Ekonomi

Emekli maaşınızın gecikmemesi için bu haberi mutlaka okuyun

Yüz binlerce kişiyi ilgilendiren formül ne zaman hayata geçirilecek, kimler, nasıl emekli olabilecek? EYT'liler maaş almaya ne zaman hak kazanacak. Hak kazanmak için ne yapmak gerek? İşte kulislerde konuşulan son EYT formülü Katıldığı bir televizyon programında Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT)  ilgili sürdürülen çalışmalara ve hükümetten gelen sinyallere dikkat çeken Bayram, şartlarını henüz tamamlamamış olan EYT'lilerin doğum borçlanması, askerlik ödemesi gibi eksikliklerini bir an önce tamamlayarak 2023 yılının ilk aylarında yasa çıktığında emekliliğe başvurmaya hazır hale gelmeleri gerektiğini söyledi

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, kulislerde konuşulan senaryoya göre EYT'lilerin ilk maaşlarını 2023 yılının Şubat - Mart aylarında alabileceğini söyledi.  Katıldığı bir televizyon programında Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT)  ilgili sürdürülen çalışmalara ve hükümetten gelen sinyallere dikkat çeken Bayram, şartlarını henüz tamamlamamış olan EYT'lilerin doğum borçlanması, askerlik ödemesi gibi eksikliklerini bir an önce tamamlayarak 2023 yılının ilk aylarında yasa çıktığında emekliliğe başvurmaya hazır hale gelmeleri gerektiğini söyledi.

Kaç kişi yararlanacak?

 

Meclisin açılmasıyla birlikte üzerinde çalışılacak ilk konulardan birinin yüz binlerce EYT'liyi ilgilendiren emeklilik formülü olduğunu ifade eden Vergi Uzmanı Bayram, öncelikle EYT'li olarak tanımlanan grubun büyüklüğünün tespit edileceğini ve bu grubun emekli olmasının Hazine'ye getireceği yükün hesaplanacağını belirtti. Primi eksik olanlar ve yaşı yetmeyenlerle ilgili ek kararlar alınabileceğine işaret eden Bayram, 2023 Ocak ayında EYT sorununun çözülmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Ek bütçe hazırlanacak

 

Normal şartlar altında EYT ile ilgili olarak bütçede bir düzenleme yapılması gerektiğini ancak ek bütçe kaynağı da oluşturulabileceğini ifade eden Bayram, şu anda 48-50 yaş bandındaki 1 milyon kişinin Ocak ayından itibaren maaş almaya hak kazanabileceğini belirtti.  Bayram EYT'lilerin hak sahibi olabilmeleri için doğum borçlanması ve askerlik ödemesi gibi şartları yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Eksik primleri ödemek gerek

 

EYT'lilerin yaşa takılmadan sigorta yıl süresi ve prim süresinin tamamlanarak emekli olmak istediğini ancak bunun mümkün olmadığına vurgu yapan Bayram, primini tamamlayanların yaş bekletilmeksizin emekli edilmesinin  mümkün olabileceğini kaydetti. Bayram EYT'liler arasında az da olsa 3600 prim gününü tamamlaması gerekenler bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:  "Buradaki amaç Hazine’ye intikal etmesi gereken primin intikal ettirmesi olduğu için primini tamamlayanların emekli edilmesidir. Ama yaş bekletilmesi muhtemelen olmaz."

Borçlanma imkanı gelecek

Bayram, en güçlü formülün kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gün sayısını tamamlayanların ya da mevcut prim gün sayılarını borçlanarak yükselteceklerin emekliliğe hak kazanması olacağını belirtti.

 

EYT'de son dakika haberi! 4 madde netleşti! Sözleşmeliler için kadro meselesinde son noktaya gelindi

EYT’de heyecanlandıran gelişme! EYT’de Türkiye modeli geliyor! Kimler EYT’den yararlanacak?

Bakan Bilgin EYT için müjdeyi verdi! İşte EYT bekleyenleri havalara uçuracak haber!