Genel

Emaar'dan Türkiye ve Azerbaycan yerine Ermenistan’a jest!

Ortadoğu’nun en büyük gayrimenkul şirketlerinden biri Emaar, 21 Eylül’de Burj Khalifa’yı Ermenistan bayrağı ile renklendirdi. Şirket, Türkiye ve Azerbaycan'ı ise es geçti.

Dünya Gaztesi köşe yazarı Kerim Ülker, bugünkü yazısında Ortadoğu’nun en büyük gayrimenkul şirketlerinden biri Emaar'ın Ermenistan'a yaptığı jesti kaleme aldı. İşte o yazı...

Ortadoğu’nun en büyük gayrimenkul şirketlerinden biri Emaar. 7 bin çalışanı bulunan şirketin en önemli hissedarı ise Dubai Emiri Al Maktoum. Ürdün, Hindistan, Pakistan, Fas, Lübnan, Mısır, Suudi Arabistan ve ABD’de projesi olan Emaar için en özel ülkelerden biri de Türkiye. Toskana Vadisi Projesi ile Türkiye’ye adım atan Emaar’ın İstanbul’daki portföyünde The Address Residence Skyview, The Address Residence, Emaar Square Heighst, Emaar Square Residence ve Emaar Square AVM’si bulunuyor. Toplam 6 projesi bulunan Emaar’ı dünyaya tanıtan proje ise Burj Khalifa kulesi. 828 metre yüksekliğiyle bir dönem Dubai Hükümeti’ni iflasın eşiğine getiren Burj Khalifa, hatırlayacağınız üzere Abu Dabi Emiri tarafından finanse edilerek 2009 yılında tamamlanmıştı. Bu kulenin en dikkat çeken özelliklerinden biri de dünyanın en büyük ışık oyunlarına sahne olması.

Emaar yönetimi, özel günlerde Burj Khalifa’yı bayrak ve resimlerle donatır, o ülkelere kutlama ve başsağlığı mesajı iletir. Hayatını kaybeden dost ülkelerin liderleri, terör saldırıları, bağımsızlık günü kutlamaları, özel günler ve ülkeyi ziyaret eden devlet liderleri onuruna kutlama veya başsağlığı göstergesi olarak Burj Khalifa renklendirilir. Etiyopya veya Rusya devlet başkanlarının ziyaretleri, Gandhi’nin ölüm yıldönümü, Çin Yeni Yılı, Belçika gibi Avrupa ülkelerindeki terör saldırıları…

Belçika’daki terörü kınadı, Türkiye’yi unuttu

22 Mart 2016’da Belçika’nın başkenti Brüksel’de metro istasyonu ve havalimanı saldırılarında 33 kişi ölmüş, 250 kişi yaralanmıştı. Emaar Yönetimi, Burj Khalifa’yı Belçika bayrağı ile ışıklandırarak terörü kınama ve başsağlığı dileklerini göstermişti. 28 Haziran 2016’da bu kez terör İstanbul’da kendini göstermiş Atatürk Havalimanı’ndaki silahlı ve bombalı saldırılarda 45 kişi hayatını kaybetmiş, 236 vatandaşımız da yaralanmıştı. Almanya’dan Fransa’ya birçok ülkedeki sembol yapılara Türkiye bayrağı çekilerek teröre lanet okunmuştu. Brüksel’deki teröre tepki veren Emaar Yönetimi, İstanbul’daki saldırıları terör olarak görmemiş olacak ki Burj Khalifa kulesi için Türk Bayrağı çekmeyi unutmuştu.

Zira Emaar yönetimi, yıllardır dost ve kardeş ülkelerin bayraklarını bağımsızlık ve kurtuluş gününde Burj Khalifa’ya yansıtırken, Türkiye’yi 29 Ekim’lerde es geçiyordu. Emar, geçtiğimiz hafta kutladığımız Cumhuriyetimizin 97’nci yılında olduğu gibi yine Türkiye Bayrağı koymadı.

Hatta nedense bu kez sadece Türkiye’yi değil, Azerbaycan da unutulmuştu. 28 Ekim 1991’de bağımsızlığını ilan Azerbaycan, 29’uncu yılını kutluyordu.

İlk kez Güney Kıbrıs ve Ermenistan bayrağı dalgalandı

Türkiye’yi unutmasını anlayabiliyorum. İki ülke arasındaki ilişkiler geçmişteki gibi iyi değil ama geçmişte de Emaar, Türk bayrağını nedense kutlama veya anmalarda es geçiyordu. Peki, Azerbaycan’ı neden unutmuştu?

İşte onun cevabını yine Emaar veriyor: Azerbaycan’ın işgal altındaki toprağı Dağlık Karabağ’da Ermenistan’a karşı savaş veriyor...

Çünkü Emaar ilk kez bu yıl 21 Eylül’de Burj Khalifa’yı Ermenistan bayrağı ile renklendirmişti. Daha önce bu tür bir olay yaşanmadığı için ilgimi çekti bu konu. Araştırınca sadece Burj Khalifa değil, ADNOC Tower başta olmak üzere Emirliğe ait resmi kurumların neredeyse tamamı Ermenistan bayrağı ile ışıklandırılmıştı.

Kısa bir bilgi daha: Emaar ve ana ortağı Dubai Hükümeti, bu yıl bir ilk daha yaptı ve Burj Khalifa’ya 1 Ekim’de bağımsızlık gününü kutlayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bayrağını yansıttı. Hem de Türkiye’nin Akdeniz’de yalnız bırakıldığı bir dönemde…

Türkiye’de 6 farklı yatırımı bulunan Emaar’ın bu davranışını anlamış değilim doğrusu?