27 / 09 / 2024

Emekli çalışanların maaşlarında 'yanlış kod' krizi! Aman dikkat: Bunu yaparsanız maaşını kesilir! 

Emekli çalışanların maaşlarında 'yanlış kod' krizi! Aman dikkat: Bunu yaparsanız maaşını kesilir! 

Türkiye’de 16 milyondan fazla emekli, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) aylık alıyor ve bu emeklilerin bir kısmı sigortalı olarak çalışmayı sürdürüyor. Bu ayrıntıyı gözden kaçıran emekli çalışanların maaşları kesiliyor. İşte o uyarı...




Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden binlerce kişinin, emekli aylıklarının kesilmemesi için dikkat etmeleri gereken önemli ayrıntılar bulunuyor. Türkiye’de 16 milyondan fazla emekli, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) aylık alıyor ve bu emeklilerin bir kısmı sigortalı olarak çalışmayı sürdürüyor. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; emekli çalışanların sigorta prim kodlarının yanlış kullanılması, aylıklarının kesilmesine sebep olabiliyor. 

Emekli çalışanların maaşlarında yanlış kod krizi! Aman dikkat: Bunu yaparsanız maaşını kesilir! 

YANLIŞ KOD ÇALIŞANLARIN EMEKLİ MAAŞLARINI RİSKE ATIYOR

Emekliliğin ardından çalışmaya başlayanların sigortalarının, şveren tarafından “02 kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi” üzerinden kaydedilmesi gerekiyor. Fakat yanlışlıkla “01 kodlu Tüm Sigorta Kolları” kullanılırsa emekli aylığı bir zaman sonra kesilebilir. Bu kod farkı, çalışırken ödenen prim türünü belirler ve yanlış bir kod emeklinin aylığını riske atar. 

SGK Uzmanı Emin Yılmaz, işverenin primleri yanlış yatırması halinde emekli çalışanların hemen sigortalarını yapan şirkete başvuru yaparak, hatanın düzeltilmesini talep etmelerini tavsiye ediyor. 

Emekli çalışanların maaşlarında yanlış kod krizi! Aman dikkat: Bunu yaparsanız maaşını kesilir! 

KESİNLEN AYLIKLAR 20-25 GÜN İÇİNDE İADE ALINABİLİYOR 

İşveren müdahalede bulunduktan sonra SGK’ya başvuruda bulunarak durumu bildirmeleri ve maaşlarının kayıp olmadan ödenmesini talep etmeleri gerekli. Bu süreçte kesilen aylıklar, genellikle 20-25 gün içinde geri alınabiliyor. 

Eylül 2024'ten itibaren iş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle, Tüm Sigorta Kolları için uygulanan prim oranına yüzde 0,25 ekleme yapılacağı ifade ediliyor. 

Bu sebeple, emekli çalışanların doğru prim koduyla sigortalandıklarından emin olmaları, aylıklarının kesintisiz yatırılması için büyük öneme sahip oluyor.

Emekli çalışanların maaşlarında yanlış kod krizi! Aman dikkat: Bunu yaparsanız maaşını kesilir! 

EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK? 

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, 2025 yılı için memur, emekli ve asgari olarak uygulanan zam tahminlerini Habertürk’te tek tek duyurdu. 

Erdursun'un aktardığı bilgilere göre; en düşük emekli aylığının mevcut 12 bin 500 Türk Lirası’ndan yüzde 20'lik bir artışla 15 bin Türk Lirası’na yükseleceğini öngördüğünün altını çizdi. Ayrıca, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için de yüzde 13,5 ile 15 arasında zam yapılacağına dikkat çekti. Özgür Erdursun, Genel olarak, geçmiş senelerdeki  yüksek artış oranlarının yeri daha makul ve bütçe zam oranlarının alacağının altını çizdi. 

1 gram altın 2.957 TL oldu! Çeyrek altın, tam altın, Ata lira bugün kaç lira? 21 Eylül 2024 altın fiyatları

Akaryakıt fiyatları yılbaşından beri 96 kez güncellendi: 23.3 TL'lik benzine 41.5 TL ödeniyor! Yeni zam da kapıda! 

Kiralar raydan çıktı! 6 ayda 2 katına çıkan fiyatlar kiracıları araba ve tarlasından etti!

 


Geri Dön