Kent Haberleri

Emekli maaşını etkileyen 1261 gün kuralı değişiyor! Az primle yükse maaş alınabilir mi? Tek tek açıklandı!

Küçük esnafın emeklilik için gerekli gün sayısının 7.200'e düşmesiyle beraber,maaşta etkili olan 1261 gün kuralı da değişiyor. Böylece az primle, yüksek emekli maaşı alınabilecek. Küçük esnafın emekliliği için gerekli gün sayısı 7200'e düşürülerek SSK'lı çalışanlarla eşit hale getirilecek

Milyonların yüzünü güldüren EYT yasasından sonra bakkaldan berbere, terziden marangoza 1 milyon küçük esnafa da prim müjdesi verildi. Küçük esnafın emekliliği için gerekli gün sayısı 7200'e düşürülerek SSK'lı çalışanlarla eşit hale getirilecek. 

Esnafın gelirini de yükseltecek bu hamle ile emekliliğin belirlendiği son 1261 gün kuralında da değişiklik olacak. 

Emekli maaşını etkileyen 1261 gün kuralı değişiyor! Az primle yükse maaş alınabilir mi? Tek tek açıklandı!

AHaber'de yer alan habere göre; emekli aylığı hesaplamasında, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim ya da kesenek ödenerek geçen 7 senelik fiili hizmet (360x7= 2520 gün) süresi dikkate alınıyor. 

Bu kural yalnızca SSK'lıları değil tüm çalışanları ilgilendiriyor. Son 7 senelik hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o koşullarda emekli olunabiliyor. 

Bu süre eşitse en son tabi olunan statü dikkate alınarak maaş bağlanıyor. Örneğin, sigortalının hem Bağ-Kur hem de SSK ödemesi bulunması halinde, bu 7 senelik süreçte en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan maaş bağlanıyor. Primler eşitse de son sigortalılığı hangi statüdense o dikkate alınarak aylık bağlanıyor.

Emekli maaşını etkileyen 1261 gün kuralı değişiyor! Az primle yükse maaş alınabilir mi? Tek tek açıklandı!

Esnafın prim yükünün düşmesiyle beraber bu kural da ortadan kalkacak. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7200 günü tamamlayan emekli olmaya hak kazanacak. 

Ayrıca Bağ-Kur'da 5400 gün olan kısmi emeklilik de SSK'lı çalışanlar için olduğu gibi 4500 güne gerileyecek. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı küçük esnafın prim ödeme gün sayısını SGK'larla eşitleyecek modelle ilgilii olarak yasal çalışmanın altyapısını hazırlarken, yasa teklifinin seçim sonrasında Meclis'e sunulması da planlandı. 

Yasal düzenlemeyle SSK'lı ve Bağ-Kur'lu çalışan arasındaki 1800 gün (beş yıllık süre) farkı da sona erecek. 

EMEKLİLİKTE PRİM GÜN SAYISI DEĞİŞECEK Mİ?

Bugünkü sistemde SSK'lı olanlar 25 yıllık sigorta süresini dolduran, 60 yaşını tamamlayan 4500 gün primle yaşlılıktan (kısmi) emekli olmaya hak kazanabiliyor. 

Bağ-Kurlular ise en az 5400 gün prim ödemeleri halinde kısmi emeklilik hakkı kazanıyor. Prim gün sayısının eşitlenmesiyle beraber kısmi emeklilikteki bu ayırım da sona erecek. Küçük esnaflar için de prim gün sayısı 4500'e inecek. 

İŞYERİNDEKİ KAZANCIN YÜKSEK OLMASI EMEKLİ MAAŞINI YÜKSELTİR Mİ? 

Emekli maaşı bağlanırken prim günü, aylık bağlama oranı, prime esas kazanç tutarı gibi pek çok parametre dikkate alınıyor. 

Son 10 senelik ortalama kazanç 2000 öncesi çalışmalarda göz önüne alınıyor. Çalışırken kazancı yüksek bildirilenlerin son 10 sene ortalaması, düşük olanların da son 5 senesi göz önüne alınır. 

2000'den sonra işe başlayanların yüksek emekli. maaşına hak kazanması için prim gününü artırması ve yüksek kazanç belirtmesi gerekiyor. 

EYT'lilere müjde! 2 bin TL'lik bayram ikramiyesi o tarihte hesaplara yatacak! Hemen bankadan çekebilirsiniz...

Altın gaza bastı! 1 gram bile altını olan havalara uçtu! Hemen bakın! 8 Mayıs 2023 canlı altın fiyatları 

Benzin ve motorine bu gece tam bu kadar zam geliyor! Sürücüler şimdi rakamlara bakın! BP, PO 8 Mayıs 2023 fiyat listesi