Kent Haberleri

Emekli maaşı almak için bakın neler yaptılar! Duyanın ağzı açık kalacak!

Emekli maaşı almak amacıyla 4 bini aşkın kişi, sahte boşanma yoluna gitti. Denetimlerden sonra kâğıt üzerinde boşananların maaşları kesildi. Tüm ödemeler ise tahsil edilmeye başlandı. Denetimlerden sonra kâğıt üzerinde eşi ile boşanan ama beraber yaşamayı sürdürenlerin maaşları kesildi

Türkiye‘de 4 bin 387 kişinin, kendisine haksız yere emekli maaşı bağlatabilmek amacıyla eşi ile sahte biçimde boşandığı öğrenildi. Denetimlerden sonra kâğıt üzerinde eşi ile boşanan ama beraber yaşamayı sürdürenlerin maaşları kesildi.

sozcu.com’un haberine göre, tüm ödemeler, cezası ile beraber geriye dönük biçimde tahsil ediliyor. Kanunlara göre hayatını kaybeden emekli babanın maaşının yüzde 75'ini eşi alıyor. Bu nedenle, evli olan kızı ise babasının maaşının yüzde 25'ini alabilmek amacıyla kâğıt üzerinde boşanıyor. Kızına da maaş bağlanınca dul eşin maaşı yüzde 75’ten yüzde 50'ye iniyor. Maaşı düşen anne de muvazaalı boşanma yapan kızını ihbar edebiliyor. Kardeşler de birbirini ihbar edip, konu ile ilgili olarak şikâyette bulunabiliyor.

152 BİN DENETİM

Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği’ne (SGDD) bağlı yetkililer de muvazaalı boşanma ile Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) haksız emekli maaşı alanları en fazla annelerinden ya da kardeşlerinden gelen ihbarlar ile yakaladıklarını ifade etti. İhbar ve şikayetlerin bir bölümü de komşular tarafından gerçekleştiriliyor. Boşanmanın muvazaalı olduğunu ispat etmek amacıyla da adreslerde denetimler yapılıyor.

Peki, SGDD denetmenleri 2022’de toplam kaç işyerini denetledi? İşte detaylar...

Bu çerçevede, sosyal güvenlik denetmenleri de 2022’de 152 bin 596 işyerinde denetim yaptı. Yapılan bu denetimlerde sigortasız olarak 52 bin 642 işçi çalıştıran bin 251 kayıt dışı işletmeyi tespit etti. 2 bin 513 sahte işyeri ve 124 bin 373 sahte sigortalı belirlendi. Gerçekleştirilen denetimler neticesinde 3 milyar liralık kamu zararının önlendiği öğrenildi. Kaçak göçmen çalıştıran işyerlerine de her bir gün için 30 bin lira cezai işlem uygulandı.

BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ DENETİM ŞART

SGDD yetkilileri, Türkiye çapında il müdürlüklerine bağlı çalışan sosyal güvenlik denetmenlerinin il müdürlüklerinden alınarak SGK'nın merkez teşkilatına bağlanması talebinde bulundu. Denetmenlerin merkezde organize edilecek grup başkanlıkları altında örgütlenmeleri durumunda, bağımsız ve tarafsız denetimin daha iyi gerçekleştirileceği ifade edildi. Denetmenler, SGK müfettişleriyle aralarındaki aylık farkının giderilmesini de istedi.

Kurbanlık fiyatlarında şok eden düşüş! Fiyatlar resmen dibi gördü!

Dolar, Euro ve Sterlin ne kadar oldu? İşte bayram tatilinde döviz fiyatları!

Altın fiyatları bugün ne kadar oldu? İşte altın fiyatlarında son durum!