Emekevler'de kentsel dönüşüm yargıya taşınacak!
Emekevler'de kentsel dönüşüm yargıya taşınacak. Depremde hasar gören evinden çıkarak Emekevler'e yerleşen İlker Çakar, mahallede altyapı çalışmasının yeni tamamlandığını anlattı ve kentsel dönüşüme karşı olduklarını söyledi.
Sedat Doğan, "Apartman dairemizi kapattık, sırf bahçeli evde oturmak için kayınvalidemin yanına taşındık" ifadelerini kullandı.
Emekevler'deki kentsel dönüşüm projesine karşı vatandaş ayağa kalktı. Evlerinde yaşamaya devam etmek isteyen halk, "Gerekirse konuyu yargıya taşırız" diyor Kartepe Emekevler Mahallesi'nde kentsel dönüşüm uygulanması için düğmeye basıldı, mahalle sakinleri ayağa kalktı.
Vatandaşların gösterdiği tepki üzerine Kartepe Belediyesi'nden açıklama geldi.
Belediyenin basın yayın ve halkla ilişkiler müdürü Deniz Dalgıç, ortada kesinleşmiş bir proje olmadığını belirterek, "Kesinleşmiş bir karar yok. Böyle bir proje resmi olarak gündemde olmadığı için bir bilgi vermemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.
ÖN HAZIRLIK VAR
Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez'in açıklamalarını sorduğumuz Dalgıç, "Başkanımızın çeşitli yerlerde yaptığı açıklamaları oldu. Bu çerçevede konu gündemde" dedi. Dalgıç, belediyenin farklı birimlerinde konuyla ilgili ön hazırlık çalışmaları yapıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Tabi ki müdürlüklerimizin ön hazırlık çalışmaları var.
imar müdürlüğümüzün de ön çalışması olabilir. Ama bu kesinleşmiş bir proje değil. Projeler için önce ön hazırlık çalışmaları yapılır, araştırılır. Sonra karar alınarak uygulamaya konulur." Dalgıç, Emekevler sakinlerini kapsayan anket yapılması konusunda net bir karar olmadığını da söyledi.
YARGIYA GİDERİZ
Mahalle halkı ise projeye tepkili. Emekevler sakinleri, uygulamanın rant amaçlı olduğunu düşünüyor. Fesleğen Sokak'ta oturan Reşat Özcan, "Kentsel dönüşüme kesinlikle karşıyız. 1999 Depremi'nde buradaki evlerde hiç hasar olmadı. Su basması olayı meydana gelmiyor. Altyapısı tamamlandı.
Sokaklar düzgün. Ama burada bir rant var" diye konuştu. Özcan, 1 974 yılından beri Emekevler'de oturduklarını belirterek, "Bahçeli evde oturmak bir tercihtir. Çoluk çocuk oturuyoruz. Apartman istemiyoruz, gerekirse yargı yoluna gideriz" dedi.
MİLLETE RAĞMEN YAPILAMAZ
Fesleğen Sokak'ta oturan ilker Çakar ise Emekevler'e depremden sonra taşındığını ve müstakil evde kalmaktan memnun olduğunu anlattı. Çakar, "Asilkent'te oturuyorduk, bina depremde orta hasar aldı ve buraya taşındık. Evime 1 20 bin lira masraf yaptım. Biz kentsel dönüşüm istemiyoruz.
Daha iki sene önce oturma izni aldım. Bu nasıl bir iştir? Millete rağmen böyle bir proje yapılamaz. Altyapı daha 5 yıl önce yenilendi" şeklinde konuştu.
KİRACI DA RAHATSIZ
Emekevler'de kiracı olan Fatma Süzer de kentsel dönüşüm tartışmasından rahatsız.
Süzer, kentsel dönüşüm uygulamasına şu sözlerle karşı çıktı: "10 senedir bu semtteyiz. Apartman yaşamını sevmediğimiz için burada oturuyoruz. Aslen İzmitliyiz, çarşı çocuğuyuz ama sevdiğimiz için buraya yerleştik. Dışarıdan gelenler 'burası yazlık mı?' diye soruyor. Emekevler öyle bir yer. Merkezi konumda, ulaşım rahat, böyle bir yere dokunulmasına karşıyız. Kentsel dönüşüm istemiyoruz."
APARTMANDA YAŞAYAMAYIZ
Mahalle sakinlerinden Sedat Doğan ise 8 yıldır Emekevler'de oturduğunu anlattı ve şöyle konuştu: "Apartman dairemizi kapatıp buraya, kayınvalidemin yanına yerleştik. Bu bir tercih.
Kentsel dönüşüm istemiyoruz. Müstakil evi verip apartman dairesi almayı kimse istemez.
Bakın şuraya, bahçem var, çardağım var, üstümde altımda kimse oturmuyor. Başkan buraya baraka demiş. Bir bakın Allah için bu evlerde baraka tipi var mı? Bahçeli eve alışan kişi apartmanda kolay kolay yaşayamaz." BİZİM EVLERE Mİ KALMIŞ?
75 yaşındaki Özcan Akdağ da kentsel dönüşüme karşı çıkan mahalle sakinlerinden.
Kızının AKP'de yönetici olduğunu belirten Akdağ, "Biz kentsel dönüşüm istemiyoruz.
Ben apartman dairesinde oturmaya karşıyım.
1979'da kooperatifle geldik buraya. Siz mahallemizi yazın görün hele. Ne istersek ekebiliyoruz. Yazın dışarıda oturuyoruz. Yahu hükümet bizim evlere mi kalmış?" diye sordu.
MAHALLELİ ÖRGÜTLENİYOR
Emekevler Mahallesi, eski mahalle geleneklerini yaşatan bir yer. Bu nedenle kentsel dönüşüm tartışması başlayınca, mahalleli hemen bir araya gelmiş. Mahallede imza toplamaya başlayan İsmail Seymen, imza sayısının sürekli arttığını söylüyor. Seymen, dernek ya da platform kurmaya hazır olduklarını anlattı.
Bizim Kocaeli