Emek Sineması'nın yıkımı, kördüğüm halini aldı!
Kültür Bakanı Günayın Emek Sineması yıkılmayacak, aynen korunacak. Raporları inceleyin demecinden sonra projeyi dava eden Mimarlar Odası Büyükşehir Şubesi dün basın toplantısı düzenledi
Kültür Bakanı Günayın Emek Sineması yıkılmayacak, aynen korunacak. Raporları inceleyin demecinden sonra projeyi dava eden Mimarlar Odası Büyükşehir Şubesi dün basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odasının açıklamalarından yola çıkarak tarihi sinemayı yıkılma noktasına getiren süreci inceledik...
Tarihi Emek Sineması için sivil toplum örgütleri yarın bir eylem daha yapacak.25 YILLIĞINA HİBE EDİLDİ
Emek Sineması için tehlike çanları ne zaman çalmaya başladı
Kamu malı olan Emek Sineması ve Cercle Dorient (Serkildoryan ) bloğu Emekli Sandığı tarafından 1993 yılında 25 yıllığına Kamer İnşaata hibe ediliyor. Kamer İnşaat, Emek Sinemasının altının otopark , Serkildoryanın ise otel olacağı bir proje hazırlıyor. Bu projeye yargı dur diyor. Mimarlar Odası o dönemde bloğun korunması gerektiğini, binaların sağlam durumda olduğunu, restorasyon için harcanacak tutarın binanın bir yıllık kirasını geçmeyeceğini belirten bir rapor hazırlıyor.
Emek Sinemasının bulunduğu blok tekrar gündeme nasıl geldi
2005 yılında çıkan Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun, Emek benzeri yapılar için yıkım yolunu açtı. 2006da Beyoğlu ve çevresi, yenileme alanı ilan edildi. Ekim 2009da altında Sosyal Sigortalar Kurumu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve İstanbul 2010 Kültür Başkentinin logoları olan bir proje, Yeşilçam Sokak Sürdürülebilir Kentsel Gelişim ve Yenileme Projesi adıyla Anıtlar Kuruluna geliyor.
SİNEMA ÜST KATA TAŞINACAK
Projede ne var
Serkildoryanın restorasyonun yanı sıra Emek Sinemasının yapılacak bir alışveriş merkezinin en üst katına taşınması projede yer alıyor. Yapılması planlanan projede 23 bin 500 metre karenin 16 bin 500 metrekaresi ticari işlere ayrılmış durumda. Anıtlar Kurulunda gözlemci olarak bulunan Mimarlar Odasından Mücella Yapıcının tanıklığına göre Kamer İnşaatın bu kurumların logolarıyla kullanılan projesi, Anıtlar Kurulunda Ey Emek Sineması, yüksel ki yerin bu yer değildir cümleleriyle alaya alındı.
Proje Anıtlar Kurulundan nasıl onay aldı
İstanbul Teknik Üniversitesinin döner sermayesinden kullanılarak hazırlanan bir rapor, onayın yolunu açtı. Bu rapor, sadece Kamer İnşaatın avan projesini inceleyen bir çalışma olmasına rağmen Anıtlar Kurulu avan projeyi bu rapor dolayısıyla kabul etti. Mücella Yapıcıya göre bu, yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan durumu olarak özetlendi. Raporda imzası bulunan isimlerden İTÜden Prof. Kutgün Eyüpgillerin projenin danışma kurulunda bulunması da kafaları karıştıran bir başka detay.
İKİ OLUMSUZ GÖRÜŞE RAĞMEN
1 Aralıkta son gelişmelerin yaşandığı dava süreci nasıl ilerledi
12 Mart 2010da Mimarlar Odası, Kültür Bakanlığına projenin iptalini talep eden bir dava açtı. 24 Mayıs 2010da mahkeme, projenin yürütmesini durdurdu ve bilirkişi raporu istedi. Bilirkişilerin teftiş incelemesi sırasında Kamer İnşaat yetkilileri güçlük çıkardı. Bilirkişiler Serkildoryan ve Emek Sinemasını karanlıkta inceleyebildi. Bu incelemede üç bilirkişiden ikisi Emek Sinemasının kültür mirası olduğunu belirterek, projenin uygun olmadığı yönünde rapor verdi. Üçüncü bilirkişi Suat Çakır ise İTÜnün raporuna dayanarak projenin mahsuru olmadığını belirtti. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Mimarlar Odası bu karara itiraz etti.
Kültür Bakanı Ertuğrul Günayın sürece tepkisi nasıl oldu
Aralık 2009da Atilla Dorsaya yaptığı açıklamalarda Günay, Emek Sinemasının Nisan ayındaki İstanbul Film Festivaline yetişeceğini ve yıkımın söz konusu olmadığını söyledi. Ardından 2010 yılında yaptığı diğer bir açıklamada Bu yıl festivalin açılışını Beyoğlunda yapamadık ama ben bu kirli, oturulmaz koltuklarda o yağlı ortamda oturmaktansa bir-iki yıl sonra yenilenmiş salonda oturmayı tercih ederim. Dua edelim de, yargısal bir girişimde bulunulmasın; bir an önce bitirelim dedi. Günay son açıklamasında ise raporların incelenmesini salık verdi ve bu projenin yıkım olmadığını tekrarladı.
İKSVNİN TEKLİFİ UMUT VERDİ
Proje yıkım mı demek
Mimarlar Odasına ve projeye tepki veren binlerce insana göre proje, yıkım anlamına geliyor. Emek Sinemasının sökülerek, yapılacak yeni bir binanın üst katına bir kopyasının inşa edileceği proje, Emek Sinemasının korunması ve yıkılmaması demek değil. Mimarlar Odası dünkü toplantısında da projenin Venedikin de dahil olduğu protokollere aykırı olduğunu ve bunun dünyanın dört bir yanında yıkım olarak kabul edileceğini vurguladı.
Sivil toplum kuruluşları olaylara nasıl tepki verdi
Projenin ortaya çıkmasından itibaren Emek Sineması yıkılmasın konulu çok sayıda yürüyüşe aralarında yönetmenler ve oyuncuların da bulunduğu binlerce insan katıldı. Emek Sinemasının olduğu yerde korunmasını ve bir film merkezine dönüştürülmesini isteyen mektubu 7 bin kişi imzaladı.SİYAD Onursal Başkanı Atilla Dorsay, Emek Sinemasına kazma vurulduğu gün gazeteciliği bırakacağını açıkladı.
Kültür Sanat kurumlarından nasıl tepkiler geldi
Önceki gün yaptığı açıklamada İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Emek Sinemasıyla ilgili bir proje hazırlamak için taraflardan süre istedi. Mimarlar Odasındaki toplantıda İstanbul Film Festivali direktörü Azize Tanın da tekrarladığı bu öneriyi Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Deniz İncedayı Çok memnun oluruz cümlesiyle karşıladı.
Emek için büyük yürüyüş yarın!
Emek Sinemasını yıkacak projeye karşı çıkanlar, yarın Emeki olduğu yerde yaşatmak için bir kez daha yürüyecek. Emek Sinemasının geleceğinin kamuoyunun direnme gücüne bağlı olduğunun belirtildiği çağrıya göre, yürüyüş saat 16.00da Taksim Meydanında başlayacak ve Emek Sinemasının önüne kadar devam edecek. 17.30da yapılacak basın açıklamasının ardından müzik dinleyerek, sohbet ederek, sessiz sinema oynayarak Emek Sinemasının önünde sabahlanılacak.
Milliyet
'Koruma kurulu, raporu görmeden karar verdi'
Emek Sineması ile ilgili İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın 'zaman verin çözüm önerisi getirelim' açıklamasından sonra dün de Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'nden Mücella Yapıcı, düzenlediği basın toplantısıyla çeşitli açıklamalarda bulundu. Yapıcı, Emek Sineması'yla ilgili 'yıkım sürecinin' 1990'larda başladığını hatırlatıp, "Emek Sineması'nın mülkiyeti Emekli Sandığı'na aitti. 1993'te 25 yıllığına Kamer İnşaat'a kiralandı. Mahkemeye sunulan protokol bu. Hikaye de burada başlıyor. Sözleşme süresi 2018'de doluyor. Hiçbir şirket beş altı yıllığına böyle bir yükün altına girmez. Eğer başka bir sözleşme imzalandıysa bilmiyoruz. Mahkemeye sunulmadı"dedi. Yapıcı, Emek'in yıkılmak istendiği anlatıp "Bu projenin sahibi Beyoğlu Belediyesi, onay veren de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı koruma kurulları" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bahsettiği ama kamuoyuna sunulmayan raporun İstanbul Teknik Üniversitesi Döner Sermaye İşletmeleri tarafından hazırlandığı söyleyen Yapıcı, raporda öncelikli olarak Emek'in olduğu gibi korunması gerektiğinin vurgulandığının altını çizdi. Ayrıca Kültür Bakanlığı'na bağlı koruma kurulunun Emek'le ilgili projeye onayı 10 Ekim 2009'de verdiğini ama raporun 8 Mart 2010'da hazırlandığını söyleyip "Kurul projeye, teknik rapordan yaklaşık 5 ay önce onay vermiş" dedi.
Sabah