Kent Haberleri

Emekli maaşları düşecek mi, yükselecek mi? Cumhurbaşkanlığı 2024 Programı'nda açıklandı! Emekliler dikkat! 

Cumhurbaşkanlığı 2024 Programı'nda emekli maaşları ile ilgilİ önemli bir düzenlemeye de yer verildi. Peki emekli maaşları düşecek mi yükselecek mi? İşte ayrıntılar...

Son günlerde ‘Emekli maaş hesaplaması değişiyor mu, maaşlar daha da düşecek mi’ sorularının yanıtları sık sık araştırılıyor. 

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı yayımlandı ve sosyal güvenlik alanında 2024'te yapılacak düzenlemeler belli oldu. 

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan bugünkü köşesinde kaleme aldığı yazısında yapılacaklara bakıldığında, emeklilik sisteminde ufukta reform göründüğünü dile getirdi. 

Noyan Doğan, yapılması plananlanan çalışmaalrı tek tek açıkladı.

İlk olarak aylık bağlama sisteminin kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek şekilde yeniden düzenleneceğini aktaran Noyan Doğan, "Çalışanların daha uzun süre istihdamda kalmasını teşvik edecek bir aylık bağlama sistemi için maliyet çalışması hayata geçirilecek" ifadelerine yer verdi. 

"Doğuşta beklenen yaşam süresindeki artışa uyumlu şekilde hem emeklilik kriterlerinin hem de emeklilik yaşının belirlenmesi için otomatik ayarlama mekanizmaları ile ilgili çalışmalar da yapılacak" diye konuşan Doğan, maddelere göre emeklilik yaşında ve emekli maaşının belirlenmesinde kullanılan aylık bağlama oranında revizyona gidileceğinin anlaşıldığını vurguladı. 

AYLIK BAĞLAMA ORANI DEĞİŞECEK

Noyan doğan, konuya ilişkin açıklamasında "1999 öncesi için aylık bağlama oranı yüzde 60’lardaydı ve yüzde 76’ya kadar çıkıyordu" ifadelerine yer verdi ve 1999'dan sonra sistemin değiştiğini, 10 sene içinde aylık bağlama oranı yüzde 35, sonraki her yıl için yüzde 2 ve 25 yıldan sonra her bir yıl için yüzde 1.5 artışla hesap yapılmaya başlandığını anımsattı. 

2008'den sonra ise maaş bağlama oranı yüzde 50’ye düşürüldü. Maaş bağlama oranındaki düşüşün, aylık tutarını da düşürdüğünü belirten Doğan, "2000 ve sonrasında prime esas kazanç, güncelleme katsayısı ile aylık bağlama oranının çarpımın sonucu maaş hesaplanırken, 2008 sonrasında aylık kazanç ve aylık bağlama oranının çarpımı ile maaş hesaplanmaya başlandı" açıklamasında bulundu. 

Yüzde 76’larda olan aylık bağlama oranının yapılan reformlarla yüzde 30’lara kadar düşürüldüğüne vurgu yapan Doğan, söz konusu açıklamasında "Bugün düşük emekli maaşı tartışmalarının temel nedeni de bu. İşin daha da kötüsü, belirli ücrette çalışan kişilerin, emekli olmayıp, çalışmayı sürdürmeleri durumunda emekli aylıkları azalıyor. Bu durumda kişiler hem iş yerinden hem de bir an önce emekli olup devletten maaş almak istiyor" dedi. 

MAAŞLAR DÜŞMEYECEK, ARTACAK

Cumhurbaşkanlığı 2024 Programı’na göre çalışanların daha uzun süre istihdamda kalmasını teşvik edecek bir maaş bağlama oranının belirlenmesi planlanıyor. Böylece, yüksek bir aylık bağlama oranı belirlenecek ki, çalışanlar aktif çalışma dönemdeki maaşlarının yarısına emekli olmasınlar ve çalışmaya devam ederlerse de emekli maaşları düşmesin artsın. 

Noyan Doğan, bu sebeple düzenleme ile yapılmak istenenin emekli maaşını daha da düşürmek değil yükseltmek olduğuna vurgu yaptı. 

Otomobilde 'en'ler belli oldu! En çok satış yapan ilk üçte Fiat, Renault ve Toyota var!

Orman Bölge Müdürlüğü bu ilde imarlı arsa satacak!

Trafik cezalarına dev zam! Cezalar 60'a kadar artacak! İşte yeni ceza tutarları...

İstanbul'da konutta en yüksek getiri Esenyurt'ta: İlçede kiralar 17 bin 11, ev fiyatı 4.2 milyon TL oldu!