05 / 05 / 2024

Emek Sineması'nın yıkılması şart değil!

Emek Sineması'nın yıkılması şart değil!

'İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi' adlı grup, sinemanın iddia edildiği gibi yıkık dökük olmadığını fotoğraf makineleriyle görüntüledi



Yıkılsın-yıkılmasın tartışmaları aylardır süren Emek Sineması'nı 'çürük, kirli, hasarlı' diye nitelendirenlere itiraz geldi. 'İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi' adlı grup, sinemanın iddia edildiği gibi yıkık dökük olmadığını fotoğraf makineleriyle görüntüledi

Tarihi Emek Sineması'nın yıkılarak yenilenmesi projesinin İstanbul 9. İdare Mahkemesi'nce durdurulmasının ardından, önceki gün bilirkişi heyeti sinemada incelemelerde bulundu. Keşfe müdahil olmak isteyen ancak talepleri reddedilen 'İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi' adlı 50 kişilik grup, 'Emek bizim İstanbul bizim' pankartı açarak İstiklal Caddesi Yeşilçam Sokak üzerindeki Emek Sineması önünde bilirkişileri protesto etti.

YIKILMASI şžART DEĞİL
'Hepimiz bilirkişiyiz' sloganlarıyla içeri giren grubun çektiği fotoğraflar, sinemanın son halini de açıklığa kavuşturdu. Fuaye salonunda 2009 Film Ekimi'nin afişleri asılı, sinemanın perdesi ve koltukları yerli yerinde duruyordu. Grup adına açıklama yapan Mimarlar Odası İstanbul şžubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, sinemanın 'aslanlar gibi' yerinde durduğunu ve şu anki durumunun küçük bir tadilatla çözülebilir olduğunu belirtti. Mimarlar Odası olarak yıkım kararını mahkemeye taşıdıklarını ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vererek bilirkişi heyeti oluşturduğunu aktaran Yapıcı, 'İtiraz hakkımız saklı kalmak kaydıyla bilirkişi ve yargıya güveniyoruz' diye konuştu.

El feneriyle 'karanlık' keşif
Sanatsever grup, bilirkişi heyetiyle incelemede bulunan Kamer İnşaat'tan Mimar Fatih Kesgün'ün resmi bir sıfatı olmadığının da altını çizdi. Keşif, binada elektrik olmaması nedeniyle el fenerlerinin yardımıyla zifiri karanlıkta gerçekleşti. Varyete, 'Sivil polis eşliğinde korunan heyetin itirazlarımıza rağmen Kesgün'ü aralarından çıkarmamış olması, bu karanlık keşifle ilgili kafamızdaki soru işaretlerini iyice belirginleştirdi' diye konuştu. Mimarlar Odası'ndan alınan bilgiye göre, sosyal güvenlik kurumu binası olan yapı tamamen Kamer İnşaat'a bırakılmış durumda.

Günay yıkılacağını açıklamıştı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, nisan ayında, sinemanın aslına sadık kalınarak bir kot yukarıya taşınacağını belirtmişti. Günay, İstanbul Film Festivali'nin açılışının burada yapılmamasının nedenini, 'Ben bu kirli koltuklarda, o yağlı ortamda oturmaktansa yenilenmiş salonda oturmayı tercih ederim. Dua edelim de, yargısal bir girişimde bulunulmasın; bir an önce bitirelim' diye açıklamıştı. Sabah Gazetesi yazarı Hıncal Uluç'un köşesinde, Emek Sineması'ndan, 'Zaten çökmüş. Bir leş. Bir fare yuvası' diye bahsetmesi de tartışmalara neden olmuştu.

Emine ÖZCAN/Akşam


Geri Dön