibi deniz, demir ve hava yolu taşımacılığı yapan araçların ihtiyacı olan özel kriterlere sahip, teknik tekstil ürününü perde ve döşemelik kumaşlar ürettiklerini söyledi.


Perdelik ve diğer dekorasyon kumaşlarında, sipariş üzerine proje bazlı çalıştıklarını ancak stoğunu tuttukları tek özel koleksiyonun, çocuk odalarına yönelik antibakteriyel ürünler olduğunu anlatan Sönmez, kullanım alanlarına göre, projelerin kimisinde ateşe dayanıklı, kimisinde antibakteriyel ya da diğer özelliklerin öne çıktığını vurguladı.


Sönmez, ağırlıkla kamuya açık alanlarda tercih edilen teknik tekstil ürünü perdelerin, artık nihai tüketicilerin de ilgisini çekmeye başladığını ifade ederek, "Teknik tekstil ürünü kumaşlar gittikçe ön plana çıkmaya başladı ancak bu yavaş yavaş nihai tüketiciye de ulaşmaya başladı. Şu anda yoğun olmasa da bu talepler var. Bana göre gelecek belki 5-10 yıl içinde nihai tüketici de bunu talep edecek" dedi.


Dünyaya ürün satmanın yolunun, katma değeri artırmak ve Ar-Ge'ye ağırlık vermekten geçtiğini dile getiren Sönmez, 5 kıtada 82 ülkeye ulaştıklarını ve ürünlerini pazarladıklarını bildirdi.


Sönmez, kaliteli, yüksek teknoloji ürünlerinin dünyanın hemen her yerinden talep gördüğünü aktararak, "Çin de dahil olmak üzere, Arap ülkeleri, Uzakdoğu, Amerika, yani Avrupa dışında teknik tekstil açısından gelişen talepkar ülkeler şu anda. Çin'e 8-9 yıldır ihracat yapıyoruz. Çin pazarına çok sıcak bakmalıyız; ihracat açısından büyük, inanılmaz bir potansiyel. Bunun yanı sıra bana göre, Çin ile partner olmalıyız" ifadesini kullandı.


En fazla tercih edilen kumaş türleri

Talebin yoğun olduğu ürünlere de değinen Sönmez, "Şu anda en çok 'güç tutuşur' dediğimiz, gerek apre gerekse iplikten olan kumaşlar çok revaçta. Otel projelerinin olmazsa olmazı ve mutlaka bu kriter isteniyor. Bunun yanı sıra leke itici olanlar, yüzeyi leke tutmayan, silinebilir ve antibakteriyel olanlar da tercih ediliyor" diye konuştu.


Sönmez, bu ürünler arasında özel bir yeri olan ancak pazarını yeni oluşturmaya başlayan "kendini temizleme" özelliğine sahip ürünlerine de dikkati çekti.


Geliştirdikleri "yeşil koruma" sistemiyle perdelerin kendini temizleme özelliği bulunduğu bilgisini veren Sönmez, şöyle devam etti:


"Kendini temizleyen perdeyi çıkaralı 6 yıl oldu sanırım ama yeni yeni daha pazar bulmaya başladı. Tekstilde dünyadaki bir ilk. Herkesin sıkıntısıdır, perde yıkamak herkes için zuldür. Buradan yola çıkarak oluşturduğumuz bir buluştu bu. Daha yeni yeni öğreniliyor. Aslında yıkamıyorsunuz, biyolojik, organik kaynaklı lekeleri, zeytinyağı da dahil olmak üzere ortamdaki ışık ya da güneş ışığından hareketle kendini temizlemeye başlıyor ve leke kendi içinde yok oluyor. Dolayısıyla yıkamaya da gerek kalmıyor. Bunlara, 'yıkama gerektirmeyen perdeler' de diyoruz."


Ses yalıtımı sağlayan duvar kumaşı

Ürettikleri duvar kumaşlarının da perdelerdeki gibi silinebilir, antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu belirten Sönmez, bunun aynı zamanda "ses yalıtımı" da sağladığını aktardı.


Türkiye'de duvar kumaşında ilk üretici olduklarını öne süren Sönmez, "Bu duvar kumaşı aynı zamanda hem antibakteriyel özelliğe sahip hem silinebilir hem de ses yalıtımı sağlıyor. Ayrıca kullanımı da kaplaması da çok kolay. Esnek olduğu için yapıştırması da kağıda göre çok avantajlı. Kağıtta yırtılma oluyor ama kumaşta yırtılma, zedelenme oluşmuyor, dayanım süresi daha fazla" değerlendirmesinde bulundu.


Üretimlerinin yüzde 30-35'lik kısmını teknik tekstil ürünlerinin oluşturduğunu ancak bu alanın hızlı bir şekilde büyüdüğünü vurgulayan Sönmez, gelecekte proje bazlı bu ürünlerin kullanım alanları ve pazarının daha da artacağını sözlerine ekledi.


Hürriyet