Ekonomi

Emekli maaş alacakları üzen gelişme! Güncelleme beklenmiyor!

Dul ve yetim aylığı alan vatandaşlar zam alacaklar mı? Emekli maaş zammının ardından dul ve yetim aylığı alanlar üzülecek. İşte detaylar!Dr

Dul ve yetim aylıklarında mağduriyet söz konusu diyen, Çalışma ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik bu konuda açıklamada bulundu.

İşte ayrıntılar…

CİDDİ MAĞDURİYETLER SÖZ KONUSU!

Emekli maaşlarına yapılan zamdan sonra dul ve yetim maaşı alanlarda kendilerine zam yapılıp yapılmayacağını sorguluyor. Çalışma ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, emekli aylıklarında meydana gelen artıştan sonra dul ve yetim aylığına dikkatleri çekti. Çelik, "Dul maaşı ve aynı şekilde yetim aylıklarında ciddi mağduriyetler söz konusudur" diye konuştu.

Bu konuya dair sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Prof. Dr Çelik, "Emekli aylıklarının 7 bin 500 TL'ye dolması ile dul ve yetimlerin aylığı da 7 bin 500 TL olamaz. Bu aylıklar dosya bazında 7 bin 500 TL oluyor. Dul ve yetimler hisseleri bazında aylık alacak. Dul ve yetim aylıklarında ciddi bir mağduriyet yaşanmaktadır. Şu sıralarda ise günümüzde dul ve yetim aylığı alan kişilerin bir kısmı hiç fark alamayacaklar, bir bölümü de çok düşük farklar alacak" şeklinde konuştu.

Çelik bu nezdinde şöyle konuştu; Diyelim ki, dosya aylığı 8.000 TL olan bir emeklinin dul eşi, yüzde 75 hisse ile şu sırada 6.000 TL alıyor. Vefat eden emeklinin dosya aylığı 7.500 TL’ye tamamlanması ile de bu işlemden faydalanmayacak ve 8.000 TL olarak kalıp ve dul eş o saatten sonra da hala 6.000 TL alınacaktır.

Eğer örneğin; çocuk şu anda 5,100 TL ölüm aylığı alıyorsa ve hissesi yüzde 50 ise ne olacak? Bu kişinin dosya aylığı, ölen emeklinin aylığı olacaktır ve 11.000 TL'dir. 7.500 üstünde olan aylıklar artmadığından da bu dosyadaki aylıkta bir artış söz konusu değildir ve bundan dolayı da hak sahibi çocuk 5.100 TL almayı alacaktır” dedi.

YENİ ZAM NE ZAMAN?

TGRT haber'in aktardığı bilgiye göre ise Emekli maaşlarına Temmuz’da yeni bir zam olmayacak. Temmuz ayında yapılacak zam sonrasında dul ve yetim aylığı ücretlerinde de bir zam olacağı da bekleniyor.