Ekonomi

Emekli maaşı için flaş ayrıntı! Ocak zammından kimler yararlanacak?

Enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte memur ve emeklilerin yeni zamlı maaşları da netleşmiş oldu. Ocak ayı itibariyle en düşük emekli maaşı 2.500 lira oldu...Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısının ardından emekliler için ek zam müjdesini de verdi

Aralık ayı enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte emeklilerin ve memurların yeni zamlı maaşları da netleşti. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısının ardından emekliler için ek zam müjdesini de verdi. Ocak zammı sonrasında en düşük emekli maaşı 2.500 lira olurken memur ve emekliler maaşlarına yapılacak olan ek zam açıklamasında sonra ne kadar maaş alacaklarını merak ediyor. 

A Haber'de yer alan habere göre; emekliler, maaşı 2.000, 2.200, 2.300, 2.400 lira olanlar Ocak zammından yararlanacak mı? sorusunun yanıtı merak ediyor.  Enflayon rakamlarının açıklanmasından sonra en düşük emekli maaşı 2.500 lira olurken vatandaşların yeni yılda ne kadar maaş alacaklarına dair  hesaplamaları hız kazandı. İşte, memur ve emeklilerin 2022 yılında alacakları maaş için detaylar...

1)Memurların yeni yıl zamları ne kadar oldu?

Memurlara 2022'nin ilk altı ayında maaşlarına yüzde 5 zam yapılacak. 2021'in ikinci yarısında oluşacak enflasyonun yüzde 3'ü geçmesi halinde aradaki fark memur ve emekli zamlarına eklenecek. TÜİK, 2021 yılının son 6 aylık enflasyon rakamını yüzde 25,47 olarak açıklarken, enflasyon toplu sözleşmede belirtilen yüzde 3'ü aştığı için memurlar için yüzde 22,47 enflasyon farkı oluştu. Toplu sözleşmedeki yüzde 5'lik artışla enflasyon farkı da eklendiğinde, memurların Ocak 2022'de alacağı artış yüzde 27,47 oluyor.

2)Ek zam nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından toplu sözleşmede yüzde 5'lik artışa ek olarak memurlar için yüzde 2,5'lik ek artış yapılacağını açıkladı. Böylece, sözleşmedeki yüzde 5'lik artışa yüzde 2,5'lik ilave artış ve enflasyon farkından oluşan yüzde 22,47'lik artış da eklendiğinde yeni yıl memur zam oranı yüzde 29,97 oldu. Asgari ücrete eşit memur maaşlarının gelir ve damga vergisinden muaf tutulmasıyla birlikte memur maaşlarına 288 liraya kadar zam yapılacak. Görev maaşlarının da eklenmesiyle memurlardaki artış yüzde 30,5'e kadar çıkacak.

3)Ek zamdan memur emeklileri de yararlanacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ek zam açıklamasını memurlara yönelik yaptı. Memur emeklilerinin ek zamandan yararlanıp yararlanmayacağı Meclis'e sunulacak torba kanun ile netleşecek. Ek zammın sadece görevdeki memurlara yönelik olması halinde memur emeklileri toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 5 zammın üzerine yüzde 22.47'lik enflasyon farkının eklenmesi ile birlikte ocak ayında maaşlarını yüzde 27.47 zamlı alacaklar. Bu zammın üzerine yüzde 4 ila yüzde 5 üzerinde ek ödeme de eklenecek.

4)SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin zammı ne olacak?

SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri de senede iki kez zam alıyor. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranına göre maaşlarını zamlı olarak alıyorlar. TÜİK, 2021'in son 6 aylık enflasyon rakamını yüzde 25.47 olarak açıkladı. Buna göre emekliler de yeni yılda maaşlarını yüzde 25.47 zamlı alacak.

5)Emeklilere yönelik başka ne düzenleme yapılacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısında sonra yaptığı açıklama ile en düşük emekli maaşı 2.500 liraya yükseltiliyor.

6)2.500 liralık emekli aylığından kimler yararlanacak?

En düşük emekli maaşının 2.500 liraya çıkarılması SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerini ilgilendiriyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenlemelerle en düşük emekli maaşı 1500 liraya çıkarıldı. Şimdi yapılacak bir düzenleme ile bu rakam 2 bin 500 liraya çıkacak.

 

7)En düşük emekli aylığı hesaplaması nasıl yapılacak?

Önce SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin ocak ayında alacağı yüzde 25.47'lik zam hesaplanacak; buna göre maaşı 2.500 liranın altında kalanların maaşları 2.500 liraya tamamlanacak. Örneğin, 2021'in temmuz ayında 1.700 lira maaş alan bir emeklinin, yeni zamla birlikte maaşı 2.132 lira olacağından ve maaşı 2.500 liranın altında kalacağından maaşı 368 lira arttırılarak, 2.500 liraya tamamlanacak.

8)Maaşı 2.400 lira olanlar ocak zammından mı yararlanacak yoksa sadece maaş 2.500 liraya mı tamamlanacak?

Ocak zammı maaşlara yansıtılıp hesaplanarak 2.400 lira maaş alanın zamla birlikte maaşı 3 bin lirayı geçecek ve sonuç olarak normal zamdan yararlanılmış olunacak.

9)En düşük emekli aylığının artırılmasından dul ve yetim aylığı alanlar da yararlanacak mı?

Ocak ayından itibaren en düşük emekli aylığı 2.500 lira olacağından bundan dul ve yetim aylığı alan vatandaşlar da bugüne kadar aldıkları hisseleri oranında yararlanabilecek.

En düşük memur ve emekli maaşı ne kadar?

Cumhurbaşkanı Erdoğan memurlara yapılacak ek zammı açıkladı!