Ekonomi

Emekli aylığı bekleyenler dikkat! 3600 gün ile emekli olanlar ne kadar maaş alacak?

EYT düzenlemesinde aranacak prim gün sayısı ile 5000 bin gün mü yoksa kademeli prim sistemi mi aranacağı henüz netleşmedi.Yaş şartının aranmaması durumunda prim günlerini 3600 güne tamamlayanların da emekli olması gündeme gelecek

Yasal mevzuata göre belli bir yaşın üstünde olanlar 3600 gün ile emekli olabiliyor. Yaş şartının aranmaması durumunda prim günlerini 3600 güne tamamlayanların da emekli olması gündeme gelecek.

EYT kapsamında prim gün sayısı yetmeyen ancak işe başlangıç tarihi, aranacak şartlara uyan ve doğum ya da askerlik borçlanmasıyla prim gün sayısını 3600 güne yükseltenler de emekliliğe hak kazanacak. Peki 3600 gün ile emekli olanlar ne kadar maaş alacak? İşte Posta Gazetesi SGK Uzmanı Ekrem Sarısu, okuyucularından gelen bu konudaki soruyu yanıtladı.

SGK'lı ve 4A statüsünde olmak gerekiyor

Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar, prim günleri normal emeklilik için yeterli değil ise eksik prim günüyle ve daha geç yaşta emekli olabilirler. 3600 prim günü üzerinden emekli olabilmek için öncelikle SGK 4A statüsünde sigortalı olmak gerekiyor. İlgili mevzuata göre kadınlarda  50, erkeklerde ise 55 yaşını doldurmuş olmak, 15 yıldan beri sigortalı bulunmak en az 3600 gün sigorta primi yatırılmış olması şartları aranıyor. EYT düzenlemesiyle yaş şartı tamamen kalktığında prim gün sayısını 3600'e tamamlayanlar da emekliliğe hak kazanacak.

3600 prim günü ile ne kadar emekli aylığı bağlanır?

Posta Gazetesi Yazarı Ekrem Sarısu, okuyucusundan gelen "Askerlik borçlanması yaparak 10 Ocak 2023 tarihi itibarıyla 3600 gün primim doldu. Şeker ve tansiyon hastasıyım. Emekli olmaya şartlarım tutuyor. Ne kadar maaş bağlanır" şeklindeki soruyu yanıtladı.

Okuyucusunun 3600 günle veya malulen emekliliğe hak kazandığının anlaşıldığını belirterek, emekli aylığı hesaplanması için prim ödeme dönemlerinin ve üstünden prim hesaplanan kazanç tutanlarının bilinmesi gerektiğini ifade eden Ekrem Sarısu, asgari ücret üzerinden ödenen primler üzerinden yapılacak hesaplamaya, ilgili kişiye taban emekli aylığının bağlanacağını. Taban aylığın da 2023 yılı için Hazine desteği ile birlikte 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya yükseltildiğini hatırlattı.