Ekonomi

Emekli ikramiyelerini bekleyenlere duyurulur! İkramiyeler için önemli karar!

Emekli ikramiyelerini milyonlarca kişi bekliyor. Sabırsızlıkla beklenen emekli ikramiyeleri için önemli bir karar alındı. İşte detaylar!Ödemeler Sosyal Güvenlik Kurumu’na iade edildi

Emekli ikramiyesi alacak olan vatandaş, yıl sonunda kötü bir haberle karşılaştı. Ödemeler Sosyal Güvenlik Kurumu’na iade edildi.

İşte ayrıntılar…

Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulunan pek çok vatandaş, 2020 yılında emekli olduğunu, kat sayı artışından meydana gelen ikramiye farkı alacağının ise e-Devlet Kapısında tanımlı ödeme işlemleri hesabına gönderildiğini söyledi. Ama ödemeden haberinin olmaması nedeniyle paranın yıl sonunda Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) iade edildiği bildirildi.

Durumdan çok sonra haberi olduğunu dile getiren başvurucu, talebi üzerine 2022 yılında paranın hesabına gönderildiğini ancak geçen süre zarfında mağdur olduğunu belirtti. Başvurucu, ödemeye dair SGK tarafından bilgilendirme yazısı yazıldığı söylenmiş olmasına rağmen kendisine konu hakkında herhangi bir bilgilendirme yazısı ulaşmadığını da ifade etti.

KDK, ilgili kanuna göre yapılan fark emekli ikramiyesi ödeme işlemlerine dair ilgili kişilere bu hakkın hatırlatılmasını ve ödeme bildiriminde bulunulmasını temin etmek için mevcut uygulamanın gözden geçirilerek gerekli olan tedbirlerin alınmasına dair de işlem yapılması için SGK Başkanlığına tavsiye kararı verildi. Bu karar üstüne ikramiye farklarının vatandaşın doğrudan banka hesaplarına gönderilmesi adına çalışmalara zaman kaybedilmeden başlandı. SGK, ödemeye dair bilgilendirme yazılarının normal posta yolu ile borç bildirim yazılarının ise iadeli taahhütlü olarak ilgili kişilere gönderildiğini; buna ek olarak da SMS ile bilgilendirme talep edenlerin sisteme kayıtlı GSM numaralarına bilgilendirme yapıldığını açıkladı.

ÖDEME BANKA HESABINA YAPILACAK

Cevabi yazıda, hatalı yönlendirmeler yapılması gibi uygulamada yaşanmakta olan aksaklıklar üstüne, günlük ödemelerin e-Devlet Kapısı üzerinden görüntülenmesi ve vatandaşların T.C. kimlik numaralarına gönderilmesi yerine doğrudan banka hesaplarına gönderilmesi adına çalışmalarına başlandığı kaydedildi.

GÜN SAYISININ DÜŞÜRÜLMESİ TALEBİ!

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'i ziyaret ederek iş dünyasının taleplerini tek tek iletti.

Bu ziyarette Başkan Baran, SGK çerçevesinde 4A, 4B arasında emeklilik için prim ödeme gün sayısı bakımından farklılıkların olduğunu belirterek, üyelerinin içinde olduğu Bağ-Kur'lu işverenlerin emekliliği için gerekli olan 9 bin prim gün sayısının düşürülmesini istedi.